Ovo je jedna od najlepših banja Srbije, smeštaj samo 1.000 dinara

18:00

Turizam 0

Na padinama planine Troglav, u blizini Kraljeva smeštena je jedna od najlepših banja Srbije - Bogutovačka Banja.

Ovo je jedna od najlepših banja Srbije, smeštaj samo 1.000 dinara
Foto: Rina

Osim planine Troglav ušuškana je i između planina Čemerno, Željin i Stolovi. Ono što je krasi je i rekla Ibar, koja je jedna od najlepših reka u Srbiji, a blizu je i Lopatnica koja važi za jednu od najčistijih reka u Srbiji. Od Beograda je udaljena oko 200 kilometara.

Bogutovačka banja je odlično povezana sa svim krajevima Srbije. Nalazi se na nadmorskoj visini od 520 metara. Poznata je po miru koji pruža svim svojim posetiocima pa je neretko zbog toga nazivaju i "Neuro-banjom". Pruža odličnu terapiju za živce i stabilizuje sve nervne i živčane probleme.

Lekovita svojstva Bogutovačke Banje otkrivena su davne 1835. godine, kada je vlada Kneževine Srbije naredila da se ispitaju hemijska svojstva mineralnih voda, a samo nekoliko decenija kasnije počele su da se grade prve barake za smeštaj posetioca.

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Tridesetih godina prošlog veka izgrađen je i prvi bunar i mineralno kupatilo. Ovo kupatilo u Bogutovačkoj Banji radilo je sve do pedesetih godina dvadesetog veka, nakon čega je počela modernizacija ovog područja sa izgradnjom novih kupatila i objekata za smeštaj.

Cene smeštaja u Bogutovačkoj Banji

Jednokrevetni smeštaj u Bogutovačkoj banji može se naći po ceni od 800 do 1.000 dinara.

Jedna ovakva soba izdaje se u istoimenoj banji po ceni od 900 dinara po osobi. Sobe imaju jedan ležaj, noćne stočiće i kupatilo. Soba poseduje i TV, a od dodatne opreme ima i fen za kosu i besplatan internet.

U hotelu koji se nalazi u Bogutovačkoj Banji cene smeštaja prilagođene su za svačiji džep. Noćenje u dvokrevetnoj sobi sa doručkom iznosi 3.500 dinara po osobi. Dok je cena punog pansiona 5.250 dinara.

U ponudi je i dvokrevetna soba za jednu osobu. Cena prenoćišta je 5.000 dinara kada je reč o noćenju sa doručkom, dok pun pansion iznosi 6.750 dinara.

Naglašeno je da su sobe udobne i moderno uređenje. Poseduju i moderno i uređeno kupatilo sa svim potrebnim stvarima.

Bolesti koje se leče i tretiraju u Bogutovačkoj Banji

U okviru Bogutovačke Banje nalazi se je jedan zdravstveni centar u kojem se obavljaju sve terapije, u pitanju je Prirodno lečilište i odmaralište „Mataruška i Bogutovačka Banja“. U njemu rade brojni lekari, vrhunski terapeuti, stručno osoblje. Po svom sastavu, vode Bogutovačke Banje se u lečenju primenjuju na dva načina: pijenjem i kupanjem. Najčešće bolesti koje se ovde uspešno tretiraju su:

  •     Neuropsihijatrijska oboljenja (neuralgije i neuroze, multipla skleroza, hronična migrena, neurotični sindrom…) ;
  •     Neki oblici reumatizma (vanzglobni, degenerativni);
  •     Bolesti organa za varenje (gastralagije, spazam jednjaka…);
  •     Bolesti kardiovaskularnog sistema (tahikardija, aritmije izazvane nervnom razdražljivošću, bolesti perifernih krvnih sudova, visok krvni pritisak…);

Kao i kod svake druge banje, lečenje i terapije u Bogutovačkoj Banji mora odrediti stručan lekar koji ima uvid u vašu anamnezu bolesti.

Na 100 km od Beograda čeka vas oaza: Kupanje u pijaćoj vodi i staze u šumi zbog kojih ćete zaboraviti da je napolju vrelo

Na 100 km od Beograda čeka vas oaza: Kupanje u pijaćoj vodi i staze u šumi zbog kojih ćete zaboraviti da je napolju vrelo

Turizam

11:00

17 jul, 2024

Na samo 100 kilometara od Beograda nalazi se Valjevo, a kada od Valjeva produžite još malo ka manastiru Ćelije vreme je da isključite motor, uzmete ranac i krenete u provod i na kupanje. Jer, baš ispod manastira nalazi se reka Gradac. Planinska reka sa vodom toliko čistom da možete da je pijete, ušuškana u šumu je pravi izbor ako ne želite da osetite vrelinu.

Komentari(0)

Loading