Ivan i njegov brat besplatno dali imanje kako bi se uradio pristupni put do vrha Kablara - naša sela treba da žive

18:00

Aktuelno 0

Kapa dole za Čvrkiće, ovo se retko dešava u Srbiji

kablar vidikovac
rina

Retko ko je u poslednje vreme pokazao slogu i zajedništvo kao što su to učinili meštani Kablara rešeni da njihova sela revitalizacijom Ovčarsko-kablarske klisure dobiju novi prozor u svet. Kao najviše osporavana od strane ekologa, koji mahom nikakave veze sa Kablarom nemaju, našla se izgradnja staklenog vidikovca na vrhu planine. Žitelji su bili jasni u nameri da ga žele i svesrdno su ga podržali, pa je sa ekolozima neretko dolazilo do sukoba. Isto je bilo i sa uglednim čačanskim advokatom, Ivanom Čvrkićem, koji je poreklom iz tog kraja. On i njegov brat, koji živi u inostranstvu, besplatno su ustupili državi svoje imanje kroz koje je urađena pristupna saobraćajnica do budućeg vidikovca.

- Kablar do pre tri godine nikog nije interesovao, ni vlast ni ekologe, pa kad se vlast setila da bi mogla nešto napraviti, za početak pošten put, onda ekolozi kontriraju što samo pokazuje dokle smo mi došli kao društvo. Građani, politički neopredeljeni, listom su mi čestitali na izjavama, a to su obični ljudi, kasirke, pumpadžije, koji nisu politički ostrašćeni i koji smatraju da je bolje bilo šta napraviti, izjavio je za RINU Čvrkić.

On je dodao da je ekolozima i Aleksandru Jovanoviću Ćuti, poručio da će uvek miran protest podržati, ali da je, kako je istakao Čvrkić, njihova borba lažna jer 200 metara kvadratnih vidikovca ne može ugroziti ekologiju na 500 kilometara kvadratnih napuštenog Kablara.
- Više padne drva od snega zimi nego što je prokrčeno za put. Više ekologiju unište zaparložene livade i njive nego sve što je urađeno ljudskom rukom. Ako su pravi ekolozi zašto onda ne preduzmu nešto da se urede te njive i livade, da ponovo na njima možemo videti konje, krave, ovce, kao što sam viđao pre desetak dana kada sam prošao kroz Italiju, Nemačku, Austriju i Sloveniju, rekao je ugledni čačanski advokat.

Ivan Čvrkić je na izborima 2012. godine bio kandidat za odbornika ispred DS Čačak i još tada je na tadašnjoj TV Čačak predlagao da se napravi žičara od Ovčar Banje do vrha Kablara.

- Svi su tad rekli da je super ideja i niko se nije bunio. Tako da po mom mišljenju protest nema veze sa ekologijom već sa samopromocijom, što je u redu, ali stvari onda treba nazvati pravim imenom”, zaključio je Čvrkić.

Trešnje

CRVENI SE CENTAR Rodile TREŠNJE u ovom srpskom GRADU kad im vreme nije

Aktuelno

18:00

28 april, 2024

Topola – Visoke temperature u martu i aprilu uslovile su ranu vegaticiju biljaka, a u mestima gde nije bilo jakog prolećnog mraza već su vidni i prvi plodovi na voćkama. Tako su prve majske trešnje koje kako im i sam naziv kaže, sazrevaju u maju, ove godine poranile petnaestak dana pa su zrele već polovinom aprila.

Komentari(0)

Loading