NE POSTOJI BOLJE OSVEŽENJE TOKOM LETNJIH DANA Evo kako da odaberete pravu lubenicu i zašto je ženska slađa od muške?

Lepote Srbije

18:00

Aktuelno 0

Boje variraju od svetlo roze, do sočno crvene, cene su uglavnom slične, ali kako zaista da se izabere lubenica slatka kao med?

NE POSTOJI BOLJE OSVEŽENJE TOKOM LETNJIH DANA Evo kako da odaberete pravu lubenicu i zašto je ženska slađa od muške?
Shutterstock

 

Slatka kao prvi poljubac, slatka i jedra, medena, nije ni med, ni sladoled, već lubenica najslađa... samo su neki od natpisa koji se nalaze na štandovima beogradske pijace. Slovima i mirisom mame prolaznike, koji prodavce uvek pitaju da li je zaista tako slatka i da im pomognu da izaberu najbolju.

Boje variraju od svetlo roze, do sočno crvene, cene su uglavnom slične, ali kako zaista da se izabere lubenica slatka kao med?

Kilogram oko 100 dinara

Cene lubenica se uglavnom kreću oko 100 dinara za kilogram. Na pojedinim štandovima se mogu naći za 60 ili 80 dinara, ali i za 110, 120...

Na pijaci na Zelenom vencu su cene skoro na svakom štandu 100 dinara, izuzev jednog, na kojem je 60.

Na Bajlonijevoj pijaci je slična situacija, s tim što ima i onih koji su 120 dinara po kilogramu. Isto tako, može se naći i za 80 dinara.

Na Paliluskoj je bila manja ponuda, a cene su bile 100 i 110 dinara.

NE POSTOJI BOLJE OSVEŽENJE TOKOM LETNJIH DANA Evo kako da odaberete pravu lubenicu i zašto je ženska slađa od muške? Shutterstock
 

Odakle su lubenice koje se prodaju na beogradskim pijacama

Lubenice na tim pijacama su bile domaće proizvodnje. Kako je kazala jedna od prodavačica - "Nema više iz Grčke, sada su domaće".

Slatko letnje osveženje na štandove stiže najviše iz Srema. Ipak, Ruma, Idvor, Banovci, Pećinci, Dobrinci su takođe neka od mesta gde se uzgajaju lubenice.

Jedan od prodavača na Bajlonijevoj pijaci, Perica Stankov iz Idora, kazao je da će lubenica sigurno biti do kraja avgusta, ali i početkom septembra.

- Prošle godine sam prvu lubenicu ubrao 23. juna, ove godine zbog lošeg vremena tek 8. jula, kazao je on.

Ovako ćete znati da li je zrela i slatka

Večito pitanje, na koje se čini da nema odgovora - kako da znamo koja je lubenica slatka. Čak i da saznamo način procenjivanja, opet je lutrija da li će baš biti tako slatka kao što nam predstave.

Načini su različiti, ali oko jednog su se svi usaglasili - kada se iseče petiljka na vrhu lubenice, ukoliko se u njoj pojavi mali beli krug i bude "vodnjikav" na preseku, znači da je zrela. Kada se šare po njoj rašire, takođe znači da je zrela.

Ipak, ima i onih prodavaca koji se vode dobro poznatim načinom - kucneš pa slušaš. Međutim, kako je kazao prodavac na Zelenjaku, "ako nemaš osećaj pod ruku, onda ne umeš da izabereš".

- Ako imaš dobar sluh, možeš da saznaš da li je zrela, za ukus teško. Kad malo stisneš, mora malo da pucketa, znači da je skroz zrela, pojasnio je drugi prodavac.

lubenica Rina
 

Ženske lubenice slađe

I lubenice imaju polove, pa je tako, kako kažu, ženske slađe od muških. Ženske imaju širi otvor, dok muške imaju uži.

- Muško je uvučeno unutra. Ženske su slađe, kaže jedan od prodavaca.

Svi anketirani prodavci su se saglasili da su lubenice sa širim otvorom slađe, pa to može biti jedan od saveta pri narednom odabiru.

Slatka lubenica zavisi od kalijuma

Često se vodimo time da što je jača crvena boja, to je slađa lubenica. Međutim, Perica Stankov koji ih uzgaja u Idoru, kaže da to ne mora da se podrazumeva, te da boja ne daje slast.

Ono od čega će zavisiti slatkoća je kalijum.

- Ljudi koji se na veće bave, stave više azota koji naduva lubenicu da bude krupnija, crvena, ali nema slast. Mi sejemo lubenicu u jaku zemlju koja je bogata kalijumom, uradimo analizu pre toga, pojašnjava on.

Navodi da dodaju kalijum i kroz sistem kap po kap, te da upravo on daje i crvenilo. Međutim, ima određenih sorti koje i sa sve kalijumom ne mogu da budu crvene, kao što je fantazija (sa sitno braon semenom).

lubenica unsplash
 

Koje sve vrste lubenica postoje i šta je razlika

Tamne, svetle, sa šarama, bez ili sa košpicama... vrste lubenica je dosta, a Stankov je pojasnio da svako seme ima svoju genetiku. Naveo je i neke od njih, kao što su mirsini, baraka, fantazija, mramorka...

Kakva je to žuta lubenica

- Ima i žutih lubenica. Kada je otvoriš, unutra bude žuto, a crno seme. Nije to modifikovana lubenica, takva je prirodno. Ukusno je, samo su manje, genetika je čudo - kazao je on.

Na Bajlonijevoj i Paliluskoj pijaci smo pronašli i posebnu sortu, za koju je prodavac kazao da je italijanska i da se zove Pepita. Iznad nje stoji natpis "Slatka kao prvi poljubac".

Prodavci su pojasnili da se uzgajaju u okolini Beograda, u naseljima Golubinci i Slance. Kilo te lubenice je 150, odnosno 250 dinara.

 

Tagovi:

Komentari(0)

Loading