OVAJ TRIK ZA BUJNU BAŠTU STAR JE 100 GODINA: Naše PRABAKE imale su najlepše cveće, a evo i zbog čega
Već su pre 2.000 godina rimski povrtari kupali semenke krastavaca, tikve, lubenice i ostalih biljaka iz porodice tikvenjača u sirutki ili mleku.
Koji su još povrtarski trikovi za podsticanje nicanja semena?
Vreme setve i sadnje pojedinih povrtarskih kultura je već krenulo, a prava sezona nas tek čeka. Kako bi biljke što zdravije krenule sa svojim rastom, stari su povrtari koristili biljne kupke. Smatralo se da sve veće i tvrde semenke treba omekšati kako bi bolje izniknule te imale lepše cvetove ili ukusnije plodove, piše Andrea Kern u knjizi „Vrtlarski trikovi iz starih vremena“, prenosi agroklub.rs.
Lukovičasto seme se se omekšavalo u rastvoru vode i kravlje osoke, grašak, pasulj i rotkvice u izvorskoj vodi, artičoke u rastvoru vode i šećera ili meda. Ako je seme staro, u život će ga vratiti namakanje u proceđenoj vodi od kvasa za kiseli hleb čiji mikroorganizmi podstiču klijanje tako da odvajaju bolesne delove klica sa ovojnice semenke, a istovremeno je hrane i štite od gljivica u zemljištu.
Shutterstock
Trikovi poznati hiljadama godina
Prema zapisima, već su pre 2.000 godina rimski povrtari kupali semenke krastavaca, tikve, lubenice te ostalih biljaka iz porodice tikvenjača (Cucurbitaceae) u sirutki ili mleku.
Možda vas zanima:
EVO KAKO DA NA SUVIM MESTIMA PONOVO NARASTE TRAVA: Stari jeftin trik!
Potrebno je oko 7 dana da počne da deluje
TRIK ZA PRIPREMU NAJUKUSNIJE DŽIGERICE: Tajna je u jednom sastojku koji ubija gorčinu
Otkrijte trik koji uklanja gorčinu i menja ukus – jednostavno, brzo i provereno.
Možda vas zanima:
EVO KAKO DA NA SUVIM MESTIMA PONOVO NARASTE TRAVA: Stari jeftin trik!
Potrebno je oko 7 dana da počne da deluje
TRIK ZA PRIPREMU NAJUKUSNIJE DŽIGERICE: Tajna je u jednom sastojku koji ubija gorčinu
Otkrijte trik koji uklanja gorčinu i menja ukus – jednostavno, brzo i provereno.
Možda vas zanima:
EVO KAKO DA NA SUVIM MESTIMA PONOVO NARASTE TRAVA: Stari jeftin trik!
Potrebno je oko 7 dana da počne da deluje
TRIK ZA PRIPREMU NAJUKUSNIJE DŽIGERICE: Tajna je u jednom sastojku koji ubija gorčinu
Otkrijte trik koji uklanja gorčinu i menja ukus – jednostavno, brzo i provereno.
Mahunarke poput graška, pasulja, sočiva, boba i slično, najbolje je namakati najmanje sat vremena pre setve u čaju od kamilice. Potrebno je dve kašičice suvih cvetova ukuvati na jednu šolju te ostaviti 10 do 12 sati da odstoji.
Valerijana podstiče rast korenja i „greje“, govorili su stari. Ovu biljnu kupku vole luk, praziluk, paradajz, paprika, peruanska jagoda i letnje cveće. Višesatna kupka u ekstraktu cvetova valerijane pomoći će vrstama osetljivima na hladnoću poput krastavaca i tikvica da i po nepovoljnom vremenu uspeju u nicanju.
Različite vrste gljivica mogu potpuno uništiti mlade biljčice, preseći im stabljike ili razgraditi korenje. Zaštitu od bolesti „crna noga“ ili bolesti odumiranja biljke dobiće od rena ili belog luka. Prema receptu iz knjige, što sitnije narežemo 100 do 150 gr od svake vrste i prelijemo kašu mlakom prokuvanom vodom ili kišnicom. Nakon sat, dva procedimo. Ova kupka godi paradajzu, krastavcima i cinijama, nevenu i žavornjaku. Oprez, ovu kupku ne vole semenke mahunarki i kupusnjača.
Odvar od poljske preslice će takođe osnažiti biljke. Ona je bogata silicijskom kiselinom, jača biljku koja postaje otpornija na gljivice. Posebno se prepručuje u nju umočiti krtole krompira.
Humofix časnih sestara
Časne sestre iz benedktinskog samostana u nemačkoj Fuldi osmislile su biljni čaj engleske recepture koja sadrži cvetove valerijane, stolisnika, maslačka, kopirve, kamilice i hrastove kore. Nazvali su ga humofix. Istraživanja su pokazala da stolisnik i kamilica sprečavaju rast bakterija i gljivica, a ostali sastojci razvijaju korisne mikroorganizme, čine ljusku semenke propusnom, potiču rast korenja te pomažu klijancima da postanu otporni.
Ovu otopinu posebno vole kelj i ren čije seme u njoj treba ostaviti 15 minuta. Rotkvicu i rotkvu držite 30 minuta, luk, paradajz, salatu, cveklu, peršun, papriku, blitvu, praziluk, endiviju, komorač, kopar i cikoriju 60 minuta, a 90 minuta šargarepu i celer.
Nakon što odstoji određeno vreme u kupki, odstranite seme koje ispliva na površinu jer je ono oštećeno i loše. Nakon toga mokro seme raširite na kuhinjsku krpu ili papirnati ubrus da se posuši te ga posejte isti dan jer je klijanje već započelo.
(Krstarica)
MALO KO ZNA DA JE OVA BILJKA STRAŠNO OTROVNA: Kao simbol praznika rado je držimo u kući, a nismo ni svesni šta nam radi
Dugo se smatra jednim od najromantičnijih simbola praznika, ali se ispostavilo da je zapravo veoma otrovna i da može vam "podari" neke prilično gadne simptome.
Slavimo Svetog Pavla Ispovednika: Patrijarh koji je stradao tokom liturgije, a čije mošti počivaju u Veneciji
Srpska pravoslavna crkva i njeni vernici danas slave Svetog Pavla Ispovednika, patrijarha koji je udavljen tokom služenja liturgije.
Palo pomirenje dva prijatelja nakon 20 godina ćutanja i to u crkvi: Neverovatna priča o drugarstvu Dragana i Blagoja iz Požege - srpski inat kad proradi, to je čudo
Tri pune decenije Dragan Ćalin iz požeškog sela Gorobilje i Blagoje Kostić iz Rasne bili su nerazdvojne kolege i najbolji prijatelji, a onda pre nekih dvadesetak godina došlo je do nekih nesuglasica, kako kažu, zbog sitnice i tada je nastala tišina. Iako su se često viđali, jedan sa drugim nisu govorili. To im je obojici teško padalo iako nisu želeli da priznaju.
Rođena sa 520 grama i mogla da stane u šaku: Mlada Aleksandra danas je hrabra devojka koja ponosno korača napred i kaže - bilo je teško, ali odustajanje nije opcija
Anastasija Petković iz Čačka rođena je pre 21 godinu u 26. nedelji trudnoće sa svega 520 grama. Kako kaže, mogla je da stane u šaku jedne ruke. Šest meseci provela je na Institutu za neonatologiju u Beogradu i zahvaljujući beskrajnoj ljubavi svojih roditelja i njihovoj veri u nju, iako mala izašla je iz te bitke kao velika pobednica, kao heroina.
Komentari(0)