Kako da skuvate jaja, a da vam ne popucaju: Obavezne cake za Vaskrs!

Lepote Srbije

10:00

Aktuelno 0

Ima li šta gore od pucanja ljuske prilikom kuvanja jaja koja smo odabrali da izazovu divljenje na vaskršnjoj trpezi? Otkrivamo odličan savet za ovaj problem

jaja
Shutterstock

Bojenje i ukrašavanje jaja za najveći hrišćanski praznik Vaskrs podjednako je zabavno i za starije i za mlađe, ali ako se dogodi neželjeno pucanje prilikom kuvanja, nećemo moći da napravimo uskrase kakve smo želeli.

Kako to da sprečite? Donosimo nekoliko korisnih saveta koji bi mogli da vam pomognu.

Pre svega, bitno je da voda ne vri prejako i da jaja imaju dovoljno mesta za kretanje u šerpi. Tako se neće sudarati i oštetiti. Neki čak polako mešaju vodu dok ne provri, zatim puste da se jaja kuvaju nekoliko minuta, pa isključe vatru i ostave ih u toj vodi još pola sata.

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Osim temperature vode i jaja, sigurno ste čuli za savet da će kašika sirćeta sprečiti ljusku da pukne, a drugi savet je da istu moć ima i so. Neće škoditi ni ako stavite oboje.

Iako su danas vrlo popularna bela jaja, na kojima boje uvek lepše izgledaju, treba znati da je njihova ljuska mnogo tanja, pa mogu brže da puknu prilikom kuvanja.

Ako uprkos svemu ljuska jaja na kraju ipak popuca, nemojte da očajavate: možete da ih iskoristite npr. za francusku salatu ili da ih na primer poslužite za uskršni doručak.

Odabrati savršena jaja za farbanje nije lako, a iako je potražnja za onim domaćim itekako velika, koja su od njih domaća, teško je prepoznati. Najčešća razlika u odnosu na industrijski proizvedena jaja je u boji žumanceta koja su kod domaćih više žuta.

Prilikom ukrašavanja jaja važno je da vodimo računa o tome koje boje koristimo. Određena sredstva za bojenje, poput ona u crvenoj i žutoj boji, zabranjena su u hrani za decu do tri godine, pa mališanima dajte jaja koja su obojena prirodnim bojama poput ljuski od luka, soka od cvekle i sl. Ako jaja ne pojedete za Uskrs, nemojte predugo da ih čuvate jer se akumuliraju bakterije koje mogu itekako da pokvare praznik.

Kako znati da su jaja sveža

Ako sumnjate u kvalitet jaja koja ste kupili, stavite ih u vodu pa posmatrajte da li će potonuti jer pokvareno jaje ostaje da pluta.

Jaje možete da uzmete u ruku i da ga držite pored uveta. Lagano ga protresite i slušajte zvuk koji dolazi iz unutrašnjosti. Ako ne čujete nikakve zvukove, jaje bi trebalo da bude friško i dobro za konzumaciju. Ako se iz jaja pak jasno čuje bućkanje, ono je najverovatnije staro i radije ga nemojte pripremati za jelo.

Ako jaje stavite u posudu s vodom i ono odmah - poput kamena - potone na dno, znači da je potpuno sveže.

Kad razbijete jaje, ako je žumance ostalo celo i ako je čvrsto, znači da je jaje sveže, a ako se razlije, to nije dobar znak, ali ne znači da je pokvareno.

(tportal.hr)

čačak

Dragiša poveo unuke kod malog Radoja da upoznaju dečaka borca: Privrednik iz Požarevca sam se javio da izgradi kuću za namučenu porodicu i tako im pomogne - veliko bravo

Aktuelno

18:00

12 jun, 2024

Priča o teškoj sudbini dečaka Radoja iz sela Katrga kod Čačka proteklih dana obišla je Srbiju i region. Da pomogne javilo se dosta dobrih ljudi, a Dragiša Tomić privrednik iz Požarevca i lično je došao u malo pomoravsko selo kako bi n manje, ni više već sagradio kuću za ovu napaćenu porodicu, ali i štalu, koju mali domaćin Radoje toliko priželjkuje.

Tagovi:

Komentari(0)

Loading