Sve manje konobara hoće da radi za platu, odlučuju se za vikend i dnevnicu do 60 evra: Mladi beže od ajncera, ali Tošo je veteran i ponos konobarske profesije u Srbiji
Ogromna potržanja u Srbiji vlada za konobarima, a sve manje mladih se odlučuje da se bavi ovim zanimanjem. Posao je težak, ali uz bakišiš može pristojno da se zaradi, ali ipak dobrog konobara u Srbiji sve je teže naći.
- Plata konobara u Srbiji kreće se od nekih 50.000 do 60.000 dinara. Dosta konobara se odlucuje da radi samo veselja, jer su tu dnevnice do 60 eura a radi se samo vikendom. Dosta njih se povlači iz posla. Posao konobara težak je i psihički, ali i fizički. Imate tu smenu koju morate da odradite sa ancerom u rukama i sve vreme ste uglavnom na nogama. U objekat dolaze razni gosti, naravno većina ih je ljubazna i fino vaspitana, ali ima i onih koji su pod dejstvom alkohola ili narkotika, psihički nestabilni. Neki ne žele da idu kući. Sa svim tim konobar mora da izađe na kraj. Da sve "hendluje" i da sve u lokalu bude u redu , kaže za RINU konobar Dejan Petrović koji se nekoliko godina bavi ovim poslom.
Ipak, da je nekada bilo potpuno drugačije pokazuje stara garda poput konobara Todora Toše Vujičića sa Zlatara koji četiri decenije radi ovaj posao i to bez greške. On je ponos, ali i znak raspozavanje Hotela Panorama na ovoj srpskoj planini.
rina
- Sa istim žarom radim ovaj posao kao prvog dana, svako ko bi me pitao da li bi promenio posao da mogu, odgovor je svima uvek isti - ni u snu. Za mene nema veće nagrade, nego kada vas u centru Knez Mihajlove, prepozna gost koji je jednom svratio na Zlatar i dobaci "eno ga Tošo sa Panorame". Sa mojim poslom pošteno sam zaradio svaki dinar i prehranio čitavu svoju porodicu i unučiće", rekao je Tošo za RINU.
Možda vas zanima:
Konobar otkrio da ga JEDNA NAVIKA gostiju najviše IZLUĐUJE, a mnogi je nisu svesni: "Prestanite to da radite, iritantno je"
Mnogi gosti u restoranima ili kafićima pokušavaju da pomognu konobarima da pospreme sto, tako što im dodaju tanjire ili slažu posuđe. Iako to može biti od pomoći u nekim slučajevima, postoji jedna navika koju treba odmah da prestanete da radite.
Neverovatan dogovor dvojice ugostiteja iz Čačka: Rapo i Vujo rade jedan kod drugog u lokalu, tako u nedostatku konobara imaju bar jedan slobodan dan
Neverovatna kolegijalna priča stiže iz Čačka gde su kafedžija Vujo i ugostitelj Rapo napravili neobičan dogovor. U situaciji kada jako teško mogu da nađu konobare, oni su prinuđeni da sami rade u svojim lokalima svih sedam dana u nedelji. Ipak, za ovu situaciju pronašli su rešenje.
Možda vas zanima:
Konobar otkrio da ga JEDNA NAVIKA gostiju najviše IZLUĐUJE, a mnogi je nisu svesni: "Prestanite to da radite, iritantno je"
Mnogi gosti u restoranima ili kafićima pokušavaju da pomognu konobarima da pospreme sto, tako što im dodaju tanjire ili slažu posuđe. Iako to može biti od pomoći u nekim slučajevima, postoji jedna navika koju treba odmah da prestanete da radite.
Neverovatan dogovor dvojice ugostiteja iz Čačka: Rapo i Vujo rade jedan kod drugog u lokalu, tako u nedostatku konobara imaju bar jedan slobodan dan
Neverovatna kolegijalna priča stiže iz Čačka gde su kafedžija Vujo i ugostitelj Rapo napravili neobičan dogovor. U situaciji kada jako teško mogu da nađu konobare, oni su prinuđeni da sami rade u svojim lokalima svih sedam dana u nedelji. Ipak, za ovu situaciju pronašli su rešenje.
