KAKO SE POSTI KRSTOPOKLONA NEDELJA: Ovo su najveća iskušenja treće nedelje Vaskršnjeg posta
Treća nedelja je sredina Velikog posta, kada nastaje blagi psihički i fizički umor. Kst je tu da verne ohrabri da nastave u svom podvigu.
Treća nedelja Velikog posta se naziva Poklonjenje Krsta.
Toga se dana na velikom bdeniju, posle velikog slavoslovlja, u svečanoj litiji iznosi Krst na sredinu hrama - gde ostaje preko cele sedmice. Posle službe je prsdviđen poseban obred poklonjenja Časnom krstu. Važno je da se napomene da tema Krsta, koja dominira u himnografiji te nedelje, nije stradanje, nego pobeda i radost. Štaviše irmosi nedeljnog kanona su uzeti iz pashalne službe - „Dan vaskrsenja" - a kanon je parafraziran uskršnji kanon.
Značenje svega ovoga je jasno.
Možda vas zanima:
Počela je peta nedelja Vaskršnjeg posta - Gluvna: Tišina i molitva je sve ono što je važno tokom ovog vremena
Još dve nedelje su ostale do Vaskrsa, a vernici ove nedlje treba da utihnu, oslušnu sebe i sebi bliske ljude
Domaća bela čorba koja nema konkurenciju: Uživajte u zdravom obroku koji će se svideti celoj vašoj porodici
Omiljena je na srpskim trpezama kao predjelo.
Možda vas zanima:
Počela je peta nedelja Vaskršnjeg posta - Gluvna: Tišina i molitva je sve ono što je važno tokom ovog vremena
Još dve nedelje su ostale do Vaskrsa, a vernici ove nedlje treba da utihnu, oslušnu sebe i sebi bliske ljude
Domaća bela čorba koja nema konkurenciju: Uživajte u zdravom obroku koji će se svideti celoj vašoj porodici
Omiljena je na srpskim trpezama kao predjelo.
Možda vas zanima:
Počela je peta nedelja Vaskršnjeg posta - Gluvna: Tišina i molitva je sve ono što je važno tokom ovog vremena
Još dve nedelje su ostale do Vaskrsa, a vernici ove nedlje treba da utihnu, oslušnu sebe i sebi bliske ljude
Domaća bela čorba koja nema konkurenciju: Uživajte u zdravom obroku koji će se svideti celoj vašoj porodici
Omiljena je na srpskim trpezama kao predjelo.
Nalazimo se u sredini posta
Možda vas zanima:
Počela je peta nedelja Vaskršnjeg posta - Gluvna: Tišina i molitva je sve ono što je važno tokom ovog vremena
Još dve nedelje su ostale do Vaskrsa, a vernici ove nedlje treba da utihnu, oslušnu sebe i sebi bliske ljude
Domaća bela čorba koja nema konkurenciju: Uživajte u zdravom obroku koji će se svideti celoj vašoj porodici
Omiljena je na srpskim trpezama kao predjelo.
Možda vas zanima:
Počela je peta nedelja Vaskršnjeg posta - Gluvna: Tišina i molitva je sve ono što je važno tokom ovog vremena
Još dve nedelje su ostale do Vaskrsa, a vernici ove nedlje treba da utihnu, oslušnu sebe i sebi bliske ljude
Domaća bela čorba koja nema konkurenciju: Uživajte u zdravom obroku koji će se svideti celoj vašoj porodici
Omiljena je na srpskim trpezama kao predjelo.
S jedne strane fizički i psihički napor, ako je ozbiljan i dosledan, počinje da se oseća. Teret postaje sve teži, a naš zamor sve očigledniji. Potrebna nam je pomoć i podrška. S druge strane, pošto smo izdržali ovaj umor i popeli se do vrhunca planine, počinjemo da sagledavamo kraj našeg putovanja, i zrake Vaskrsa koji postaju sve svetliji.
Shutterstock
Veliki post je naše samoraspinjanje, naš doživljaj, ma koliko ograničen. Hristovu zapovest koju smo slušali u nedeljnom Evanđelju: „Koji hoće da ide za mnom, neka se odreče sebe, uzme krst svoj i pođe za mnom". Ali mi ne možemo da uzmemo svoj krst i sledimo za Hristom ukoliko nemamo Njegov Krst, koji je On uzeo da bi nas spasao.
Ove nedelje, a to je treća nedelja Velikog posta, proslavljamo Časni i Životvorni Krst, iz sledećih razloga: pošto mi za vreme četrdesetodnevnog posta, na izvestan način sami ssbe razapinjemo ... i postajemo zajedljivi, malodušni i slabi, prikazuje nam se Životvorni Krst radi osveženja i samopouzdanja, radi ssćanja na stradanje našeg Gospoda i radi utehe... Mi ličimo na one koji idu dugačkom i mukotrpnom stazom, umore se, vide lisnato drvo, sednu u hladovinu da se malo odmore i onda, kao da su podmlađeni, produžavaju svoj put.
