PREŽIVEO RATOVE, KRIZU, BIO LOGORAŠ... Najstariji Ariljac oduvao 106 svećica na torti pa otkrio recept za zdrav i dug život (FOTO)

Lepote Srbije

15:00

Aktuelno 0

Verovatno najstarijeg stanovnika Srbije, posetili su ovih dana predstavnici ariljskog Udruženja penzionera. Proglasili ga za svog počasnog člana, pa mu ukazali čast kakvu zaslužuje.

PREŽIVEO RATOVE, KRIZU, BIO LOGORAŠ... Najstariji Ariljac oduvao 106 svećica na torti pa otkrio recept za zdrav i dug život (FOTO)
FOTO:RINA

Starina Živan Popović iz sela Latvica nadomak Arilja proslavio je svoj 106. rođendan i otkriva recept za zdrav i dug životni vek.

Verovatno najstarijeg stanovnika Srbije, posetili su ovih dana predstavnici ariljskog Udruženja penzionera. Proglasili ga za svog počasnog člana, pa mu ukazali čast kakvu zaslužuje.

U brdima nadomak Arilja, na vrhu sela Latvica, u trošnoj prizemljuši živi sam starac Živan Popović (1917), koji je pregazio čitav jedan vek, a pre šest godina zakoračio u drugi.

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Deda Živan je najstariji stanovnik opštine Arilje, a naš slavljenik ističe da je njegov recept za dug i zdrav život - biti dobar čovek, činiti dobra dela i biti umeren u svemu.

Borac od rođenja

Starina vedrog duha, željan razgovora, pričao je o svom životu koji ga nikada nije mazio, već šibao kao jak severac.

- Najteže je biti čovek, a dobrog čoveka gradi karakter. Uz Božiju pomoć i veru u Boga čovek se bori da bude još bolji, a svaki novi dan je novo iskušenje. Koliko god je život težak, čoveka ojačava i čini ga uspešnijim i jačim. Rođen sam za vreme rata, i od rođenja mi je život bio borba - počinje priču starac Živan.

PREŽIVEO RATOVE, KRIZU, BIO LOGORAŠ... Najstariji Ariljac oduvao 106 svećica na torti pa otkrio recept za zdrav i dug život (FOTO) Printscreen/RTS
 

Dok se priseća detinjstva ističe da su vremena tada dosta bila drugačija nego danas, a da su im ratovi zadavali najveću muku. Nijedna nedaća sa kojom se Srbija suočila njega nije zaobišla, preživeo je ratove, krizu, bio logoraš, seljak koji je porodicu hranio svojim mukotrpnim radom. Sve prepreke sa kojima je se susreo u životu, prevazišao je i od svih nedaća bio jači.

- Ljubav je vrlo važna stvar u životu, bez ljubavi nema života, ni uspeha. Posao koji se radi bez ljubavi, ne treba ga ni raditi, već raditi ono što se voli sa lakoćom i zadovoljstvom. Uz ljubav obavezno ide vera, jer tvrda vera i jak karakter uvek uspeju - naglašava Popović.

- Bogu hvala zdravlje me još dobro služi, pokretan sam i mogu oko sebe. Najteže mi pada što slabije čujem, ali se ipak borim - dodaje on.

U knjigama nalazi utehu

Prema njegovim rečima samoća je teška, ali utehu nalazi u dobrim knjigama koje svakodnevno čita.

Naglašava da je čitao i kao mladić, a čitanjem Svetog pisma lakše prebrodio mnoge prepreke u životu. Danas kada ga inspiracija posluži, napiše poneki živopisni stih o životu ljudskoj ćudi i mladosti.

PREŽIVEO RATOVE, KRIZU, BIO LOGORAŠ... Najstariji Ariljac oduvao 106 svećica na torti pa otkrio recept za zdrav i dug život (FOTO) FOTO:RINA
 

Pod trošnim seoskim krovom odgajio je sedmoro dece iz dva braka, koji su danas rasuti po svetu, ali često dolaze rodnoj kući. Od sedmoro dece, Živan ima preko 40 unuka i praunuka, što je u današnje vreme pravo bogatstvo.

Uz rođendansku pesmicu oduvao je i 106. svećicu, a u gostima su mu pored potomaka, prijatelja, novinara, bili i čelnici opštine Arilje. Dok ga zdravlje služi, ističe Živan, neće napustiti kućni prag, a svaki novi dan će, kao i do sada, doživljavati kao novo iskušenje.

(Informer, Politika)

Lepote Srbije su i na Viberu gde vam donosimo razne priče, pridružite se našoj zajednici.

Ukoliko volite predivne fotografije naše zemlje, zapratite našu Instagram stranicu.

BONUS VIDEO:

srpsko srce johanovo

Nemac dobio srce Srbina sa Kosova i krenuo da pronađe njegovu porodicu i pomogne deci: Potresna istinita priča iz krvave 1999. godine biće prikazana na filmu, angažovana i dva Oskarovca

Aktuelno

10:00

18 april, 2024

Dramatična istinita i ratna priča sa Kosova i Metohije sada će biti prikazana i na filmksom platnu, i to po događajima opisanim u knjizi Vesellina Dželetovića „Srpsko srce Johanovo”. Ratnih godina Srbin je kidnapovan, a potom bio žrtva trgovine organima jer je usmrćen a njegovo srce prodato je u Nemačku. Nakon operacije, Nemac koji je dobio srpsko srce počeo da sanja neke čudne snove, neke nepoznate predele i ljude i želeo je da sazna ko je taj čovek zahvaljujući kome je živ i čije srce nosi. Dobio je informaciju da se radi o Srbinu sa Kosova i Metohije i on se uputio tamo kako bi pomogao porodici nastradalog čoveka, a čije srce je kucalo u njegovim grudima.

Komentari(0)

Loading