PITALI GA ŠTA ĆE MU KOROV Danko sada godišnje proizvode TRI TONE ove biljke a potom sve preradi i proda (FOTO)
Da se uz malo hrabrosti i puno truda u Srbiji može pokrenuti uspešan posao kad je u pitanju poljoprivreda na svom ličnom primeru pokazuje i novopazarac Danko Jolović iz sela Drežina koji je prvi i još uvek jedini uzgajivač šipurka u tom delu Srbije.

Kada je pre šest godina odlučio da ga posadi, mnogi su ga sa nevericom posmatrali i pitali zbog čega mu treba korov, ali on ih je sve razuverio.
- Kroz razgovor sa prijateljima odlučio sam da posadim šipurak na 70 ari. Iako je mnogima u početku bilo čudno, ja se na to nisam obazirao nego sam nastavio da radim. Prezadovoljan sam zbog toga i zbog svoje odluke se nikad nisam pokajao, kaže za RINU Danko.
Svoju proizvodnju ploda divlje ruže ovaj novopazarac nije prepustio slučaju. Pažljivo je slušao savete Stručne savetodavne službe i uspeh nije izostao. Šipurak u novopazarskom selu rađa, što bi se reklo kao iz vode.
- Rod je iz godine u godinu sve veći, ali neka optimalna količina za ovu parcelu je oko tri tone. Šipurak je jako laka vrsta, ja imam sorte polimerijanu u šmit. Jako je otporan na bolesti i uopšte se ne prska, jedino što je potrebno jeste da se između redova uništi trava. Proizvodnja uopšte nije zahtevna, kaže Danko.
Sezona berbe je u jesen, a kako kaže ovaj poljoprivrednik, sorte koje on uzgaja na sebi nemaju puno bodlji pa ni to nije težak proces. Jedino što nije lako, a to je naći radnike, ali i u tome na kraju uvek uspe.
- Jedino dobro je što sezona berbe šipurka kreće u septembru kada je svo drugo voće već obrano. Dnevnicu plaćamo po ubranom kilogramu. Inače, otkupna cena šipurka po kilogramu kreće se od 100 do 150 dinara. Osim svog, otkupljujem i divlji šipurak, kaže Danko.
Kad se berba završi, Danko nastvalja proces svoje proizvodnje jer na tržište plasira bazu za džem, ali i sam džem od šipurka. Pravljeni po proverenoj recepturi, od domaćih šipuraka za njima vlada baš velika potražnja.
Stoga Danko svima onima koji imaju dilemu da li de krenu u proizvodnju savetuje da preuzmu rizik i krenu u nove poslovne pobede.
Pročitajte još:

SUTRA JE SVETI SVEŠTENOMUČENIK ANTIM: Pomolite mu se za zdravlje i sreću!
SPC i njeni vernici sutra obeležavaju Svetog sveštenomučenika Antima.

Stižu Kinezi: Zlatibor na velika vrata ušao u turističku ponudu provincije Hubei - jedne od najrazvijenijih u Kini
U Šijiazangu, glavnom gradu provincije Hubei u Kini, svečano je otvorena međunarodna turistička konferencija Shijiazhuang International Traveler Joy Season, na kojoj učestvuje i delegacija Opštine Čajetina, na poziv bratskog grada.

3 biljke koje se od pamtiveka smatraju najboljim za kuću: Teraju negativnu energiju, pročišćavaju vazduh i privlače novac
Pojedine biljke su opasne za kućne ljubimce, ali ove koje smo izdvojli za vas su potpuno bezopasne

SPC danas obeležava crkvenu Novu godinu: Na ovaj dan nema proslave i evo šta treba vernici da urade
Kada govorimo o dočeku Nove godine, u Srbiji je običaj da slavimo 31. decembra po gregorijanskom, a zatim i 13. januara po julijanskom kalendaru.

Danas je praznik koji ženama ispunjava najveću želju: Vernici danas obeležavaju polaganje pojasa Presvete Bogorodice
Srpska pravoslavna crkva i vernici danas slave Polaganje pojasa Presvete Bogorodice. Po Uspeniju Bogorodičinom, Sveti Toma u njenom grobu pronađe samo pojas, koji je čuvao kao najveću relikviju do kraja života. Kasnije je taj pojas u kovčegu prenesen u Carigrad.
Komentari(0)