Kraj septembra i početak oktobra je pravo vreme da posejete luk u čijim plodovima ćete uživati prvih dana proleća
Jesen je savršeno doba za baštovanstvo, jer je zemlja još topla od leta, a prve jesenje kiše će redovno zalivati vaše useve. Svaki baštovan zna da nema ništa lepše od jesenje bašte u kojoj imate zelenu salatu, blitvu, cveklu, dok ste upravo posejali peršun, grašak, šargarepu i luk.
5 razloga zašto treba da sejete luk u jesen
Jesenjem luku je potrebno od 4 do 6 nedelja da učvrsti koren kako mu zima ne bi naudila, stoga je idealno da ga posejete u krajem septembra i početkom oktobra.
Možda vas zanima:
4 RAZLOGA DA OVU JESEN POSEJETE LUK: Savet baštovana koji ne smete da zanemarite
Pravi baštovani znaju da je jesen idealna za gajenje osnovnih kultura i da je povrće najlakše uzgojiti baš u ovom godišnjem dobu
ŠTA SE SADI U OKTOBRU Posadite sada, uživajte na proleće!
Jesenja bašta ume da bude blagotvornija od letnje. Definitivno zahteva manje muke od letnje. Nema zalivanja, a ni plevljenja
Možda vas zanima:
4 RAZLOGA DA OVU JESEN POSEJETE LUK: Savet baštovana koji ne smete da zanemarite
Pravi baštovani znaju da je jesen idealna za gajenje osnovnih kultura i da je povrće najlakše uzgojiti baš u ovom godišnjem dobu
ŠTA SE SADI U OKTOBRU Posadite sada, uživajte na proleće!
Jesenja bašta ume da bude blagotvornija od letnje. Definitivno zahteva manje muke od letnje. Nema zalivanja, a ni plevljenja
Možda vas zanima:
4 RAZLOGA DA OVU JESEN POSEJETE LUK: Savet baštovana koji ne smete da zanemarite
Pravi baštovani znaju da je jesen idealna za gajenje osnovnih kultura i da je povrće najlakše uzgojiti baš u ovom godišnjem dobu
ŠTA SE SADI U OKTOBRU Posadite sada, uživajte na proleće!
Jesenja bašta ume da bude blagotvornija od letnje. Definitivno zahteva manje muke od letnje. Nema zalivanja, a ni plevljenja
Evo zašto treba da sejete luk baš u jesen:
1. Topla zemlja = brži rast
2. Luk formira jako korenje koje odoleva zimi
3. Luk posađen u jesen, na proleće je dosta sočniji
4. Odličan je za jelo jer ima bolji ukus od onog posađenog u proleće
5. Luk posađen u jesen ranije sazreva - dok drugi seju, vi već uveliko berete
Kako posejati luk?
Seme luka posejte tako što ćete jednu malu glavičicu luka približiti drugoj. Kada stigne mladi luk, tj. u proleće, uvek berite između redova kako biste razredili sadnice. Onaj luk koji ostane, postaće veliki i snažan, a vi ćete pre toga imati mladi luk za jelo.
Uzgajanje sopstvenog luka traje od 60 do 80 dana.
Kako pripremiti zemljište?
Zemljište očistite od korova, pa dobro prekopajte da postane rastresito. Zatim drškom za motiku povucite linije po bašti i pratite tako red sanje.
Luk rukom zabadate u zemlju dubine oko par centimetara, a glavice radvajajte na oko 20 centimetara.
Luk zasađen u jesen se skoro i ne zaliva, jer će kiše učiniti svoje. Samo ako vidite da je sušni period, zalijte svoju bašticu barem jednom u mesec dana.
Kada u jesen posejete luk, možete slobodno da zaboravite na njega do proleća kada će početi da raste, a vi s uživanjem počnete da ga berete i jedete.
Recept starih domaćica iz Futoga za kiseljenje kupusa: Ovako će vam zimnica trajati dugo, a postoji i caka sa solju
Stanovnici Futoga već stotinama godina neguju i čuvаju od uništenjа seme svog nаdaleko poznatog proizvoda – futoškog kupusa
Sutra slavimo Svetog Milutina: Ovo su reči koje treba da izgovorite
Srpska pravoslavna crkva i njeni vernici sutra obeležava praznik posvećen Stefanu Urošu II Milutinu Nemanjiću, odnosno svetom kralju Milutinu. On je bio kralj Srbije i jedan od najmoćnijih srpskih vladara u srednjem veku.
Praktični saveti za negu orhideja tokom jeseni i zime: Evo kako da ostanu zdrave, srećne i pune novih pupoljaka
Iako deluju delikatno i "razmaženo", istina je da su ove biljke mnogo izdržljivije nego što mislimo, evo kako da ih održavate tokom zime
Sutra slavimo Svetog Avramija Zatvornika: Obavezno uradite 3 stvari
Srpska pravoslavna crkva sutra slavi Svetog Avramija Zatvornika.
Izgrađena u doba kraljevine, ovo je jedna od najstarijih fabrika vode u Srbiji: Sa Živkovića vrela Užičani i posle devet decenija dobijaju pijaću vodu - "penzija" se ne nazire
U brdima iznad Užica, još za vreme kraljevine, 1938. godine izgrađena je fabrika vode Živkovića vrelo na Jelića Polju koja do današnjih dana gasi žeđ meštana grada na Đetinji. Posle skoro devet decenija, ovaj izvor je i dalje u funkciji, a njegova „penzija“ se po svemu sudeći još uvek ne nazire.
Komentari(0)