Stopića pećina na Zlatiboru sada radi do 16.30, a ulaz za decu do sedam godina je besplatan

11:00

Aktuelno 0

Najposećenija turistička atrakcija u Srbiji promenila radno vreme

stopića pećina
rina

Jedna od najvećih turističkih atrakacija u regionu, Stopića pećina na Zlatiboru, prelazi na novo radno vreme i za sve posetioce sada će biti otvorena od od 9.30 do 16.30 časova.

- Cene ulaznica su 400 dinara za odrasle, 250 dinara za decu, dok je za decu do 7 godina ulaz besplatan, kažu za RINU u TO Zlatibor.

Stopića pećina pravi je speleološki dragulj na zapadu Srbiju, nadaleko je čuvena po svom impozantnm ulazu, bigrenim kadama i pećinskom vodopadu.

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Od centra Zlatibora udaljena je 19 kilometara i smeštena je u ataru sela Rožanstvo.

Pećina je dobila naziv po zaseoku Stopići, a prvi podaci o njoj pojavljuju se u Zapisniku Srpskog geološkog društva iz 1901. godine. Stopića pećina je rečna pećina, kroz nju protiče Trnavski potok.

stopića pećina rina
 

Pećina poseduje veoma impresivan ulazni otvor 35 metara širine i 18 metara visine. Ulaz u ovu pećinu nalazi se na 711 metara nadmorske visine. Dugačka je 1691,5 metara. Pećinu čini 5 celina: Svetla dvorana, Tamna dvorana, Velika sala sa kadama, Kanal sa kadama i Rečni kanal. Zaštitni znak pećine su bigrene kade (udubljenja oivičena kamenim zidovima, u kojima se nakuplja i preliva voda, stvarajući slapove), koje se svojom dubinom i veličinom izdvajaju od drugih u našoj zemlji. U rečnom kanalu pri većim vodama formira se vodopad visine 9,44 metara, koji je simbolično nazvan „Izvor života“.

Vladika Atanasije

SNAŽNA PORUKA VLADIKE ATANASIJA Veoma je važno je da poslušamo ove reči!

Aktuelno

16:00

4 maj, 2024

Prijepolje – Episkop mileševski Atanasije uputio je, iz manastira Mileševe, vaskršnju poruku svom vernom narodu Mileševske eparhije, ali i svim ljudima dobre volje svuda u svetu. U pastirskoj poruci Episkop Atanasije je, pored ostalog, rekao da smo ušli u najznačajnije dane u godini, praznik Vaskrsenja Hristovoga, u događaj kojim je Hristos započeo naše, čovečansko, vaskrsavanje, u događaj koji preinačuje način života, preobražava svet i istoriju.

Komentari(0)

Loading