CVEĆE koje je najbolje posaditi U MAJU: Krasiće vašu baštu sve DO PRVIH MRAZEVA

Lepote Srbije

10:00

Aktuelno 0

Kako da vaše dvorište izgleda najlepše?

CVEĆE koje je najbolje posaditi U MAJU: Krasiće vašu baštu sve DO PRVIH MRAZEVA
Shutterstock

Najveći broj vrsta cveća sadi se u rano proleće. Međutim, nećete pogrešiti ni da svoje cvetne ljubimice zasadite i u maju.

Ovaj mesec je jedan od najpogodnijih za cveće koje će krasiti vašu baštu. Temperature u maju su idealne za biljke i njihovo cvetanje, jer nema više jutarnjih mrazeva i niskih temperatura.

Jedna od najpoznatijih sadnica koje možete posaditi u maju su gladiole. One cvetanje započinju u julu, a rastu i cvetaju sve do zime.

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Kada je reč o sadnji, ne razlikuju se mnogo od drugih biljaka. Najbolje ih je saditi na dubini od 10 centimetara sa razmakom između svake sadnice.

CVEĆE koje je najbolje posaditi U MAJU: Krasiće vašu baštu sve DO PRVIH MRAZEVA Rina
 

Što se tiče održavanja, takođe nisu previše zahtevne. Stručnjaci savetuju da gladiole zalivate redovno, a da tokom cvetanja treba dva puta mesečno da im dodajete tečno đubrivo za biljke.

Gladiole vole sunce, pa je bitno da ih posadite na mestu koje je izloženo sunčevoj svetlosti.

Takođe, obratite pažnju da ih posadite na peskovito zemljište jer u takvim uslovima najbolje cvetaju. Ipak, one su veoma osetljive i jači vetar ih može lako iščupati iz zemljišta pa je najbolje da ih posadite na 10 centrimenara dubine, a još bolje na 20 centimetara.

Pored gladiola, u maju možete posaditi i dalije. Cvetaju do 120 dana, od početka leta, pa sve do hladnijih dana, što ih čini biljkom koja duže traje od ostalih sorti. Najbolje cvetaju na područjima koja imaju hladniju ili umerenu klimu.

Najbolje ih je saditi kada temperatura napolju dostigne 15 stepeni.

Njima takođe odgovara sunčeva svetlost, pa je posadite na mestu koje je direktno izloženo suncu. Sunce im je potrebno 6 do 8 sati dnevno. Posadite ih u rastresitom zemljištu u razmaku od 22 do 30 centimetara, tako da krunica bude tik iznad nivoa tla. Sitnije sorte dalija rastu u visinu, pa između njih napravite razmak od 60 centimetara.

(Telegraf.rs)

rode

Iz vrele Afrike pravo u srce Srbije: Rode mogle da biraju bilo koje mesto na svetu ali su došle u Čačak, sve više parova dugonogih ptica letuje kraj Morave (FOTO)

Aktuelno

14:00

15 april, 2024

Kao i u godinama za nama, nekoliko parova roda odlučilo je da nakon dugog i napornog puta sa dna afričkog kontinenta, svoje leto provedu u dolini Morave. Tako se, pored nadaleko poznatih Mije i Antonija još nekoliko parova ovih dugonogih ptica vratilo svojim visoko postavljenim kućama u gradu Čačku.

Komentari(0)

Loading