GRNČARIJA IZ ZLAKUSE Srpski zanat procvetao nakon korone, sve više ljudi želi da se hrani zdravo i da jedu iz zemljanih posuda (FOTO)
Užice – Nekada je skoro svako selu u Srbiji bilo poznato po određenom zanatu, a danas je to prava retkost. U vremenu kad ručni rad izumire meštani Zlakuse ostali su verni tradiciji svojih predaka. Oni i dalje bez predaha prave čuvenu grnčariju koja se našla i na UNESCO listi. Ovaj zanat se vekovima prenosi sa kolena na koleno, a Mileta Lazić jedan je od veštih majstora koji poput umetnika od gline i kalcita stvara prava remek dela.
- Mi grnčari iz Zlakuse imamo posebnu tehniku. Radimo na sporom točku, leva ruka pokreće točak, desnom učvršćujemo glinu i zidamo sloj, po sloj. Svako od nas ima svoj neki lični pečat, koji se trudi da održi, ali svakako čuvamo tradiciju i skoro sve radimo kao što su radili naši preci. U tomei jeste specifičnost našeg posuđa, ali i u samom lvalitetu gline i kalcita koje koristimo, rekao je za RINU Mileta.
Sam taj kalcit je mineral, on daje hrani sasvim drugačiji ukus i miris, u odnosu na obične posude. Zato je ovo posuđe poznato jer je pravljeno od čistih prirodnih materijala, i nema ničega veštačkog. Pored dopremanja gline iz okolnih mesta i mlevenja kalcita, potrebno je znati kako sjediniti ova dva materijala da bi se napravila dobra smeša za posudu. Kada se spoje svo to znanje, ljubav i tradicija tada nastaju posude koje obilaze svet.
- Bez obzira na sve ove moderne trendove, potražnja za našim posuđem ne da ne jenjava, nego je sve veća. Primetan je porast nakon pandemije korona virusa. Mnogo ljudi želi da se hrani zdravije, da jede iz posuda od prirodnih materijala. Otvara se mnogo više etno-restorana koji traže baš našu grnčariju. Naravno tu su i turisti i naši i strani, ali ajveži kupci trenutno su restorani, dodaje ovaj grnčar.
Zlakuske posude od gline poznate ne samo u Srbiji već širom sveta, najpre našim ljudima koji borave po Austriji, Nemačkoj i Francuskoj, već i onima koji žive na drugim kontinentima .
Poznato je da nema manifestacije u zapadnoj Srbiji bez svadbarskog kupusa iz zemljanog lonca, a baš takvi se prave upravo u Zlakusi, na poseban način i rukama posebno talentovanih i samoukih ljudi.
NAJBOLJI DOMAĆI RASTVOR ZA SOBNE BILJKE: Recept koji će nahraniti vaše cveće od korena do cveta u roku od 7 dana
Sobno cveće zahteva veću nego od balkonskog cveća, a razlog je jednostavana - potrebna mu je hrana koju ne može dobiti od prirode, nego samo od vas
Beograđani "namirisali" unosan biznis! Ova nepokretnost ne zahteva ulaganje, a donosi odličnu zaradu
Oni koji izdaju garažno mesto u Beogradu mesečno zarade i do 300 evra. Toliko se kreće najam garaža u centru prestonice, kao i u luksuznijim delovima Novog Beograda. U širem centru grada garažno mesto nećete naći bez 150 evra za mesec, dok su tek na periferiji cene oko 100 evra.
Gledali film, pa dobili ideju za super biznis: Markovići iz Smederevske Palanke dnevno naprave preko 3.000 olovaka i bojica od novinskog papira
Zaokružili proizvodni proces i kod njih ne postoji otpad
Berba kajsija poranila, domaćini i berači imaju pune ruke posla u voćnjacima: Zadovoljni su kvalitetom, ali i cenom od 120 po kilogramu
Berba život zlata u čačanskom kraju počela je tri nedelje nego što je to uobičajno, jer rano cvetanje voća i visoke temperature u poslednjih meseca dana uslovile su brže sazrevanje. Tamo gde nije bilo grada i mraza, rod je izuzetan, voćari zadovoljno trljaju ruke i i cenom. Domaćini i berači u Miokovcima, najpoznatijem srpskom selu kad su u pitanju kajsije imaju pune ruke posla, a gajbice se takođe pune velikom brzinom.
Komentari(0)