Prvi FAP-ov kamion Labud prešao neverovatnih milion kilometara, a danas preko 100.000 vozila iz ove fabrike krstari svetom

12:00

Aktuelno 0

Gigant iz Priboja proslavio 70. rođendan, nije zaboravljen ni osnivač čuveni Radmilo Lavrenčić

FAP
rina

Preduzeće koje je potpuno promenilo sudbinu jednog srpskog mesta danas je proslavilo svoj 70 rođendan.

Vreme u Priboju još uvek se deli na ono pre i na ono posle čuvenog FAP-a, koji je na današnji dan 1953. godine započeo svoje poslovanje kada je proizvedeno sedam kamiona nosivosti do šest tona i to po licenci austrijskog Saurera. Prema rečima drirektora Fabrike automobila Priboj, dr Milutina Živkovića, prvo vozilo proizvedeno u gradu na Limu nazvano je „Labud” i prešlo je neverovatnih million kilometara.

- Kako se povećavala proizvodnja, povećavala se snaga i nosivost vozila, pa je sedamdesetih godina proizvedeno 7.000 kamiona, a instalisani kapaciteti su bili 10.000 vozila godišnje. Do sad je u Fabrici automobila Priboj proizvedno 160.000 vozila, koja krstare širom sveta i na pet kontinenata”, kazao je Živković za RINU.

Pored kamiona različite nosivosti, u FAP-u su proizvođeni gradski,međugradski i turistički autobusi, a 1965. godine je proizvedeno i prvo vojno vozilo za potrebe tadašnje JNA. FAP je u svoje zlatno doba sedamdesetih i osamdesetih godina prošlog veka, zapošljavao 7.000, a sa kooperantima i svih 14.000 radnika. Međutim, devedesetih godina prošlog veka prizvodnja počinje da stangnira. Sankcije i tranzicija učinili su da proizvodnja bude svedena na minimum.

- Oporavk FAP-a počinje poslednjih nekoliko godina, kada država obezbeđuje sredstva za tehničko - tehnološki oporavak proizvodnih kapaciteta i opreme i kada FAP postaje deo grupacije odbrambene industrije Srbije. Danas se u FAP-u proizvode namenska vozila za potrebe Vojske Srbije, a u toku su pregovori za proizvodnju vozila sa specijalnim nadgradnjama”, zaključio je direktor.

Simboličnom vožnjom kroz grad obeležen je ovaj veliki jubilej, a brojni stariji sugrađani vratili su se u neka lepša, prošla vremena. U čast osnivača i prvog direktora FAP-a Radmila Lavrenčića u fabrici je postavljena i njegova bista, delo livnice Jeremić, najstarije na Balkanu. 

- Zahvaljujući viziji prvog direktora FAP-a, postavljeni su temelji za uspešan razvoj proizvodnju ovako složenog proizvoda. Zbog toga danas pokušavamo da mu se na ovaj način zahvalimo za sve što je učinio za Fabriku automobila u Priboju, opštinu Priboj i sve gradove zapadne Srbije. Kamion proizveden te davne 1953. godine stajeće pored biste pokojnog poštovanog direktora Lavrenčića, kao simbol uspeha fabrike i grada Priboja. On treba da pokaže generacijama koje dolaze, da vizija i vera u sebe uvek donose uspeh. Ne smemo zanemariti doprinos svih rukovodilaca FAP-a, kao i podršku radnika koja je postala prepoznatljiva van granica SFRJ, naglasio je Živković.

Jedan pogon FAP-a od 27 hektara pretovren je danas u „Slobodnu zonu Priboj”, u kojoj egzistira nekoliko domaćih i inostranih kompanija i gde je zaposleno 700 radnika. U samom FAP-u trenunto je zaposleno oko 300 radnika.

maketar

Neobična kolekcija od koje zastaje dah: Slobodan iz Užica godinama skuplja i sklapa makete automobila, da sastavi fiću bilo je potrebno čak 700 dana, ali nije odustao

Aktuelno

20:00

1 maj, 2024

Svaki kutak njegove kuće ispunjen je automobilima najpoznatijih brendova, mnoge od njih dobio je kao poklon dok je za nekim modelima išao čak u Nemačku. Slobodan Jakovljević iz Užica već godinama ima neobičan hobi i pravi je strastveni kolekcionar maketa autića. Strpljenje i upornost su osobine koje ga krase jer da bi sklopio maketu jedne fiće potrebno mu je čak 700 dana i dosta novca kako bi ona izgledala kao prava.

paratriatlonac

Za njega prepreka nema, sve ih uspešno ruši: Lazar je najuspešniji čačanski paratriatlonac, iako ima svega dva posto vida njegova svaka njegova medalja sija najsjajnije

Aktuelno

19:00

1 maj, 2024

Čovekovo zdravlje je pravi dragulj o kome često i ne razmišljamo, a zdrava spoljašnost često počinje iz unutrašnjosti o čemu svedoči i Lazar Filipović, uspešan patriatlonac koji vidi svega dva odsto. On je osoba zdravog duha i za njega ne postoje barijere, svaku prepreku uspešno predje uprkos hendikepu.

Tagovi:
fap

Komentari(0)

Loading