Britanska novinarka o Beogradu: "Rakija i turbo-folk"

Lepote Srbije

12:00

Aktuelno 0

Novinarka "Metro.co.uk" Gergana Krasteva posetila je glavni grad Srbije i u autorskom tekstu zabeležila je svoje utiske. Njoj se prudružila prijateljica Kamila, koja je takođe ljubiteljka naših prostora i koja od letos živi u Beogradu.

Britanska novinarka o Beogradu: "Rakija i turbo-folk"
Shutterstock/Narodna skupština republike Srbije

Prvi utisak po ulasku u Balkansku muzičku akademiju (BAM) bio je miris duvana koji ju je vratio u detinjstvo. Ona je svojim čitaocima objasnila da u našoj zemlji nema zasigurne naznake da će se pušenje u barovima i restoranima ukinuti.

Spomenula je i rakiju, koja je, po svemu sudeći, jedna od prvih asocijacija na našu zemlju. Pored toga, ona se potrudila da podrobno objasni poreklo turbo-folka u Srbiji te je navela i pevače koji su ga popularizovali. Među imenima se mogu naći Lepa Brena i Ceca, za koju je izdvojila nekoliko redova više, opisujući čija je ona žena bila.

Gergana u svom tekstu opisuje i provod, te navodi da se dobro preznojila od plesa, a da je te noći isprobala i zaječarsko pivo.

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Za uranjanje u lokalnu kulturu definitivno preporučuje ples uz naše turbo-folk hitove do ranih jutarnjih sati.

Novinarka "Metro.co.uk" je pre 13 godina sa roditeljima posetila Beograd te je htela da vidi šta se to promenilo.

"Bilo je mnogo mesta koje sam želela da ponovo posetim, počev od Narodnog muzeja u Beogradu, gde su izložena dela dve najveće slikarke ranog modernizma – Nadežde Petrović i Zore Petrović. Zbirka jugoslovenskih slika 20. veka bila je impresivna, pričajući priču o nedavnoj turbulentnoj istoriji Srbije o ratovima, državnim udarima, atentatima i revolucijama. Još jedna atrakcija koju morate posetiti je Beogradska tvrđava, koja se nalazi u opštini Stari grad, na ušću živopisnih reka Save u Dunav. Sastoji se od stare citadele i prostranog Kalemegdanskog parka i predstavlja istorijsko jezgro prestonice. Beograd je tokom svoje bogate istorije više od 40 puta devastiran i obnavljan i tvrđava to zaista pokazuje, pa se preporučuje angažovanje turističkog vodiča", napisala je ona.

Hram Svetog Save je takođe bio na njenoj listi mesta koja mora posetiti.

"Posvećen princu i svecu iz 12. veka, to je monumentalni projekat koji se još uvek podiže. Sa svojom kupolom visokom 27 metara, teškom 4.000 tona i oko 130.000 kvadratnih stopa zlatnog mozaika, to je jedna od najvećih pravoslavnih crkava na svetu i vrhunska znamenitost u zemlji."

Još jedna važna srpska institucija koju treba doživeti je kafana, jasna je autorka.

(b92)

maketar

Neobična kolekcija od koje zastaje dah: Slobodan iz Užica godinama skuplja i sklapa makete automobila, da sastavi fiću bilo je potrebno čak 700 dana, ali nije odustao

Aktuelno

20:00

1 maj, 2024

Svaki kutak njegove kuće ispunjen je automobilima najpoznatijih brendova, mnoge od njih dobio je kao poklon dok je za nekim modelima išao čak u Nemačku. Slobodan Jakovljević iz Užica već godinama ima neobičan hobi i pravi je strastveni kolekcionar maketa autića. Strpljenje i upornost su osobine koje ga krase jer da bi sklopio maketu jedne fiće potrebno mu je čak 700 dana i dosta novca kako bi ona izgledala kao prava.

paratriatlonac

Za njega prepreka nema, sve ih uspešno ruši: Lazar je najuspešniji čačanski paratriatlonac, iako ima svega dva posto vida njegova svaka njegova medalja sija najsjajnije

Aktuelno

19:00

1 maj, 2024

Čovekovo zdravlje je pravi dragulj o kome često i ne razmišljamo, a zdrava spoljašnost često počinje iz unutrašnjosti o čemu svedoči i Lazar Filipović, uspešan patriatlonac koji vidi svega dva odsto. On je osoba zdravog duha i za njega ne postoje barijere, svaku prepreku uspešno predje uprkos hendikepu.

Tagovi:

Komentari(0)

Loading