INSPEKCIJA UPOZORAVA DA OVO MESO NIKAD NE TREBA DA SE KUPUJE UNAPRED: Na ove stvari obratite pažnju tokom kupovine za praznike
Pred božićne i novogodišnje praznike veterinarski inspektori vrše pojačan nadzor i kontrolu hrane životinjskog porekla, odnosno mesa, u objektima za proizvodnju i promet hrane životinjskog porekla pri čemu se kontrole sprovode počevši od ulaza sirovine koja služi kao polazna osnova za izradu kontrolisane hrane, procesa proizvodnje, higijene, uslova skladištenja do distribucije gotovog proizvoda, saopštila je danas Uprava za veterinu Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede.
- Službene kontrole objekata pod nadzorom, planiraju se i sprovode u cilju utvrđivanja poštovanja opštih i posebnih uslova higijene hrane u skladu sa važećim zakonskim odredbama koje se odnose na provere mikrobioloških kriterijuma na osnovu analiza u primeni principa samokontrole i HACCP-a, poštovanja načela dobre higijenske i dobre distributivne prakse svih subjekata u poslovanju sa hranom.
U svim objektima u maloprodaji (samousluge, prodavnice delikatesa, ugostiteljski objekti ,ribarnice, pijace) veterinarskom inspektoru se daju na uvid dokumenta kojima se dokazuje poreklo i sledljivost za svu količinu zatečene hrane životinjskog porekla namenjene prodaji. Ukoliko se ne može dokazati sledljivost i poreklo, veterinarski inspektor nalaže neškodljivo uništavanje iste kao nebezbedne za konzumiranje odnosno ishranu ljudi - navodi se u saopštenju.
Kako bi se izbegao rizik po zdravlje ljudi, apeluju na potrošače, da i pored stalnih kontrola i nadzora koje sprovodi veterinarska inspekcija da hranu kupuju isključivo u registrovanim ili odobrenim objektima za proizvodnju i prodaju hrane – samoposlugama, hipermarketima, specijalizovanim maloprodajnim objektima (mesare, ribarnice), ili od lokalnih proizvođača koji su registrovani za proizvodnju po tradicionalnim metodama. Takođe može se kupovati na pijacama od registrovanih proizvođača, gde je jasno istaknut registarski broj gazdinstva i datum proizvodnje.
Možda vas zanima:
PROFESIONALNI KUVARI SU OTKRILI TAJNI SASTOJAK KOJI SE KORISTI DA BI MESO BILO MEKO: Potrebna vam je samo 1 voćka
Koristite neki od ovih sastojaka i meso neće biti tvrdo
BUDITE SPREMNI ZA RESTRIKCIJE: "Čuvam meso u tegli bez frižidera i struje do godinu dana"
Korisnica Jutjuba otkrila je neverovatan način na koji čuva meso, bez frižidera i zamrzivača.
Možda vas zanima:
PROFESIONALNI KUVARI SU OTKRILI TAJNI SASTOJAK KOJI SE KORISTI DA BI MESO BILO MEKO: Potrebna vam je samo 1 voćka
Koristite neki od ovih sastojaka i meso neće biti tvrdo
BUDITE SPREMNI ZA RESTRIKCIJE: "Čuvam meso u tegli bez frižidera i struje do godinu dana"
Korisnica Jutjuba otkrila je neverovatan način na koji čuva meso, bez frižidera i zamrzivača.
Možda vas zanima:
PROFESIONALNI KUVARI SU OTKRILI TAJNI SASTOJAK KOJI SE KORISTI DA BI MESO BILO MEKO: Potrebna vam je samo 1 voćka
Koristite neki od ovih sastojaka i meso neće biti tvrdo
BUDITE SPREMNI ZA RESTRIKCIJE: "Čuvam meso u tegli bez frižidera i struje do godinu dana"
Korisnica Jutjuba otkrila je neverovatan način na koji čuva meso, bez frižidera i zamrzivača.
