Pola familije nam pomrlo dok smo je dočekali: Pravda za Prodanoviće iz sela Luke kod Ivanjice stigla nakon 60 godina
Vraćeno im 40 hektara oduzete zemlje
Da je pravda u većini slučajeva jako spora, ali ipak dostižna najbolje pokazuje primer porodice Prodanović iz ivanjičkog sela Luke koja ju je dočekala nakon nekoliko decenija čekanja, a borbu za svoje ognjište vodile su čak tri generacije.
Naime, šezdesetih godina prošlog veka njima je oduzeto 40 hektara imanja, jer se četiri brata nisu podelila, iako su znali svoje međe, pa ih je komunistički zakon tada obeležio kao veleposednike.
- Pola familije je pomrlo, nisu dočekali ovu presudu koju su svi želeli. Nismo odustajali, jednako smo se tužili i imamo brdo spisa i sudskih hartija”, rekao je Radivoje Prodanović za RINU.
Možda vas zanima:
Od hajdučkog skrovišta do turističkog dragulja – Hadži Prodanova pećina
Na samo četiri kilometra od Ivanjice, u selu Raščići, krije se pećina koja spaja očaravajuću lepotu podzemlja i dramatične priče iz srpske prošlosti. Hadži Prodanova pećina vekovima je bila utočište, skrovište i nemi svedok istorijskih događaja, a danas je jedno od najzanimljivijih turističkih odredišta zapadne Srbije.
Moravički sir – skriveni specijalitet Ivanjice: Kako nastaje kremasti sir koji osvaja gurmane širom Srbije?
Saznajte tajnu kremaste teksture i posebnog ukusa moravičkog sira iz Ivanjice, koji je osvojio srca svih ljubitelja domaćih specijaliteta
Možda vas zanima:
Od hajdučkog skrovišta do turističkog dragulja – Hadži Prodanova pećina
Na samo četiri kilometra od Ivanjice, u selu Raščići, krije se pećina koja spaja očaravajuću lepotu podzemlja i dramatične priče iz srpske prošlosti. Hadži Prodanova pećina vekovima je bila utočište, skrovište i nemi svedok istorijskih događaja, a danas je jedno od najzanimljivijih turističkih odredišta zapadne Srbije.
Moravički sir – skriveni specijalitet Ivanjice: Kako nastaje kremasti sir koji osvaja gurmane širom Srbije?
Saznajte tajnu kremaste teksture i posebnog ukusa moravičkog sira iz Ivanjice, koji je osvojio srca svih ljubitelja domaćih specijaliteta
Možda vas zanima:
Od hajdučkog skrovišta do turističkog dragulja – Hadži Prodanova pećina
Na samo četiri kilometra od Ivanjice, u selu Raščići, krije se pećina koja spaja očaravajuću lepotu podzemlja i dramatične priče iz srpske prošlosti. Hadži Prodanova pećina vekovima je bila utočište, skrovište i nemi svedok istorijskih događaja, a danas je jedno od najzanimljivijih turističkih odredišta zapadne Srbije.
Moravički sir – skriveni specijalitet Ivanjice: Kako nastaje kremasti sir koji osvaja gurmane širom Srbije?
Saznajte tajnu kremaste teksture i posebnog ukusa moravičkog sira iz Ivanjice, koji je osvojio srca svih ljubitelja domaćih specijaliteta
Možda vas zanima:
Od hajdučkog skrovišta do turističkog dragulja – Hadži Prodanova pećina
Na samo četiri kilometra od Ivanjice, u selu Raščići, krije se pećina koja spaja očaravajuću lepotu podzemlja i dramatične priče iz srpske prošlosti. Hadži Prodanova pećina vekovima je bila utočište, skrovište i nemi svedok istorijskih događaja, a danas je jedno od najzanimljivijih turističkih odredišta zapadne Srbije.
Moravički sir – skriveni specijalitet Ivanjice: Kako nastaje kremasti sir koji osvaja gurmane širom Srbije?
Saznajte tajnu kremaste teksture i posebnog ukusa moravičkog sira iz Ivanjice, koji je osvojio srca svih ljubitelja domaćih specijaliteta
Možda vas zanima:
Od hajdučkog skrovišta do turističkog dragulja – Hadži Prodanova pećina
Na samo četiri kilometra od Ivanjice, u selu Raščići, krije se pećina koja spaja očaravajuću lepotu podzemlja i dramatične priče iz srpske prošlosti. Hadži Prodanova pećina vekovima je bila utočište, skrovište i nemi svedok istorijskih događaja, a danas je jedno od najzanimljivijih turističkih odredišta zapadne Srbije.
Moravički sir – skriveni specijalitet Ivanjice: Kako nastaje kremasti sir koji osvaja gurmane širom Srbije?
Saznajte tajnu kremaste teksture i posebnog ukusa moravičkog sira iz Ivanjice, koji je osvojio srca svih ljubitelja domaćih specijaliteta
Iako nikada nisu odustali, kako su godine prolazile gpdine nada da će im se oteto vratiti bivala je sve manje. Međutim, nova odluka je žive članove familije izuzetno obradovala. Tomislav je treća generacija Prodanovića koja je čekala pravdu.
- Nama je imovina oduzeta samo zato što se četiri familije Prodanovića nisu podelile 1956. godine, iako je svaki deda znao svoju među. I zato smo se sudili šezdeset godina. Došle su napokon neke iskrene sudije koje su imale snage, kao Snežana Bjelogrlić predsednica Suda iz Ivanjice. Nju zaista moram da pomenem”, kazao je Tomislav.
Prodanovići su ponosni što su nakon punih šest decenija konačno dočekali pravdu i zato svima poručuju da nikad ne odustaju.
Božićni post 2025. godine po nedeljama: Najpravilniji način 40-dnevnog pročišćenja duše i tela pred najradosniji praznik
Danas, 28. novembra, za vernike Srpske pravoslavne crkve počinje veliki Božićni post, koji će trajati do 6. januara, odnosno do obeležavanja Božića 7. januara.
Da li trudnice i bolesni treba da poste? Sveštenik otkriva koja pravila moramo da poštujemo tokom Božićnog posta
Božićni post počinje sutra, 28. novembra i trajaće 40 dana, do 6. januara.
Sutra počinje Božićni post, OVO je najvažnije: Džabe uzdržavanje od mrsne hrane ako vam misli budu rđave i zle
Božićni post počinje sutra, 28. novembra, a cilj posta je približavanje Bogu, kako kroz uzdržavanje od mrsne hrane i zlih misli, tako i kroz molitvu i činjenje dobrih dela.
SUTRA SU BOŽIĆNE POKLADE I SVETI APOSTOL FILIP Vreme za gozbu i veselje sa ukućanima: Ovo su običaji za poslednji dan pre Božićnog posta
Srpska pravoslavna crkva i vernici sutra obeležavaju praznik posvećen Svetom apostolu Filipu, ali i Božićne poklade, koje najavljuju sutrašnji početak šestonedeljnog Božićnog posta.
Ako krene da se kvari, ipak mu ima spasa: Šta uraditi s kiselim kupusom ako su glavice premekane i propadaju?
Čak i ako se potkrala neka greška, pa je kupus pre vremena krenuo da se kvari, ne morate sve da bacite
Komentari(0)