Slično tome, u vreme posnog i teškog puta i napora, sveti Oci su predvideli da među nama bude Životvorni Krst, da nam da odmor i osveženje, da bismo bili lagani i hrabri za preostale zadatke... Ili, da damo još jedan primer: kada dolazi car, najpre se pojave njegove zastave i simvoli, pa zatim pojavi se i on sam, veseo i radostan zbog pobede, i radošću ispuni i svoje podanike. Isto tako naš Gospod Isus Hristos, koji će nam uskoro pokazati Svoju pobedu nad smrću i pojaviti se u slavi Vaskrslog dana, unapred nam šalje Svoj skiptar, carski simvol - Životvorni Krst - koji nas ispunjava radošću i priprema da, koliko js to moguće, dočekamo samog Cara i izrazimo slavu Njegovoj pobedi... Sve ovo u sredini Velikog posta, koji je, zbog svojih suza, napora i malodušnosti, kao gorki izvor „ali nas Hristos teši kao što nas je tešio u pustinji, i tako sve dotle dok nas ne dovede svojim Vaskrsenjem do duhovnog Jerusalima ... jer Krst je nazvan Drvetom Života, on je Drvo posađeno u raju, i zato su oci naši planirali njegovo proslavljanje sredinom posta, sećajući ss kako je Adam imao blaženstvo i kako ga je izgubio, podsećajući nas da imajući učešća u ovome Drvetu, nećemo više umirati nego ćemo živeti večno..."
Tako, osveženi i ohrabreni, otpočinjemo drugi deo posta. Još jedna sedmica i u četvrtu nedelju slušamo objavu: „Sina čovečija predaju u ruke ljudske i ubiće Ga. A kad Ga ubiju, posle tri dana će vaskrsnuti". Naglasak više nije na nama, našem pokajanju i trudu, već na događaju koji se desio „radi nas i radi našeg spasenja".
...Ton posnih bogosluženja se menja. U prvom delu Velikog posta podvlačen je naš napor, naše očišćenje, a sada nam se skreće pažnja da ovo očišćenje nije samo po sebi kraj, već ono mora da nas vodi razmišljanju, razumevanju i usvajanju tajne Krsta i Vaskrsenja. Sada nam se otkriva da naš napor predstavlja učestvovanje u toj tajni, na koju smo bili tako naviknuti da smo je smatrali za nešto jasno i razumljivo samo po sebi, a što smo prosto zaboravili. I kada Ga, zajedno sa apostolima pratimo u Jerusalim „zadivljeni smo i uplašeni".
(Preuzeto iz knjige Veliki Post protojereja Aleksandra Šmemana)
Lepote Srbije su i na Viberu gde vam donosimo razne priče, pridružite se našoj zajednici.
Ukoliko volite predivne fotografije naše zemlje, zapratite našu Instagram stranicu.
BONUS VIDEO:
Sve više dece se rađa u Čajetini - danas otvoren drugi vrtić ali uskoro će biti potreban i treći: Novih 100 mesta za mališane na Zlatiboru, sjajna vest za roditelje
Na teritoriji opštine Čajetina iz godine u godinu sve je više dece, tako da su i potrebe za vrtiće porasle. Sada je za sve roditelje i mališane stogla sjajna vest jer je na Zlatiboru otvoren novi, moderno opremljen objekat vrtića „Narcis" koji će značajno unaprediti uslove boravka i ranog obrazovanja dece u opštini Čajetina.
Odjekivaće sirene ali nema razloga za brigu: U Prijepolju, Novoj Varoši i Priboju sutra se testira sistem za javno uzbunjivanje
U sredu, 3. decembra, u 12 časova, u Prijepolju, Priboju i Novoj Varoši biće sprovedena redovna provera sistema za javno uzbunjivanje, zbog čega će biti aktivirane sirene.
Biće u obliku velikog lista, a u njemu pravi raj: Grad Čačak na obali reke dobija novi park jedinstven u Srbiji - ovako će da izgleda Moravski lisnik
Grad Čačak dobija još jednu uređenu zelenu površinu, jer je u planu da se na prostoru između Zapadne Morave i odbrambenog bedema, od Sportskog centra “Mladost“ do vodozahvata u Beljini, izgradi novi gradski park površine 56,18 hektara. Reč je o projektu “Moravski lisnik“, za koji je JP “Gradac“ izradilo urbanistički projekat.
Slavimo Svetog proroka Avdiju: Prema narodnim verovanjima, evo šta treba, a šta nikako ne valja danas raditi
Za Srpsku pravoslavnu crkvu danas je veliki praznik, odnosno, dan kada se obeležava Sveti prorok Avdija, čija životna priča i dela se prenose kroz vekove. Evo šta prema običajima i verovanjima na današnji dan nikako ne bi trebalo da radite, a šta se smatra poželjnim.
Sve što je bajato to mi prija - ustajala čorba i trule voćke su na meniju: Milutin iz Osečine svetski fenomen, čovek preko 30 godina jede samo pokvarenu hranu i oseća se kao mladić
Dok neko svoj jelovnik ne može zamisliti bez mesa, drugi svoju ishranu baziraju na voću i povrću. Međutim, kad je izbor hrane u pitanju Milutin iz Osečine je svetski fenomen. Naime, ovaj čovek više od trideset godina nije probao svežu hranu, njegov organizam traži bajat hleb, pokvaren pasulj ili ustajalu čorbu, dok su mu za dezert glavna poslastica trule voćke.
Komentari(0)