Šumadinci sve što proizvedu to kupca ima, samo se plaše jedne stvari

10:00

Aktuelno 0

Obori puni, a oni zadovoljno trljaju ruke

prasići
rina

Afrička kuga svinja ove godine prouzorokovala je brojne probleme u mnogim krajevima Srbije. Međutim u Šumadiji nije bilo opasnosti i stočari koji se bave uzgojem svinja zadovoljno trljaju ruke jer prodaja ide dobro a i cena je zadovoljavajuća.

- Strašna bolest za koju nema leka ni preventive – vakcine, samo nam je ostalo da se molimo Bogu da se ne pojavi u našem domaćinstvu jer nismo sigurni odakle dolazi i koji su putevi prenošenja. Meni su trenutno puni obori, trudim se da koliko je u mojoj moći sprečim mogućnost ulaska bolesti. Ne dolaze na imanje životinje sa strane, ne odvozim prasiće po pijacima jer u slučaju da se ne prodaju ne bih smeo da ih vratim na imanje. Mislim da su velika opasnost i potencijalni prenosioci nakupci i preprodavci koji kupuju po celoj Srbiji i prodaju gde god im se ukaže prilika. Ako ima volje lako je rešiti taj problem, inspekcija veoma lako može ustanoviti da li oni koji prodaju prasiće imaju krmače - kaže za RINU Dragan Jovanović iz sela Zagorica nadomak Topole.

Ovaj domaćin ističe da će zbog eutanazije svinja i smanjene ponude na tržištu cena ove jeseni dodatno skočiti, što je kako kaže za kućni budžet veliki trošak.

- Po svim procenama ova situacija će uticati na skok cene svinja koja je ako ćemo pošteno i sada previsoka gledano iz pozicije kupca. Ovo je veliki problem kako za nas odgajivače tako i za državu - naglašava Jovanović.

Inače, afrička kuga svinja je jako smrtonosna i vrlo lako se širi tako da je higijena objekta, dezo barijere objekta, nešto što je od presudnog značaja.

Mnogi vozači greše: Znate li koji migavac se pali prilikom ulaska u kružni tok?

Mnogi vozači greše: Znate li koji migavac se pali prilikom ulaska u kružni tok?

Aktuelno

19:00

17 maj, 2024

Kako se vozi u kružnom toku? Ko ima prednost u kružnom toku? Šta ako ulazni put ima jednu traku, kružni tok tri, a izlazni put dve trake? Da li onaj u unutrašnjoj traci kružnog toka ima prednost u odnosu na onoga u srednjoj ili spoljašnjoj traci kružnog toga, ima li pravo da ga „iseče“ i izađe gde poželi? I da li se, i zašto, daje migavac na kružnom toku? Većina vozača to ne radi.

Čačak

Nakon pola veka čekanja konačno dočekali rekonstrukciju ulice: Spas za 80 kuća u čačanskom naselju Ljubić, dvorišta i podrumi često su im bila pod vodom (FOTO)

Aktuelno

17:00

17 maj, 2024

Nakon skoro pola veka čekanja stanovnci ulice Savkovića kosa u čačanskom naselju Ljubić konačno su dočekali rekonstrukuciju prilaznog puta do njihovih kuća. Potpuno nova infrastruktura rešiće i dugogodišnji problem plavljenja dvorišta za oko 80 domaćinstava koja se ovde nalaze. Zoran Aćimović koji živi u Savkovića kosi, objašnjava da je ova rekonstrukcija od ogromnog značaja za sve meštane, jer su se mnoga domaćinstva nalazila ispod nivoa saobraćajnice, i uvek su nakon veliki kiša plavila dvorišta i podrumi.

Tagovi:

Komentari(0)

Loading