Možda vas zanima:
PROFESIONALNI KUVARI SU OTKRILI TAJNI SASTOJAK KOJI SE KORISTI DA BI MESO BILO MEKO: Potrebna vam je samo 1 voćka
Koristite neki od ovih sastojaka i meso neće biti tvrdo
BUDITE SPREMNI ZA RESTRIKCIJE: "Čuvam meso u tegli bez frižidera i struje do godinu dana"
Korisnica Jutjuba otkrila je neverovatan način na koji čuva meso, bez frižidera i zamrzivača.
Možda vas zanima:
PROFESIONALNI KUVARI SU OTKRILI TAJNI SASTOJAK KOJI SE KORISTI DA BI MESO BILO MEKO: Potrebna vam je samo 1 voćka
Koristite neki od ovih sastojaka i meso neće biti tvrdo
BUDITE SPREMNI ZA RESTRIKCIJE: "Čuvam meso u tegli bez frižidera i struje do godinu dana"
Korisnica Jutjuba otkrila je neverovatan način na koji čuva meso, bez frižidera i zamrzivača.
Treba obratiti i pažnju na hranu životinjskog porekla koja je izložena prodaji na propisanim temperaturama (rashladne vitrine).
Potrošačima se savetuje da obrate pažnju i na higijenu osoba koje ima dodir s hranom, higijenu posuda i alata koji se koriste pri rukovanju hranom.
- Obratiti pažnju na postojanje deklaracije proizvoda koja treba da sadrži najmanje naziv proizvođača, kontrolni broj objekta, datum klanja/proizvodnje/zamrzavanja, rok upotrebe i temperaturu čuvanja hrane. Poštovati uputstva proizvođača o načinu pripreme hrane i načinu konzumacije, naročito obratiti pažnju na rok trajanja proizvoda pre i posle otvaranja ili manipulacije. Obratiti pažnju na izgled, boju, miris, eventualna oštećenja, buđ ili neprijatni mirisi). Ne kupovati unapred samleveno meso, već zahtevati da se meso samelje u prisustvu potrošača, sem ako nije originalno upakovano i deklarisano. Sačuvati fiskalne račune. U slučaju uočenih nepravilnosti, obratiti se nadležnoj inspekciji - upozoravaju iz Uprave za veterinu.
Podsećaju i na obavezu da se svinjsko meso životinje zaklane na gazdinstvu proveri u veterinarskoj stanici ili ambulanti na prisustvo larvi trihinele.
SA PORODICOM Nikola Rokvić dočekao Vaskrs u mestu gde Sveti Nikola "vratio vid" Stefanu Dečanskom (VIDEO)
Nikola Rokvić je već četrnaest dana na putu ka manastiru Svetog Nektarija na Egini sa ciljem da se pokloni svetitelju koji inače slovi za zaštitnika onkoloških bolesnika. Nikola na ovom putu takođe ima cilj da skupi sredstva da se renovira deo dečije onkološke bolnice
NARODNA VEROVANJA ZA MESEC MAJ: Prema crkvenom tumačenju naziva se carski, a pojedini običaji se poštuju vekovima
Mnogi običaji se prema narodnim verovanjima vezuju za mesec maj, a u nastavku teksta saznajte koji su to.
NAJVAŽNIJI OBIČAJI ZA VASKRS KOJE SVAKI VERNIK TREBA DA ZNA: Danas čim ustanete 1 stvar obavezno morate da uradite
Najvažniji običaji za Vaskrs deo su tradicije koja obavezno treba da se ispoštuje.
HRISTOS VASKRSE - VAISTINU VASKRSE! Srećan Uskrs želi vam ekipa Lepote Srbije
Srećan vam najveći hrišćanski praznik.
SNAŽNA PORUKA VLADIKE ATANASIJA Veoma je važno je da poslušamo ove reči!
Prijepolje – Episkop mileševski Atanasije uputio je, iz manastira Mileševe, vaskršnju poruku svom vernom narodu Mileševske eparhije, ali i svim ljudima dobre volje svuda u svetu. U pastirskoj poruci Episkop Atanasije je, pored ostalog, rekao da smo ušli u najznačajnije dane u godini, praznik Vaskrsenja Hristovoga, u događaj kojim je Hristos započeo naše, čovečansko, vaskrsavanje, u događaj koji preinačuje način života, preobražava svet i istoriju.
Komentari(0)