Mešavina tri klime i nadmorska visina daju poseban kvalitet

Za ivanjički krompir kažu da je najkvalitetniji, a razlog tome jeste poseban mikroklimat kojim odlikuje ovo područje. Upravo zbog toga, na visovima planina Mučanj i Javor nema praznog područja, jer su seljani zasadili na hektare ovog povrća.
Na imanju Dobrivoja Krsmanovića iz Katića raste krompir težine i do dva klograma. Recept za to su kako kaže, dobro seme, dobra njiva i veliki rad, a kad se svi ovi uslovi ispune odličan rod ne izostaje.
“Ne može krompir u polju biti kao na brdu, na visini je 40 posto bolji bez obzira gde je. Ovde kod nas je odlična mešavina tri mediteranske klime, temperatura ne prelazi 30 stepeni zato naš krompir ima poseban kvalitet. Najbolje je uzorati u jesen, i nikako ne preskočiti domaći prirodni stajnjak, jer je to veoma bitno. Bez dobrog stajnjaka, nema dobrog krompira”, rekao je za RINU ovaj proizvođač.
Možda vas zanima:

Čaj od “babine duše”: Biljka iz šuma kod Ivanjice koju su žene koristile posle porođaja
Na planinskim padinama iznad Ivanjice, žene su vekovima brale biljku poznatu kao “babina duša” – ne za miris, ne za ukus, već da zaleči telo i dušu posle porođaja.

Ladan krompir sa Kosova i Metohije: Letnje jelo koje su seljaci nosili u polje, a danas ga gotovo niko ne pravi
Bez mesa, bez začina, bez šporeta – a sit, zdrav i osvežavajući. Ovaj zaboravljeni recept sa juga Srbije pokazuje kako su nekada obični ljudi jeli sa ukusom i svrhom.
Možda vas zanima:

Čaj od “babine duše”: Biljka iz šuma kod Ivanjice koju su žene koristile posle porođaja
Na planinskim padinama iznad Ivanjice, žene su vekovima brale biljku poznatu kao “babina duša” – ne za miris, ne za ukus, već da zaleči telo i dušu posle porođaja.

Ladan krompir sa Kosova i Metohije: Letnje jelo koje su seljaci nosili u polje, a danas ga gotovo niko ne pravi
Bez mesa, bez začina, bez šporeta – a sit, zdrav i osvežavajući. Ovaj zaboravljeni recept sa juga Srbije pokazuje kako su nekada obični ljudi jeli sa ukusom i svrhom.
Možda vas zanima:

Čaj od “babine duše”: Biljka iz šuma kod Ivanjice koju su žene koristile posle porođaja
Na planinskim padinama iznad Ivanjice, žene su vekovima brale biljku poznatu kao “babina duša” – ne za miris, ne za ukus, već da zaleči telo i dušu posle porođaja.

Ladan krompir sa Kosova i Metohije: Letnje jelo koje su seljaci nosili u polje, a danas ga gotovo niko ne pravi
Bez mesa, bez začina, bez šporeta – a sit, zdrav i osvežavajući. Ovaj zaboravljeni recept sa juga Srbije pokazuje kako su nekada obični ljudi jeli sa ukusom i svrhom.

Možda vas zanima:

Čaj od “babine duše”: Biljka iz šuma kod Ivanjice koju su žene koristile posle porođaja
Na planinskim padinama iznad Ivanjice, žene su vekovima brale biljku poznatu kao “babina duša” – ne za miris, ne za ukus, već da zaleči telo i dušu posle porođaja.

Ladan krompir sa Kosova i Metohije: Letnje jelo koje su seljaci nosili u polje, a danas ga gotovo niko ne pravi
Bez mesa, bez začina, bez šporeta – a sit, zdrav i osvežavajući. Ovaj zaboravljeni recept sa juga Srbije pokazuje kako su nekada obični ljudi jeli sa ukusom i svrhom.
Možda vas zanima:

Čaj od “babine duše”: Biljka iz šuma kod Ivanjice koju su žene koristile posle porođaja
Na planinskim padinama iznad Ivanjice, žene su vekovima brale biljku poznatu kao “babina duša” – ne za miris, ne za ukus, već da zaleči telo i dušu posle porođaja.

