Kraj septembra i početak oktobra je pravo vreme da posejete luk u čijim plodovima ćete uživati prvih dana proleća

Jesen je savršeno doba za baštovanstvo, jer je zemlja još topla od leta, a prve jesenje kiše će redovno zalivati vaše useve. Svaki baštovan zna da nema ništa lepše od jesenje bašte u kojoj imate zelenu salatu, blitvu, cveklu, dok ste upravo posejali peršun, grašak, šargarepu i luk.
5 razloga zašto treba da sejete luk u jesen
Jesenjem luku je potrebno od 4 do 6 nedelja da učvrsti koren kako mu zima ne bi naudila, stoga je idealno da ga posejete u krajem septembra i početkom oktobra.
Možda vas zanima:

4 RAZLOGA DA OVU JESEN POSEJETE LUK: Savet baštovana koji ne smete da zanemarite
Pravi baštovani znaju da je jesen idealna za gajenje osnovnih kultura i da je povrće najlakše uzgojiti baš u ovom godišnjem dobu

ŠTA SE SADI U OKTOBRU Posadite sada, uživajte na proleće!
Jesenja bašta ume da bude blagotvornija od letnje. Definitivno zahteva manje muke od letnje. Nema zalivanja, a ni plevljenja
Možda vas zanima:

4 RAZLOGA DA OVU JESEN POSEJETE LUK: Savet baštovana koji ne smete da zanemarite
Pravi baštovani znaju da je jesen idealna za gajenje osnovnih kultura i da je povrće najlakše uzgojiti baš u ovom godišnjem dobu

ŠTA SE SADI U OKTOBRU Posadite sada, uživajte na proleće!
Jesenja bašta ume da bude blagotvornija od letnje. Definitivno zahteva manje muke od letnje. Nema zalivanja, a ni plevljenja
Možda vas zanima:

4 RAZLOGA DA OVU JESEN POSEJETE LUK: Savet baštovana koji ne smete da zanemarite
Pravi baštovani znaju da je jesen idealna za gajenje osnovnih kultura i da je povrće najlakše uzgojiti baš u ovom godišnjem dobu

ŠTA SE SADI U OKTOBRU Posadite sada, uživajte na proleće!
Jesenja bašta ume da bude blagotvornija od letnje. Definitivno zahteva manje muke od letnje. Nema zalivanja, a ni plevljenja
Evo zašto treba da sejete luk baš u jesen:
1. Topla zemlja = brži rast
2. Luk formira jako korenje koje odoleva zimi
3. Luk posađen u jesen, na proleće je dosta sočniji
4. Odličan je za jelo jer ima bolji ukus od onog posađenog u proleće
5. Luk posađen u jesen ranije sazreva - dok drugi seju, vi već uveliko berete
Kako posejati luk?
Seme luka posejte tako što ćete jednu malu glavičicu luka približiti drugoj. Kada stigne mladi luk, tj. u proleće, uvek berite između redova kako biste razredili sadnice. Onaj luk koji ostane, postaće veliki i snažan, a vi ćete pre toga imati mladi luk za jelo.
Uzgajanje sopstvenog luka traje od 60 do 80 dana.
Kako pripremiti zemljište?
Zemljište očistite od korova, pa dobro prekopajte da postane rastresito. Zatim drškom za motiku povucite linije po bašti i pratite tako red sanje.
Luk rukom zabadate u zemlju dubine oko par centimetara, a glavice radvajajte na oko 20 centimetara.
Luk zasađen u jesen se skoro i ne zaliva, jer će kiše učiniti svoje. Samo ako vidite da je sušni period, zalijte svoju bašticu barem jednom u mesec dana.
Kada u jesen posejete luk, možete slobodno da zaboravite na njega do proleća kada će početi da raste, a vi s uživanjem počnete da ga berete i jedete.

Sutra, na Krstovdan uradite ove 2 stvari: Post je obavezan, ali pod ovim uslovima
Vozdvišenje časnog Krsta ili jesenji krstovdan slavimo 27. septembra i taj dan je post obavezan, ali dozvoljeno je jesti proizvode spremljene na ulju

Amerikanki Arestiji je odlazak na srpsku svadbu bio najbolji provod u životu: Ono što sam tu videla, nema nigde u svetu
Amerikanka Arestia Rozenberg prisustvovala je nesvakidašnjoj svadbi u Srbiji i otkrila kako je među nepoznatima pronašla toplinu, radost i nova prijateljstva

DAN PRED KRSTOVDAN SLAVIMO SVETOG KORNILIJA SOTNIKA: Danas se valja pomoliti u crkvi ovim rečima za zdravlje
Srpska pravoslavna crkva i njeni vernici danas slave Svetog Kornilija sotnika, koji prethodi velikom prazniku Krstovdanu.
Ovo je bio drugi dom patrijarha Pavla: U manastiru Blagoveštenje po deseti put održava se manifestacija u njegovu čast
U manastiru Blagoveštenje kablarsko u Ovčar Banji ove godine deseti put se održava manifestacija „Dani patrijarha Pavla“. Na praznik Krstovdan, 27. septembra, hodočasnici, vernici i poštovaoci dela blaženopočivšeg patrijarha okupljaju se u ovom manastiru koji je on smatrao svojim drugim domom.

Milena je svako jutro pila sok od paradjza: Kada čujete šta joj se desilo s organizmom, šokiraćete se
Osim toga, paradajz je pun likopena
Komentari(0)