U PONEDELJAK POČINJE GLUVA NEDELJA POSTA: Svaki vernik bi trebalo da zna šta je ZABRANJENO

Lepote Srbije

18:00

Aktuelno 0

U poodmaklom postu opet se podsećamo na smisao posta kao podviga. Zato je ova nedelja posvećena velikoj podvižnici i pokajnici Svetoj Mariji Egipćanki.

U PONEDELJAK POČINJE GLUVA NEDELJA POSTA: Svaki vernik bi trebalo da zna šta je ZABRANJENO
vikipedija

U dnevnom računanju vremena na selu, „gluvo doba“ – kad se sve napolju smiri i utiša, trajalo je otprilike od deset uveče do prvih petlova. Kraj dana, period pre novog početka. Tako je i ovo gluvo doba posta, a već sledeće nedelje nastaće žamor Vrbice i Cvetne nedelje.

Peta nedelja posta naziva se Gluvna ili Gluva jer se sa postom uveliko odmaklo pa sada dolazi vreme ćutanja, pokajanja tzv. gluvo vreme.

Druga nedelja pred Vaskrs, posvećena je prepodobnoj Mariji Egipćanki, velikoj grešnici, ali i velikoj pokajnici. Od mladosti živeći razvratno, krenula je u Jerusalim, gde je doživela preokret, kada joj je nepoznata sila zatvorila ulaz u hram. Pomolivši se pred ikonom Majke Božje, odlučila je da promeni život. Prešla je Jordan i ceo vek provela u pustinji, gorko se kajući za grehe svoje mladosti. Tu ju je našao starac Zosima, koji ju je i pričestio i saslušao sve njene podvige.

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

U PONEDELJAK POČINJE GLUVA NEDELJA POSTA: Svaki vernik bi trebalo da zna šta je ZABRANJENO vikipedija

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

 

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Sledeće godine ona se upokojila. Njeni podvizi pominju se u prva četiri velikoposna dana u Velikom kanonu Andreja Kritskog, kao i na prvom bdeniju u minulu sredu, kad se čitalo po hramovima i celokupno njeno žitije, koje pruža divnu pouku.

U Gluvu nedelju crkva zabranjuje sva veselja, svirke, pesmu i zabave. Ne odlazi se na put, ne rade se veliki poslovi, ne tera stoka na pašu, ne ide se ni u mobu.

Da ljudi ne bi bili lenji u svojim duhovnim podvizima, crkva tokom tri dana pete sedmice: četvrtak, subotu i nedelju, pruža vernicima naročite podsticaje ka podvizima blagočašća.

Na večernjem bogosluženju u sredu pete sedmice pevaju se 24 pokajne stihire Velikog kanona. Sve stihire imaju završetak: "Gospode, pre nego što poginem, spasi me!" U četvrtak na jutrenju se čita ceo Veliki kanon i Žitije prepodobne Marije Egipćanke.

Subota pete sedmice posta je Subota Akatista, a sama služba nosi naziv Pohvale Presvetoj Bogorodici. Tog dana na jutrenju čita se Akatist Presvetoj Bogorodici.

Lepote Srbije su i na Viberu gde vam donosimo razne priče, pridružite se našoj zajednici.

Ukoliko volite predivne fotografije naše zemlje, zapratite našu Instagram stranicu.

BONUS VIDEO:

Komentari(0)

Loading