INSPEKCIJA UPOZORAVA DA OVO MESO NIKAD NE TREBA DA SE KUPUJE UNAPRED: Na ove stvari obratite pažnju tokom kupovine za praznike
Pred božićne i novogodišnje praznike veterinarski inspektori vrše pojačan nadzor i kontrolu hrane životinjskog porekla, odnosno mesa, u objektima za proizvodnju i promet hrane životinjskog porekla pri čemu se kontrole sprovode počevši od ulaza sirovine koja služi kao polazna osnova za izradu kontrolisane hrane, procesa proizvodnje, higijene, uslova skladištenja do distribucije gotovog proizvoda, saopštila je danas Uprava za veterinu Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede.

- Službene kontrole objekata pod nadzorom, planiraju se i sprovode u cilju utvrđivanja poštovanja opštih i posebnih uslova higijene hrane u skladu sa važećim zakonskim odredbama koje se odnose na provere mikrobioloških kriterijuma na osnovu analiza u primeni principa samokontrole i HACCP-a, poštovanja načela dobre higijenske i dobre distributivne prakse svih subjekata u poslovanju sa hranom.
U svim objektima u maloprodaji (samousluge, prodavnice delikatesa, ugostiteljski objekti ,ribarnice, pijace) veterinarskom inspektoru se daju na uvid dokumenta kojima se dokazuje poreklo i sledljivost za svu količinu zatečene hrane životinjskog porekla namenjene prodaji. Ukoliko se ne može dokazati sledljivost i poreklo, veterinarski inspektor nalaže neškodljivo uništavanje iste kao nebezbedne za konzumiranje odnosno ishranu ljudi - navodi se u saopštenju.
Kako bi se izbegao rizik po zdravlje ljudi, apeluju na potrošače, da i pored stalnih kontrola i nadzora koje sprovodi veterinarska inspekcija da hranu kupuju isključivo u registrovanim ili odobrenim objektima za proizvodnju i prodaju hrane – samoposlugama, hipermarketima, specijalizovanim maloprodajnim objektima (mesare, ribarnice), ili od lokalnih proizvođača koji su registrovani za proizvodnju po tradicionalnim metodama. Takođe može se kupovati na pijacama od registrovanih proizvođača, gde je jasno istaknut registarski broj gazdinstva i datum proizvodnje.
Možda vas zanima:

Ukusni, a jeftini komadi mesa: Mesari otkrili trikove kako da jedite fino za malo novaca
Mnogi smatraju da su obično jeftiniji komadi mesa koji zahtevaju duže kuvanje.

PROFESIONALNI KUVARI SU OTKRILI TAJNI SASTOJAK KOJI SE KORISTI DA BI MESO BILO MEKO: Potrebna vam je samo 1 voćka
Koristite neki od ovih sastojaka i meso neće biti tvrdo
Možda vas zanima:

Ukusni, a jeftini komadi mesa: Mesari otkrili trikove kako da jedite fino za malo novaca
Mnogi smatraju da su obično jeftiniji komadi mesa koji zahtevaju duže kuvanje.

PROFESIONALNI KUVARI SU OTKRILI TAJNI SASTOJAK KOJI SE KORISTI DA BI MESO BILO MEKO: Potrebna vam je samo 1 voćka
Koristite neki od ovih sastojaka i meso neće biti tvrdo
Možda vas zanima:

Ukusni, a jeftini komadi mesa: Mesari otkrili trikove kako da jedite fino za malo novaca
Mnogi smatraju da su obično jeftiniji komadi mesa koji zahtevaju duže kuvanje.

PROFESIONALNI KUVARI SU OTKRILI TAJNI SASTOJAK KOJI SE KORISTI DA BI MESO BILO MEKO: Potrebna vam je samo 1 voćka
Koristite neki od ovih sastojaka i meso neće biti tvrdo

Možda vas zanima:

Ukusni, a jeftini komadi mesa: Mesari otkrili trikove kako da jedite fino za malo novaca
Mnogi smatraju da su obično jeftiniji komadi mesa koji zahtevaju duže kuvanje.

PROFESIONALNI KUVARI SU OTKRILI TAJNI SASTOJAK KOJI SE KORISTI DA BI MESO BILO MEKO: Potrebna vam je samo 1 voćka
Koristite neki od ovih sastojaka i meso neće biti tvrdo
Možda vas zanima:

Ukusni, a jeftini komadi mesa: Mesari otkrili trikove kako da jedite fino za malo novaca
Mnogi smatraju da su obično jeftiniji komadi mesa koji zahtevaju duže kuvanje.

