Stopića pećina na Zlatiboru sada radi do 16.30, a ulaz za decu do sedam godina je besplatan

11:00

Aktuelno 0

Najposećenija turistička atrakcija u Srbiji promenila radno vreme

stopića pećina
rina

Jedna od najvećih turističkih atrakacija u regionu, Stopića pećina na Zlatiboru, prelazi na novo radno vreme i za sve posetioce sada će biti otvorena od od 9.30 do 16.30 časova.

- Cene ulaznica su 400 dinara za odrasle, 250 dinara za decu, dok je za decu do 7 godina ulaz besplatan, kažu za RINU u TO Zlatibor.

Stopića pećina pravi je speleološki dragulj na zapadu Srbiju, nadaleko je čuvena po svom impozantnm ulazu, bigrenim kadama i pećinskom vodopadu.

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Od centra Zlatibora udaljena je 19 kilometara i smeštena je u ataru sela Rožanstvo.

Pećina je dobila naziv po zaseoku Stopići, a prvi podaci o njoj pojavljuju se u Zapisniku Srpskog geološkog društva iz 1901. godine. Stopića pećina je rečna pećina, kroz nju protiče Trnavski potok.

stopića pećina rina
 

Pećina poseduje veoma impresivan ulazni otvor 35 metara širine i 18 metara visine. Ulaz u ovu pećinu nalazi se na 711 metara nadmorske visine. Dugačka je 1691,5 metara. Pećinu čini 5 celina: Svetla dvorana, Tamna dvorana, Velika sala sa kadama, Kanal sa kadama i Rečni kanal. Zaštitni znak pećine su bigrene kade (udubljenja oivičena kamenim zidovima, u kojima se nakuplja i preliva voda, stvarajući slapove), koje se svojom dubinom i veličinom izdvajaju od drugih u našoj zemlji. U rečnom kanalu pri većim vodama formira se vodopad visine 9,44 metara, koji je simbolično nazvan „Izvor života“.

dragačevo

Sijaće Dragačevo kao Las Vegas: Postavljaju se savremene trafo-stanice u Lučanima koje će osvetliti tunele na auto-putu ali i čitav kraj, poslednje čudo tehnike biće ugrađeno

Aktuelno

14:00

26 jul, 2024

Visoke temperature koje danima unazad pokoravaju Srbiju nisu omele vredne neimare koji rade na izgradnji deonice auto-puta Miloš Veliki od Pakovraća do Požege da svoje poslove privode kraju. Trenutno je u toku elektrifikacija, a nove trafostanice vredne više od 700 miliona dinara osvetliće tunele kroz planinu Jelicu, Munjino brdo i Laz, ali i pola Dragačeva.

Komentari(0)

Loading