Ladan krompir sa Kosova i Metohije: Letnje jelo koje su seljaci nosili u polje, a danas ga gotovo niko ne pravi
Bez mesa, bez začina, bez šporeta – a sit, zdrav i osvežavajući. Ovaj zaboravljeni recept sa juga Srbije pokazuje kako su nekada obični ljudi jeli sa ukusom i svrhom.
Možda vas zanima:

Čaj od “babine duše”: Biljka iz šuma kod Ivanjice koju su žene koristile posle porođaja
Na planinskim padinama iznad Ivanjice, žene su vekovima brale biljku poznatu kao “babina duša” – ne za miris, ne za ukus, već da zaleči telo i dušu posle porođaja.

Ladan krompir sa Kosova i Metohije: Letnje jelo koje su seljaci nosili u polje, a danas ga gotovo niko ne pravi
Bez mesa, bez začina, bez šporeta – a sit, zdrav i osvežavajući. Ovaj zaboravljeni recept sa juga Srbije pokazuje kako su nekada obični ljudi jeli sa ukusom i svrhom.
Možda vas zanima:

Čaj od “babine duše”: Biljka iz šuma kod Ivanjice koju su žene koristile posle porođaja
Na planinskim padinama iznad Ivanjice, žene su vekovima brale biljku poznatu kao “babina duša” – ne za miris, ne za ukus, već da zaleči telo i dušu posle porođaja.

Ladan krompir sa Kosova i Metohije: Letnje jelo koje su seljaci nosili u polje, a danas ga gotovo niko ne pravi
Bez mesa, bez začina, bez šporeta – a sit, zdrav i osvežavajući. Ovaj zaboravljeni recept sa juga Srbije pokazuje kako su nekada obični ljudi jeli sa ukusom i svrhom.
Možda vas zanima:

Čaj od “babine duše”: Biljka iz šuma kod Ivanjice koju su žene koristile posle porođaja
Na planinskim padinama iznad Ivanjice, žene su vekovima brale biljku poznatu kao “babina duša” – ne za miris, ne za ukus, već da zaleči telo i dušu posle porođaja.

Ladan krompir sa Kosova i Metohije: Letnje jelo koje su seljaci nosili u polje, a danas ga gotovo niko ne pravi
Bez mesa, bez začina, bez šporeta – a sit, zdrav i osvežavajući. Ovaj zaboravljeni recept sa juga Srbije pokazuje kako su nekada obični ljudi jeli sa ukusom i svrhom.
Krompir iz zapadne Srbije važi za najkvlitetniji, sa posebnom aromom i ukusom. Poznat je i van naših granica , pa se na pijacama i uvozni često potpisuje kao da je iz ovog kraja. A evo kako da znate da li je krompir koji kupujete zaista ivanjički.
“Kad ga uzmete u ruku, zemlja oko njega bude rastresita i peskovita, a ne bude crna kao da ste ga spremili za pohovanje u ugljenoj prašini. Kad ga presečete struktura mu je jasna i čista, bez ikavih linija”, objašnjava Dobrivoje.
rina
Posebna klima i nadmorska visina veća od 1000 metara razlozi su zašto je upravo ovo podneblje idealno za proizvodnju krompira.
Dobrivoje ima ukupno šest hektara zemlje, a svake godine uzima i nešto pod zakup, menja i ekspermentiše sa sortama, jer je najvažnije da dobro prolaze na tržištu.

Kako se rešiti insekata oko kuće? Prirodno rešenje koje će oterati bube i komarce iz dvorišta, beže ko ludi
Ako niste ljubitelj hemije, ovo je odlično rešenje za vas.

Sipajte ovo u zemlju i cveće će vam prelivati iz saksija: Najbolja zamena za kupovno đubrivo puna je hranljivih materija
Samo dva sastojka koje imate u kuhinji prelijte kiselom vodom i uskoro ćete biti iznenađeni time koliko vam brzo napreduju biljke na terasi i u dvorištu.

Kako pravilno orezati ružu kad precveta? Isecite je ovako i iz svakog starog izaćiće 10 novih cvetova
Saveti koje treba da zapamtite ako volite ruže i drugo cveće

Posadite 3 sadnice ove biljke uz paradajz i rađaće do besvesti: Baštovanski trik koji malo ko zna
Prema iskustvima biovrtlara na paradajz deluje kao prirodna zaštita

5 VRSTA NAJOTPORNIJEG BALKONSKOG CVEĆA: Cveta do proleća do jeseni, ne smeta mu vrućina!
Ima li šta lepše do balkona punog raznobojnog cveća? Ako i vi želite da napravite bajku na balkonu, naš savet su ove vrste cveća
Komentari(0)