Sa svojim sočnim crvenim mesom i osvežavajućim ukusom, lubenica nije samo ukusno voće (odnosno povrće) već je prava poslastica koja donosi olakšanje tokom vrelih letnjih dana.

Kalijum: Blagoslov i opasnost u lubenici
Lubenica je voće koje se sastoji uglavnom od vode, ali je takođe bogata vitaminima i mineralima, posebno kalijumom. Jedna kriška lubenice od oko 300 grama može da sadrži oko 320 miligrama kalijuma, što je velik deo preporučenog dnevnog unosa. Kalijum je ključan za normalno funkcionisanje nervnog sistema i održavanje optimalnog krvnog pritiska.
Duga istorija
Iako je danas simbol leta, lubenica ima bogatu istoriju koja seže daleko u prošlost. Potiče iz Južne Afrike i egipatska piramida iz 27. veka pre nove ere pruža dokaze o njenom uzgoju. Prvobitno je bila gorkog ukusa, a kroz vekove su selekcijom uzgajivači stvorili sočnu, slatku varijantu koju danas poznajemo i volimo.
Jedan od razloga zašto je lubenica tako osvežavajuća tokom vrelih letnjih dana jeste to što ima oko 92 odsto vode. Ovo čini lubenicu odličnim izborom za hidrataciju, posebno tokom toplih letnjih meseci. Takođe je bogata vitaminima A, C i B6, što je čini nutritivno vrednom.
Lubenica je idealna za one koji paze na unos kalorija. U 100 grama lubenice nalazi se samo oko 30 kalorija. Pored niske kalorijske vrednosti, lubenica je bogata vlaknima, koja pomažu u održavanju osećaja sitosti.
Upozorenje za ljubitelje lubenice
Iako su retki oni koji mogu da odole lubenici, za ljude s hroničnom bolešću bubrega oprez je neophodan. Prema studiji slučaja objavljenoj u Annals of Internal Medicine: Clinical Cases, analizirana su tri pacijenta koji su doživeli ozbiljne zdravstvene probleme nakon što su jeli previše lubenice. Hronična bolest bubrega smanjuje sposobnost tog organa da efikasno filtrira višak kalijuma iz krvi, što može dovesti do hiperkalemije, stanja s previše kalijuma u organizmu.

DA LI JE ŠTETNIJI ŠEĆER ILI SO? Naučnici tvrde ovo, bićete totalno šokirani
Namirnice koje se dosta nalaze u hrani u skrivenom obliku dovode do toga da nismo zapravo svesni u kolikoj meri ih unosimo.

Mnogima je omiljena, ali jedna grupa ljudi treba da bude pažljiva sa LUBENICOM
Sa svojim sočnim crvenim mesom i osvežavajućim ukusom, lubenica nije samo ukusno voće (odnosno povrće) već je prava poslastica koja donosi olakšanje tokom vrelih letnjih dana.

ZAŠTO PARADAJZ PUCA I PRE BRANJA I 6 NAČINA DA TO SPREČITE: Savet iskustnih baštovana
Čim se paradajz "raspukne" dok je još na stabljici - to znači samo jedno: ubrzano propadanje

Gde greši srpski narod kad obeležava zadušnice? Sveštenik kaže da često imamo pogrešna uverenja kad idemo na groblje
Zadušnice su dan koji je određen da se snažnije i jasnije posvećemo mrtvim pokojnicima

Sutra su letnje Zadušnice: Ovo nikako ne nosite na groblje
Letnje Zadušnice, koje se u narodu nazivaju još i Duhovske, obeležavaju se uvek subotom i to pred praznik Svete Trojice (Duhovi ili Pedesetnica), što je 50 dana posle Vaskrsa i 10 nakon Spasovdana.
Komentari(0)