5 razloga zašto treba posejati luk u jesen + kako da to uradite što bolje

Teodora Tojagić

15:00

Aktuelno 0

Kraj septembra i početak oktobra je pravo vreme da posejete luk u čijim plodovima ćete uživati prvih dana proleća

luk
Shutterstock

Jesen je savršeno doba za baštovanstvo, jer je zemlja još topla od leta, a prve jesenje kiše će redovno zalivati vaše useve. Svaki baštovan zna da nema ništa lepše od jesenje bašte u kojoj imate zelenu salatu, blitvu, cveklu, dok ste upravo posejali peršun, grašak, šargarepu i luk.

5 razloga zašto treba da sejete luk u jesen

Jesenjem luku je potrebno od 4 do 6 nedelja da učvrsti koren kako mu zima ne bi naudila, stoga je idealno da ga posejete u krajem septembra i početkom oktobra. 

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Evo zašto treba da sejete luk baš u jesen:

1. Topla zemlja = brži rast
2. Luk formira jako korenje koje odoleva zimi 
3. Luk posađen u jesen, na proleće je dosta sočniji
4. Odličan je za jelo jer ima bolji ukus od onog posađenog u proleće
5. Luk posađen u jesen ranije sazreva - dok drugi seju, vi već uveliko berete

Kako posejati luk?

Seme luka posejte tako što ćete jednu malu glavičicu luka približiti drugoj. Kada stigne mladi luk, tj. u proleće, uvek berite između redova kako biste razredili sadnice. Onaj luk koji ostane, postaće veliki i snažan, a vi ćete pre toga imati mladi luk za jelo. 

Uzgajanje sopstvenog luka traje od 60 do 80 dana. 

Kako pripremiti zemljište?

Zemljište očistite od korova, pa dobro prekopajte da postane rastresito. Zatim drškom za motiku povucite linije po bašti i pratite tako red sanje. 

Luk rukom zabadate u zemlju dubine oko par centimetara, a glavice radvajajte na oko 20 centimetara. 

Luk zasađen u jesen se skoro i ne zaliva, jer će kiše učiniti svoje. Samo ako vidite da je sušni period, zalijte svoju bašticu barem jednom u mesec dana. 

Kada u jesen posejete luk, možete slobodno da zaboravite na njega do proleća kada će početi da raste, a vi s uživanjem počnete da ga berete i jedete. 

Create your own user feedback survey c.id
Tagovi:

Komentari(0)

Loading