NAJLAKŠI NAČIN ZA UŠTEDU STRUJE Uz jedan trik ćete umanjiti vaš račun za 20 odsto, evo šta je potrebno da uradite

Lepote Srbije

19:00

Aktuelno 0

Tročlana porodica godišnje troši oko 11 posto električne energije na kuvanje, a postoji nekoliko trikova za uštedu energije u kuhinji.

NAJLAKŠI NAČIN ZA UŠTEDU STRUJE Uz jedan trik ćete umanjiti vaš račun za 20 odsto, evo šta je potrebno da uradite
Pexels

 

Već dugo razmišljamo o načinima da štedimo električnu energiju, a s obzirom na situaciju u celom svetu, nikome nije svejedno kad pomisli na zimu i grejanje, stoga ne bi bilo loše da naučimo nekoliko malih trikova za uštedu.

Već dugo razmišljamo o načinima da štedimo električnu energiju, a s obzirom na situaciju u celom svetu, nikome nije svejedno kad pomisli na zimu i grejanje, stoga ne bi bilo loše da naučimo nekoliko malih trikova za uštedu.

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Tročlana porodica godišnje troši oko 11 posto električne energije na kuvanje, a postoji nekoliko trikova za uštedu energije u kuhinji.

Treba kuvati u poklopljenoj posudi jer se tako štedi do 20% energije, takođe treba koristiti posude koje su veličinom srazmerne grejnoj površini kako bi se izbegao gubitak od 20% energije;

Kada voda proključa, jačinu grejanja posude treba smanjiti na najnižu moguću temperaturu pri kojoj će voda da nastavi da ključa. Na ovaj način može se uštedeti i do 60% energije;

Najekonomičnije kuvanje obavlja se u ekspres loncu kojim se vreme kuvanja i utrošena električna energija smanjuju za dva do tri puta.

Isključivanjem rerne 10 minuta pre kraja pečenja može se uštedeti do 20% energije.

Prilikom korišćenja rerne, poželjno je što manje je otvarati jer se pri svakom otvaranju vrata rerne izgubi 20% toplote. Energija se može uštedeti i tako da se izaberu lonac i tiganj čiji radijusi odgovaraju veličini kola. Radijus posuđa može čak biti i nešto veći.

Dodatno, novac i energija mogu se uštedeti i ako se u lonac stavi samo potrebna količina vode jer to ubrzava proces zagrevanja i tako se smanjuje potrošnja vode i energije. Jaja i povrće mogu da se kuvati u samo 2 centimetra vode – drugim rečima, nema potrebe da budu prekriveni vodom. Poslednji savet je za ljubitelje testenine – stavite je u lonac dok je voda još hladna. Tako će testenina biti brže gotova.

Komentari(0)

Loading