RADA I RADIŠA PROSLAVILI ZLATNU SVADBU Njihov recept za dobar brak je jednostavan a delotvoran, pročitajte ga (FOTO)

18:00

Aktuelno 0

ačak - U vremenu kada brakovi i veze traju nikad kraće i kao da nikad nije bilo lakše odlučiti se za razvod, pa je broj istih u skoro svim delovima Srbije sve veći, Rada i Radiša Jovičić iz sela Vapa kod Čačka prkose svim modernom statistikama. Ovi bračni drugovi uz decu i unučiće proslavili su svoju zlatnu svadbu.

proslavili zlatnu svadbu
Foto: Rina

- Kada smo se venčali, bili smo jako mladi. Imali smo 19 i 23 godine. Odrastali smo zajedno i tako prevazilazili sve teškoće. Zajedno pojeli što se kaže i džak soli i džak šećera. Ma koliko bilo teško, lakše je kad imate nekog uz sebe. Brak je za nas bio svetinja i tako je i dan danas. Trudili smo se da takav stav prenesemo i na naše potomke i nadam se da smo u tome uspeli, kaže bala Rada za RINU.

Za ovih prvih pedeset godina nije da bilo razmirica među njima, ali su ih složno i uz ljubav zajedno rešavali. Nisu ni pomislili da može drugačije, osim razgovorom sve da se reši. Razvod nije reč koja postoji u njihovom rečniku.

- Savet za dugovečan brak - na prvom mestu ljubav, razumevanje, praštanje i ako ideš protiv sebe, pažnja uzajamna oba supružnika, pomoć... Kad ima ljubavi sve ovo drugo se ostvaruje - dodaje baka Rada.

Njihovu sreću upotpunjuju deca i sada već veliki unučići, koji su prave istinske vrednosti poneli iz kuće učeći na primeru svojih roditelja i svojih babe i dede.

Inače, prosečna starost pri zaključenju braka u Srbiji varira prema polu. Prema statističkim podacima za 2022. godinu, prosečna starost pri zaključenju braka je za mladoženje  34,1 godina, a za neveste je 31,1 godina.

Ovi podaci ukazuju na trend povećanja prosečne starosti pri zaključenju braka u Srbiji, što takođe može biti posledica različitih faktora kao što su promene u društvenim normama, ekonomska situacija i lični izbori.

Prema statističkim podacima, u 2022. godini u Republici Srbiji zaključen je 32.821 brak, što predstavlja porast od 0,2% u odnosu na prethodnu godinu. Istovremeno, 26.911 zaključenih prvih brakova pokazuje porast od 2,3% u odnosu na 2021. godinu. Broj zaključenih brakova na 1.000 stanovnika iznosi 4,9.

U istom periodu, u Republici Srbiji je razvedeno 9.813 brakova, što je za 0,2% više u odnosu na prethodnu godinu. Broj razvedenih brakova na 1.000 stanovnika iznosi 1,5. Prosečna starost muža pri razvodu braka iznosi 45,1 godinu, a za žene 41,5 godina.

Takođe, udeo lica u braku se smanjio sa 55% na 51%, dok je zabeležen porast udela lica koja nisu sklapala brak sa 28% na 31%. Udeo razvedenih povećan je sa 4,9% na 6,1%2.

Statistika nije baš sjajna, zato bi mnogi koji se dvoume trebali da pročitaju i primene ovaj jednostavan recept za dugovečan brak.

(Rina/Lepote Srbije)

Srpske pijace

BOGATA PONUDA POSNE HRANE NA SRPSKIM PIJACAMA Oslić jeftiniji nego za Vaskršnji post, pastrmka 800 a šaran 750 dinara...

Aktuelno

21:00

2 jul, 2024

Čačak - Počeo je Petrovski, odnosno Apostolski post, koji traje 11 dana, sve do Petrovdana. Dosta građana odlučilo je duhovno i telesno da se suzdrži narednih dana od mrsne hrane, pa je potražnja za voćem, povrćem i ribom veća nego inače. Na čačanskoj pijaci koja važi za jednu od najvećih u Zapadnoj Srbiji, ponuda ribe, kao i voća i povrća je izuzetno bogata.

Komentari(0)

Loading