Možda vas zanima:
Konobar otkrio da ga JEDNA NAVIKA gostiju najviše IZLUĐUJE, a mnogi je nisu svesni: "Prestanite to da radite, iritantno je"
Mnogi gosti u restoranima ili kafićima pokušavaju da pomognu konobarima da pospreme sto, tako što im dodaju tanjire ili slažu posuđe. Iako to može biti od pomoći u nekim slučajevima, postoji jedna navika koju treba odmah da prestanete da radite.
Neverovatan dogovor dvojice ugostiteja iz Čačka: Rapo i Vujo rade jedan kod drugog u lokalu, tako u nedostatku konobara imaju bar jedan slobodan dan
Neverovatna kolegijalna priča stiže iz Čačka gde su kafedžija Vujo i ugostitelj Rapo napravili neobičan dogovor. U situaciji kada jako teško mogu da nađu konobare, oni su prinuđeni da sami rade u svojim lokalima svih sedam dana u nedelji. Ipak, za ovu situaciju pronašli su rešenje.
Iskusan veteran u svom poslu otkriva da ga zna i čitava bivša Jugoslavija. Tajne svog uspeha nije sebično čuvao, već je i mlađim kolegama uvek bio pri ruci i delio im savete da se lakše snađu i opstanu.
- Ako se bavite ovim poslom morate se držati definicije "gost je svetinja i uvek upravu". Svaki gost koji ulazi u hotel ili restoran ne razgovara sa direktorima i šefovima, već sa konobarima i ugostiteljima koji će mu na početku dana ljubazno otvoriti vrata. Ukoliko gost bude ispoštovan uvek će se vraćati", objašanjava poznati konobar sa Zlatara.
rina
Kao glavni motiv i večitu inspiraciju da bude bolji ističe samo jednu stvar, a to je ljubav prema poslu. Lako je konobar postati, ali bez greške uslužiti tolike ljude tokom svih tih godina prava je umetnost.
- Jednostavno posao koji radite morate i da volite, kada imate takav osećaj onda i uspeh nije daleko, samo treba biti disciplinovan, obrazovan i naravno druželjubiv", priča Tošo.
Ovaj veteran poručuje kako je prava šteta što se danas malo mladih odlučuje školovati za ovaj živtni poziv. Imajući u vidu potražnju za konobarima u svim delovima Srbije, a naročito na Zlataru gde se turizam ubrzano razvija, posla ima i biće za generacije koje dolaze, samo ako se na to odluče.
Da li trudnice i bolesni treba da poste? Sveštenik otkriva koja pravila moramo da poštujemo tokom Božićnog posta
Božićni post počinje sutra, 28. novembra i trajaće 40 dana, do 6. januara.
Sutra počinje Božićni post, OVO je najvažnije: Džabe uzdržavanje od mrsne hrane ako vam misli budu rđave i zle
Božićni post počinje sutra, 28. novembra, a cilj posta je približavanje Bogu, kako kroz uzdržavanje od mrsne hrane i zlih misli, tako i kroz molitvu i činjenje dobrih dela.
SUTRA SU BOŽIĆNE POKLADE I SVETI APOSTOL FILIP Vreme za gozbu i veselje sa ukućanima: Ovo su običaji za poslednji dan pre Božićnog posta
Srpska pravoslavna crkva i vernici sutra obeležavaju praznik posvećen Svetom apostolu Filipu, ali i Božićne poklade, koje najavljuju sutrašnji početak šestonedeljnog Božićnog posta.
Ako krene da se kvari, ipak mu ima spasa: Šta uraditi s kiselim kupusom ako su glavice premekane i propadaju?
Čak i ako se potkrala neka greška, pa je kupus pre vremena krenuo da se kvari, ne morate sve da bacite
Sutra je sveti Jovan Zlatousti: Veruje se da jedno nikako ne treba da radite ako vam je život mio
Sveti Jovan Zlatousti poštuje se u celom hrišćanskom svetu. Bio je patrijarh u Carigradu i autor knjige “O sveštenstvu”, kao i nekoliko veoma cenjenih beseda zbog čega je i dobio nadimak “Zlatousti”. Pravoslavni vernici ga praznuju 26. novembra, a ovo su najpoznatiji običaji za koje se veruje da treba da se ispoštuju za ovaj praznik.
Komentari(0)