PITALI GA ŠTA ĆE MU KOROV Danko sada godišnje proizvode TRI TONE ove biljke a potom sve preradi i proda (FOTO)
Da se uz malo hrabrosti i puno truda u Srbiji može pokrenuti uspešan posao kad je u pitanju poljoprivreda na svom ličnom primeru pokazuje i novopazarac Danko Jolović iz sela Drežina koji je prvi i još uvek jedini uzgajivač šipurka u tom delu Srbije.
![Danko uzgaja šipurke](/data/images/2024-08-06/96679_1722946450-novi-pazar-kralj-sipurka-fotorina-2_f.jpg?timestamp=1722895200)
Kada je pre šest godina odlučio da ga posadi, mnogi su ga sa nevericom posmatrali i pitali zbog čega mu treba korov, ali on ih je sve razuverio.
- Kroz razgovor sa prijateljima odlučio sam da posadim šipurak na 70 ari. Iako je mnogima u početku bilo čudno, ja se na to nisam obazirao nego sam nastavio da radim. Prezadovoljan sam zbog toga i zbog svoje odluke se nikad nisam pokajao, kaže za RINU Danko.
Svoju proizvodnju ploda divlje ruže ovaj novopazarac nije prepustio slučaju. Pažljivo je slušao savete Stručne savetodavne službe i uspeh nije izostao. Šipurak u novopazarskom selu rađa, što bi se reklo kao iz vode.
- Rod je iz godine u godinu sve veći, ali neka optimalna količina za ovu parcelu je oko tri tone. Šipurak je jako laka vrsta, ja imam sorte polimerijanu u šmit. Jako je otporan na bolesti i uopšte se ne prska, jedino što je potrebno jeste da se između redova uništi trava. Proizvodnja uopšte nije zahtevna, kaže Danko.
Sezona berbe je u jesen, a kako kaže ovaj poljoprivrednik, sorte koje on uzgaja na sebi nemaju puno bodlji pa ni to nije težak proces. Jedino što nije lako, a to je naći radnike, ali i u tome na kraju uvek uspe.
- Jedino dobro je što sezona berbe šipurka kreće u septembru kada je svo drugo voće već obrano. Dnevnicu plaćamo po ubranom kilogramu. Inače, otkupna cena šipurka po kilogramu kreće se od 100 do 150 dinara. Osim svog, otkupljujem i divlji šipurak, kaže Danko.
Kad se berba završi, Danko nastvalja proces svoje proizvodnje jer na tržište plasira bazu za džem, ali i sam džem od šipurka. Pravljeni po proverenoj recepturi, od domaćih šipuraka za njima vlada baš velika potražnja.
Stoga Danko svima onima koji imaju dilemu da li de krenu u proizvodnju savetuje da preuzmu rizik i krenu u nove poslovne pobede.
Pročitajte još:
![manastir](/data/images/2025-01-25/112230_shutterstock-1502814539_f.jpg)
Danas slavimo Svetog Simeona i Anu: Čim ustanete, obavezno uradite ovu stvar, veruje se da donosi deci zdravlje i sreću
Srpska pravoslavna crkva i njeni 16. februara slave praznik posvečen Svetom Simeonu i Ani, za mališane posebno važan.
![selo](/data/images/2024-04-29/86307_shutterstock-2065939883_f.jpg)
Sela u Srbiji gde se može kupiti kuća za 1.000 evra – Raj za povratak prirodi
Mesta u Srbiji gde su kuće jeftine, ali vredne života
![sretenje](/data/images/2025-02-14/113989_1330683-491202a54a952516f525cf4c0f05ff9cca1618c2-ls_f.jpg)
Danas slavimo Sretenje: Za neudate devojke se vezuje posebno verovanje, a da biste zaštitili kuću od nesreće treba da uradite sledeće
Danas obležavamo Sretenje, državni i verski praznik za koji se vezuje i istorija i tradicija.
![dan državnosti](/data/images/2025-02-15/114095_46087-dan-drzavnosti-sretenje_f.jpg)
Danas proslavljamo Sretenje - Dan Državnosti Republike Srbije
Na Sretenje je 1835. donet je i prvi, kratkotrajni ustav Knjažestva Srbije
![Gostuša](/data/images/2025-02-12/113791_shutterstock-765328330_f.jpg)
Sela duhova u Srbiji – Nekada puna života, danas napuštena
Mesta koja su nekada vrvela od ljudi, a danas su pusta i zaboravljena
Komentari(0)