PROFESIONALNI KUVARI SU OTKRILI TAJNI SASTOJAK KOJI SE KORISTI DA BI MESO BILO MEKO: Potrebna vam je samo 1 voćka
Koristite neki od ovih sastojaka i meso neće biti tvrdo
Možda vas zanima:

Ukusni, a jeftini komadi mesa: Mesari otkrili trikove kako da jedite fino za malo novaca
Mnogi smatraju da su obično jeftiniji komadi mesa koji zahtevaju duže kuvanje.

PROFESIONALNI KUVARI SU OTKRILI TAJNI SASTOJAK KOJI SE KORISTI DA BI MESO BILO MEKO: Potrebna vam je samo 1 voćka
Koristite neki od ovih sastojaka i meso neće biti tvrdo
Možda vas zanima:

Ukusni, a jeftini komadi mesa: Mesari otkrili trikove kako da jedite fino za malo novaca
Mnogi smatraju da su obično jeftiniji komadi mesa koji zahtevaju duže kuvanje.

PROFESIONALNI KUVARI SU OTKRILI TAJNI SASTOJAK KOJI SE KORISTI DA BI MESO BILO MEKO: Potrebna vam je samo 1 voćka
Koristite neki od ovih sastojaka i meso neće biti tvrdo
Možda vas zanima:

Ukusni, a jeftini komadi mesa: Mesari otkrili trikove kako da jedite fino za malo novaca
Mnogi smatraju da su obično jeftiniji komadi mesa koji zahtevaju duže kuvanje.

PROFESIONALNI KUVARI SU OTKRILI TAJNI SASTOJAK KOJI SE KORISTI DA BI MESO BILO MEKO: Potrebna vam je samo 1 voćka
Koristite neki od ovih sastojaka i meso neće biti tvrdo
Treba obratiti i pažnju na hranu životinjskog porekla koja je izložena prodaji na propisanim temperaturama (rashladne vitrine).
Potrošačima se savetuje da obrate pažnju i na higijenu osoba koje ima dodir s hranom, higijenu posuda i alata koji se koriste pri rukovanju hranom.
- Obratiti pažnju na postojanje deklaracije proizvoda koja treba da sadrži najmanje naziv proizvođača, kontrolni broj objekta, datum klanja/proizvodnje/zamrzavanja, rok upotrebe i temperaturu čuvanja hrane. Poštovati uputstva proizvođača o načinu pripreme hrane i načinu konzumacije, naročito obratiti pažnju na rok trajanja proizvoda pre i posle otvaranja ili manipulacije. Obratiti pažnju na izgled, boju, miris, eventualna oštećenja, buđ ili neprijatni mirisi). Ne kupovati unapred samleveno meso, već zahtevati da se meso samelje u prisustvu potrošača, sem ako nije originalno upakovano i deklarisano. Sačuvati fiskalne račune. U slučaju uočenih nepravilnosti, obratiti se nadležnoj inspekciji - upozoravaju iz Uprave za veterinu.
Podsećaju i na obavezu da se svinjsko meso životinje zaklane na gazdinstvu proveri u veterinarskoj stanici ili ambulanti na prisustvo larvi trihinele.

Da li letnje računanje vremena odlazi u zaborav? Mnoge države ukinule pomeranje sata, evo i zašto
Danas mnogi smatraju da je dvaput godišnje pomeranje časovnika više smetnja nego korist

I Rusi poste pred Uskrs, ali po drugačijim pravilima nego mi: Ovo su ključne razlike, jedna će vas zaprepastiti!
Uskršnji post za pravoslavne vernike počeo je 3. marta i traje do 19. aprila

Slavimo Prepodobnog Vasilija Ispovednika: Prema verovanju, danas bi trebalo uraditi jedno
Srpska pravoslavna crkva (SPC) i njeni vernici danas odaju počast Prepodobnom Vasiliju Ispovedniku.

Kada prelazimo na letnje računanje vremena?
Letnje računanje vremena ove godine počinje 30. marta.

Stambeni krediti za mlade - ovo je sledeći korak: Detaljan vodič kako da se prijavite i šta da očekujete
Usvojen je Zakon o garantnoj šemi i subvencionisanju dela kamate za kupovinu prve nekretnine za mlade u Srbiji
Komentari(0)