Mešavina tri klime i nadmorska visina daju poseban kvalitet

Za ivanjički krompir kažu da je najkvalitetniji, a razlog tome jeste poseban mikroklimat kojim odlikuje ovo područje. Upravo zbog toga, na visovima planina Mučanj i Javor nema praznog područja, jer su seljani zasadili na hektare ovog povrća.
Na imanju Dobrivoja Krsmanovića iz Katića raste krompir težine i do dva klograma. Recept za to su kako kaže, dobro seme, dobra njiva i veliki rad, a kad se svi ovi uslovi ispune odličan rod ne izostaje.
“Ne može krompir u polju biti kao na brdu, na visini je 40 posto bolji bez obzira gde je. Ovde kod nas je odlična mešavina tri mediteranske klime, temperatura ne prelazi 30 stepeni zato naš krompir ima poseban kvalitet. Najbolje je uzorati u jesen, i nikako ne preskočiti domaći prirodni stajnjak, jer je to veoma bitno. Bez dobrog stajnjaka, nema dobrog krompira”, rekao je za RINU ovaj proizvođač.
Možda vas zanima:

Od hajdučkog skrovišta do turističkog dragulja – Hadži Prodanova pećina
Na samo četiri kilometra od Ivanjice, u selu Raščići, krije se pećina koja spaja očaravajuću lepotu podzemlja i dramatične priče iz srpske prošlosti. Hadži Prodanova pećina vekovima je bila utočište, skrovište i nemi svedok istorijskih događaja, a danas je jedno od najzanimljivijih turističkih odredišta zapadne Srbije.

Moravički sir – skriveni specijalitet Ivanjice: Kako nastaje kremasti sir koji osvaja gurmane širom Srbije?
Saznajte tajnu kremaste teksture i posebnog ukusa moravičkog sira iz Ivanjice, koji je osvojio srca svih ljubitelja domaćih specijaliteta
Možda vas zanima:

Od hajdučkog skrovišta do turističkog dragulja – Hadži Prodanova pećina
Na samo četiri kilometra od Ivanjice, u selu Raščići, krije se pećina koja spaja očaravajuću lepotu podzemlja i dramatične priče iz srpske prošlosti. Hadži Prodanova pećina vekovima je bila utočište, skrovište i nemi svedok istorijskih događaja, a danas je jedno od najzanimljivijih turističkih odredišta zapadne Srbije.

Moravički sir – skriveni specijalitet Ivanjice: Kako nastaje kremasti sir koji osvaja gurmane širom Srbije?
Saznajte tajnu kremaste teksture i posebnog ukusa moravičkog sira iz Ivanjice, koji je osvojio srca svih ljubitelja domaćih specijaliteta
Možda vas zanima:

Od hajdučkog skrovišta do turističkog dragulja – Hadži Prodanova pećina
Na samo četiri kilometra od Ivanjice, u selu Raščići, krije se pećina koja spaja očaravajuću lepotu podzemlja i dramatične priče iz srpske prošlosti. Hadži Prodanova pećina vekovima je bila utočište, skrovište i nemi svedok istorijskih događaja, a danas je jedno od najzanimljivijih turističkih odredišta zapadne Srbije.

Moravički sir – skriveni specijalitet Ivanjice: Kako nastaje kremasti sir koji osvaja gurmane širom Srbije?
Saznajte tajnu kremaste teksture i posebnog ukusa moravičkog sira iz Ivanjice, koji je osvojio srca svih ljubitelja domaćih specijaliteta

Možda vas zanima:

Od hajdučkog skrovišta do turističkog dragulja – Hadži Prodanova pećina
Na samo četiri kilometra od Ivanjice, u selu Raščići, krije se pećina koja spaja očaravajuću lepotu podzemlja i dramatične priče iz srpske prošlosti. Hadži Prodanova pećina vekovima je bila utočište, skrovište i nemi svedok istorijskih događaja, a danas je jedno od najzanimljivijih turističkih odredišta zapadne Srbije.

Moravički sir – skriveni specijalitet Ivanjice: Kako nastaje kremasti sir koji osvaja gurmane širom Srbije?
Saznajte tajnu kremaste teksture i posebnog ukusa moravičkog sira iz Ivanjice, koji je osvojio srca svih ljubitelja domaćih specijaliteta
Možda vas zanima:

Od hajdučkog skrovišta do turističkog dragulja – Hadži Prodanova pećina
Na samo četiri kilometra od Ivanjice, u selu Raščići, krije se pećina koja spaja očaravajuću lepotu podzemlja i dramatične priče iz srpske prošlosti. Hadži Prodanova pećina vekovima je bila utočište, skrovište i nemi svedok istorijskih događaja, a danas je jedno od najzanimljivijih turističkih odredišta zapadne Srbije.

Moravički sir – skriveni specijalitet Ivanjice: Kako nastaje kremasti sir koji osvaja gurmane širom Srbije?
Saznajte tajnu kremaste teksture i posebnog ukusa moravičkog sira iz Ivanjice, koji je osvojio srca svih ljubitelja domaćih specijaliteta
Možda vas zanima:

Od hajdučkog skrovišta do turističkog dragulja – Hadži Prodanova pećina
Na samo četiri kilometra od Ivanjice, u selu Raščići, krije se pećina koja spaja očaravajuću lepotu podzemlja i dramatične priče iz srpske prošlosti. Hadži Prodanova pećina vekovima je bila utočište, skrovište i nemi svedok istorijskih događaja, a danas je jedno od najzanimljivijih turističkih odredišta zapadne Srbije.

