JOD U BAŠTI JE SPAS ZA SKORO SVE BILJKE: Evo kako da sprečite truljenje, pepelnicu, plamenjaču i gljivične infekcije
Vreme je za baštu i baštovanstvo, najlepši period godine je pred nama pa ga iskoristite maksimalno
                                Već smo naučili kako da iskoristimo dobrobiti sode bikarbone u baštovanstvu, a danas ćemo pričati o jodu.
Jod je antiseptik širokog spektra koji razoručava široko polje bakterija, gljivica i drugih "napasnika" uzročnika infektivnih i upalnih procesa kod ljudi. Međutim, da li ste znali da jod možete da koristite da biste spasli i baštu od raznih bolesti biljaka?
Jod u baštovanstvu
Možda vas zanima:
            9 vrsta povrća koje se seje u septembru: Do kraja oktobra imaćete prvu berbu
Jesenja bašta je lakša za održavanje, jer je zemlja topla od leta, a vlažna od jesenjih kiša
            JEDNA KAP JODA MOŽE DA SPASE BAŠTU: Od trulenja, gljivičnih infekcija i pepelnice! Evo kako!
Gljivične i druge bolesti biljaka nestaju samo sa korišćenjem jedne kapi joda
Možda vas zanima:
            9 vrsta povrća koje se seje u septembru: Do kraja oktobra imaćete prvu berbu
Jesenja bašta je lakša za održavanje, jer je zemlja topla od leta, a vlažna od jesenjih kiša
            JEDNA KAP JODA MOŽE DA SPASE BAŠTU: Od trulenja, gljivičnih infekcija i pepelnice! Evo kako!
Gljivične i druge bolesti biljaka nestaju samo sa korišćenjem jedne kapi joda
Možda vas zanima:
            9 vrsta povrća koje se seje u septembru: Do kraja oktobra imaćete prvu berbu
Jesenja bašta je lakša za održavanje, jer je zemlja topla od leta, a vlažna od jesenjih kiša
            JEDNA KAP JODA MOŽE DA SPASE BAŠTU: Od trulenja, gljivičnih infekcija i pepelnice! Evo kako!
Gljivične i druge bolesti biljaka nestaju samo sa korišćenjem jedne kapi joda
Pametni baštovani već dugo primenjuju jod da bi uspešno izlečili gljivične bolesti biljaka.
PLAMENJAČA
Da biste sprečili plamenjaču na paradajzu potrebno je da napravite sledeći rastvor:
9 litara vode pomešajte sa 1 litar surutke i dodajte toj tečnosti još 2 ml apotekarskog jod (5% koncentracije). Nakon 12 do 14 dana od presađivanja biljke u zemljište, prskajte je ovim rastvorom i nastavite redovno prskanje svakih 10 do 12 dana.
Ako primetite prve lezije na biljkama, odmah ih izvadite iz grmlja paradajza, a ostatak isprskajte ovom otopinom joda i ponavljajte prskanje svakih 5 dana. Podmukla plamenjača bi trebala da se povuče.
PEPELNICA
Rastvor na bazi jod odlično suzbija pepelnice, koja zna da izjeda biljku sporije, ali zato ne i bezopasnije. Od pepelnice najčešće obolevaju krastavci, tikvice i bundeve.
Ako primetite prve znake ove bolesti počnite da tretirate useve sa rastvorom (9 litara vode, 1 l surutke, 1 ml joda), ponavljajući postupak svakih 5 do 7 dana. Ako budete uporni možete se potpuno osloboditi ove bolesti.
Iskusni baštovani će vam reći, da biljke tretirane rastovorom joda duže rađaju. Čak i ako nema zankova pepelnice, prskajte krastavce ovim rastvorom svakih 10 do 12 dana.
Ako je od pepelnice "stradalo" neko drugo povrće ili sadnice, ukrasno drveće i td. tretirajte ga rastvorom joda i to 5 ml joda rastvorite u kanti vode.
Trulež krastavca
Napravite rastvor od 10 litara vode i 1 ml lekarskog joda, pa sa njim tretirajte koren krastavca i sprečite trulenje koje je neizbežno tokom vrućeg i kišnog perioda. Svaki grm krastavca polijte sa litar ovog rastvora.
Istim rastvorom možete da tretirate i tikvice, s tim što možete na 10 l vode da dodate čak 5 ml joda.
Kupus
Kupus voli jod. Da bi kupus bio zdrav zalivajte ga sa rastvorom od 10 l vode u koju ste dodali 2 ml joda. Svaku biljku zalijte sa 1 litrom ovog rastvora. Videćete kako "glava" kupusa raste kao "iz vode".
Jagode
Sačuvajte jagode od sive truleži tako što ćete 5 do 7 dana pre cvetanja jagode i zemljište oko njih obilno zaliti rastvorom od 10 l vode i 1 ml joda. Ugrabite pre cvetanja da jagode čak dva puta zalijete ovim rastvorom i videćete da ih ni jedna bolest neće snaći.
Jabuke
Od truleži možete zaštiti i jabuke ako ih isprskate sa rastovorom od joda (10 l vode i 10 ml joda). Prska se list i plod i to 10 dana pre berbe.
Grožđe
Zaštitite grožđe od trulenja tako što ćete napraviti rastvor od 10 litara vode i 8ml joda te sa njim obilno isprskati listove i plod. 10 dana pred branje nemojte da koristite ovaj rastvor.
Da biste dezinfikovali bilo koje seme, potrebna vam je samo jedna kap farmaceutskog joda razblažena u 1 l destilovane vode. U taj rastvor natopite gazu ili pamučnu krpu pa je dobro iscedite, te u nju umotajte seme i ostavite ga da odstoji 6 do 8 sati. Posle toga seme osušite na sobnoj temperaturi i posejte.
            DANAS SLAVIMO PREPODOBNOG ILARIONA: Veruje se da je molitvom rasterao demone
Pravoslavni vernici danas slave prepodobnog Ilariona Velikog, sveca koji je jedan deo života proveo i na tlu današnje Dalmacije, a koji je ostao upamćen po svojoj borbi sa demonima.
            Najbolja hrana koju možete da jedete u jesen: 5 namirnica jačaju imunitet i ne daju bolestima da vas slome
Hladni period godine predstavlja pravi test za imunitet. Ipak, postoji hrana koja pomaže da sačuvamo zdravlje, snagu i dobro raspoloženje.
            Sutra slavimo Prepodobnog Ilariona Velikog: Svetac koji je molitvom rasterao demone
Srpska pravoslavna crkva i njeni vernici sutra slave Prepodobnog Ilariona, bio je uvažavan ne samo od hrišćana nego i od neznabožaca.
            Danijela i Nikola podno planine napravili mali raj: Kod njih po lek dolaze ljudi iz svih krajeva Srbije
Bračni par Munitlaković podno planine Jelice pokrenuo je biznis koji je sve cenjeniji kod nas i u svetu.
            Ako na Zadušnice ne odete na groblje, obavezno izgovorite ovu molitvu: Pomolite se za spas duša pokojnika, evo šta treba da uradite
Prema učenju Crkve, na Mitrovske zadušnice se vernici mole u hramovima i na grobljima za pokoj duša umrlih, a čine i milostinju.
                
            
            
Komentari(0)