Mnogima je omiljena, ali jedna grupa ljudi treba da bude pažljiva sa LUBENICOM

Miloš Milenović

13:00

Aktuelno 0

Sa svojim sočnim crvenim mesom i osvežavajućim ukusom, lubenica nije samo ukusno voće (odnosno povrće) već je prava poslastica koja donosi olakšanje tokom vrelih letnjih dana.

lubenica
Shutterstock

Kalijum: Blagoslov i opasnost u lubenici

Lubenica je voće koje se sastoji uglavnom od vode, ali je takođe bogata vitaminima i mineralima, posebno kalijumom. Jedna kriška lubenice od oko 300 grama može da sadrži oko 320 miligrama kalijuma, što je velik deo preporučenog dnevnog unosa. Kalijum je ključan za normalno funkcionisanje nervnog sistema i održavanje optimalnog krvnog pritiska.

Duga istorija

Iako je danas simbol leta, lubenica ima bogatu istoriju koja seže daleko u prošlost. Potiče iz Južne Afrike i egipatska piramida iz 27. veka pre nove ere pruža dokaze o njenom uzgoju. Prvobitno je bila gorkog ukusa, a kroz vekove su selekcijom uzgajivači stvorili sočnu, slatku varijantu koju danas poznajemo i volimo.

Jedan od razloga zašto je lubenica tako osvežavajuća tokom vrelih letnjih dana jeste to što ima oko 92 odsto vode. Ovo čini lubenicu odličnim izborom za hidrataciju, posebno tokom toplih letnjih meseci. Takođe je bogata vitaminima A, C i B6, što je čini nutritivno vrednom.

Lubenica je idealna za one koji paze na unos kalorija. U 100 grama lubenice nalazi se samo oko 30 kalorija. Pored niske kalorijske vrednosti, lubenica je bogata vlaknima, koja pomažu u održavanju osećaja sitosti.

Upozorenje za ljubitelje lubenice

Iako su retki oni koji mogu da odole lubenici, za ljude s hroničnom bolešću bubrega oprez je neophodan. Prema studiji slučaja objavljenoj u Annals of Internal Medicine: Clinical Cases, analizirana su tri pacijenta koji su doživeli ozbiljne zdravstvene probleme nakon što su jeli previše lubenice. Hronična bolest bubrega smanjuje sposobnost tog organa da efikasno filtrira višak kalijuma iz krvi, što može dovesti do hiperkalemije, stanja s previše kalijuma u organizmu.

 

mlekara

Dnevno se preradi do 3.000 litara najkvalitetnijeg mleka: Ovo je najmodernija mlekara na Zlatiboru, ali i u zapadnoj Srbiji - većina proizvoda organskog porekla

Aktuelno

12:00

13 jun, 2025

U srcu Zlatibora, nalazi se jedna od najmodernijih mlekara koja mesečno preradi 90.000 litara mleka, od čega je čak jedna trećina organskog porekla. U mlekari se svakodnevno proizvode tradicionalni zlatiborski specijaliteti, sir i kajmak koristeći isključivo mleko od registrovanih poljoprivrednih gazdinstava sa teritorije Čajetine.

Tagovi:

Komentari(0)

Loading