Moravički sir – skriveni specijalitet Ivanjice: Kako nastaje kremasti sir koji osvaja gurmane širom Srbije?
Saznajte tajnu kremaste teksture i posebnog ukusa moravičkog sira iz Ivanjice, koji je osvojio srca svih ljubitelja domaćih specijaliteta
Možda vas zanima:

Od hajdučkog skrovišta do turističkog dragulja – Hadži Prodanova pećina
Na samo četiri kilometra od Ivanjice, u selu Raščići, krije se pećina koja spaja očaravajuću lepotu podzemlja i dramatične priče iz srpske prošlosti. Hadži Prodanova pećina vekovima je bila utočište, skrovište i nemi svedok istorijskih događaja, a danas je jedno od najzanimljivijih turističkih odredišta zapadne Srbije.

Moravički sir – skriveni specijalitet Ivanjice: Kako nastaje kremasti sir koji osvaja gurmane širom Srbije?
Saznajte tajnu kremaste teksture i posebnog ukusa moravičkog sira iz Ivanjice, koji je osvojio srca svih ljubitelja domaćih specijaliteta
Možda vas zanima:

Od hajdučkog skrovišta do turističkog dragulja – Hadži Prodanova pećina
Na samo četiri kilometra od Ivanjice, u selu Raščići, krije se pećina koja spaja očaravajuću lepotu podzemlja i dramatične priče iz srpske prošlosti. Hadži Prodanova pećina vekovima je bila utočište, skrovište i nemi svedok istorijskih događaja, a danas je jedno od najzanimljivijih turističkih odredišta zapadne Srbije.

Moravički sir – skriveni specijalitet Ivanjice: Kako nastaje kremasti sir koji osvaja gurmane širom Srbije?
Saznajte tajnu kremaste teksture i posebnog ukusa moravičkog sira iz Ivanjice, koji je osvojio srca svih ljubitelja domaćih specijaliteta
Krompir iz zapadne Srbije važi za najkvlitetniji, sa posebnom aromom i ukusom. Poznat je i van naših granica , pa se na pijacama i uvozni često potpisuje kao da je iz ovog kraja. A evo kako da znate da li je krompir koji kupujete zaista ivanjički.
“Kad ga uzmete u ruku, zemlja oko njega bude rastresita i peskovita, a ne bude crna kao da ste ga spremili za pohovanje u ugljenoj prašini. Kad ga presečete struktura mu je jasna i čista, bez ikavih linija”, objašnjava Dobrivoje.
rina
Posebna klima i nadmorska visina veća od 1000 metara razlozi su zašto je upravo ovo podneblje idealno za proizvodnju krompira.
Dobrivoje ima ukupno šest hektara zemlje, a svake godine uzima i nešto pod zakup, menja i ekspermentiše sa sortama, jer je najvažnije da dobro prolaze na tržištu.

Čudo neviđeno u selima oko Niša: Još malo kraj oktobra, a procvetala jabuka! Evo šta kažu meštani
To se dešava zbog promena vremenskih uslova
Sutra slavimo Pokrov Presvete Bogorodice: Jednu stvar nikako ne valja raditi, a veruje se da će se svakoj ženi ispuniti po jedna želja, ako...
Saznajte koji su običaji i verovanja za Pokrov Presvete Bogorodice.

SVET SLIKARSTVA NA KLIK OD VAS: Pokrenut veb-sajt koji predstavlja radove mladih umetnika
Umetnost je jedan od najboljih načina da se predstave ideje, kultura, sve što je važno i vredno pomena. Upravo to je cilj i ovog projekta koji podrazumeva izradu web-sajta koji će promovisati mlade slikare, stavljajući akcenat na uverenje da je budućnost u mladim, kreativnim ljudima.

ODLUKA KOJA ĆE OBRADOVATI LOKALCE: Ulaz u NACIONALNI PARK TARA BESPLATAN za vozila sa BB i UE tablicama!
Nakon što je nova odluka da se svima elektronski naplaćuje ulaz u NP Tara izazvala nezadovoljstvo, na osnovu inicijative direktora Nacionalnog parka Tara, Opštine Bajina Bašta i Grada Užica Nadzorni odbor Javnog preduzeća „Nacionalni park Tara“ doneo je nacrt Odluke o izmenama i dopunama Odluke o naknadama za korišćenje zaštićenog područja Nacionalnog parka Tara kojima se određuje da je za određene kategorije vozila registarskih tablica BB i UE visina naknade 0 dinara.

HIT U SRPSKOJ TOSKANI: Za kilogram grožđa u Topoli traže 200 dinara, ali se razgrabilo za par sati! Ovoliko košta najskuplje vino (FOTO)
Srpska Toskana ovog vikedna tradicionalno slavi vino, vinogradare i grožđe a očekivano Oplenačka berba je u Topolu privukla već prvog dana na hiljade ljudi. Na tezgama su vredni voćari izložili svoje proizvode, a najveća ponuda ali i potražnja je naravno za grožđem.
Komentari(0)