KAKO SE SRBIJA KOTIRA? Objavljen spisak najmoćnijih svetskih pasoša, a evo zašto je bitno da ste što bolje pozicionirani

Lepote Srbije

19:00

Aktuelno 0

Broj destinacija koje državljani određenih zemalja mogu da posete bez viza menja se zavisno od bilateralnih i diplomatskih odnosa između država.

KAKO SE SRBIJA KOTIRA? Objavljen spisak najmoćnijih svetskih pasoša, a evo zašto je bitno da ste što bolje pozicionirani
Shutterstock

 

Zavisno od toga čiji pasoš imate neka vrata, odnosno granični prelazi u svetu vam mogu biti manje ili više zatvoreni. Gde je na tom poretku Srbija, a ko može da uđe u skoro sve zemlje sveta, pročitajte u nastavku teksta.

Broj destinacija koje državljani određenih zemalja mogu da posete bez viza menja se zavisno od bilateralnih i diplomatskih odnosa između država.

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Japan je već petu godinu zaredom na vrhu indeksa kao najmoćnija država sveta. Vlasnici japanskog pasoša mogu da posete 193 od 227 zemalja bez viza ili 85 odsto sveta, podaci su Međunarodnog udruženja vazdušnog saobraćaja, koje je prikupila organizacija Henley & Partners.

Azijske zemlje dominiraju na listi, pa su Južna Koreja i Singapur na drugom mestu. Oba pasoša građanima omogućavaju putovanje u 192 države bez vize.

Nemačka i Španija zauzimaju treće mesto, a s njihovim pasošem može se bez ograničenja otiću u 190 zemalja.

Kada je reč o najmoćnijim pasošima, većinu od 20 najboljih izdaju zemlje Azije ili Evrope, s izuzetkom Novog Zelanda i Sjedinjenih Američkih Država.

Finski, italijanski i luksemburški pasoši izjednačeni su na četvrtom mestu (189 odredišta), a austrijski, danski, holandski i švedski pasoš dele peto (188).

KAKO SE SRBIJA KOTIRA? Objavljen spisak najmoćnijih svetskih pasoša, a evo zašto je bitno da ste što bolje pozicionirani Shutterstock
 

Francuzi, Irci, Portugalci i Britanci trenutno su na 6. mestu u svetu sa 187 odredišta bez viza.

Među 10 najjačih pasoša u svetu su i oni koje izdaju SAD, Kanada, Australija i Novi Zeland.

Iz ovoga je jasno da Srbija nije u prvih desete zemalja, a nije ni u prvih 20, već na 34. mestu i sa srpskim pasošem se može slobodno putovati u 138 država. Hrvatska je bolja od nas i nalazi se na visokom 13. mestu, a Bosna i Hercegovina tek na 89. mestu (118 država).

Najslabiji pasoši

Najniže rangirana zemlje je Avganistan, a putnicima s pasošem ove države omogućen je bezvizni pristup u samo 27 zemalja, ili manje od 1 odsto globalne ekonomske proizvodnje.

Mnogi od najslabijih pasoša dolaze iz ratom razorenih i politički nestabilnih zemalja. Budući da su putne vize obično potrebne za borbu protiv ilegalnih aktivnosti, te zemlje su često označene, bilo opravdano ili ne.

Građani najniže rangiranih zemalja na indeksu – uključujući Irak (ocena za bezvizni režim 29) i Siriju (ocena za bezvizni režim 30) – isključeni su iz mnogih prilika za ekonomsku mobilnost i rast.

Među najmanje moćnim pasošima je i Severna Koreja. Ova država ima bezvizni pristup u 40 zemalja, što je stavlja ispred osam drugih pasoša na popisu.

„Henley Passport Index“ (skraćenica: HPI) predstavlja globalno rangiranje zemalja prema slobodi putovanja koju uživaju vlasnici običnih pasoša te zemlje. Broj zemalja kojima određeni pasoš može da pristupi postaje njen „bod“ za bezvizni režim.

Besplatan vrtić Dragačevo

VIŠE NOVCA U NOVČANIKU Besplatan vrtić i udžbenici za svako treće dete!

Aktuelno

18:00

28 mart, 2024

Lučani - Dragačevski kraj poznat je po tome da redovno sprovodi populacine mere kako bi se povećao prirodni priraštaj. Sada je potpisan ugovor sa Ministarstvom za brigu o porodici i demografiju o sufinansiranju mera populacione politike i podrške u oblasti porodice i dece jedinica lokalne samouprave u Republici Srbiji u 2024. godini.

ilustracije

Vratila se iz Amerike u Srbiju i čitavom svetu objasnila neke stvari: Maja iz Čačka ilustruje naše narodne poslovice, stranci su oduševljeni

Aktuelno

11:00

28 mart, 2024

Samo u Srbiji možete čuti da je neko pustio mozak na ispašu, da tele blene u šarena vrata i da se stolica mora zagrejati. Značenje ovih narodnih bisera razumeju samo ljudi sa ovog podneblja, ali Maja Stojanović iz Čačka svoj dar za umetnost i crtanje usmerila je upravo na ove neobične poslovice, pa ja za njih sada čuo ceo svet.

Komentari(0)

Loading