MILAN GAZI OSMU DECENIJU ŽIVOTA, ALI NE SEDI SKRŠENIH RUKU Napravio čudo od posude koje može da nahrani preko 1.000 duša i teško je 200 kilograma
Vremešni inovator iz Mrčajevaca nadmašio sam sebe

Iako gazi osmu deceniju života on dokazuje da su godine samo broj na papiru, a da za dobre ideje i njihovu realizaciju nikad nije kasno. Milun Tošić iz nadaleko čuvenog sela Mrčajevci, pre nekoliko godina napravio je najveći lonac za kuvanje svadbarskog kupusa na svetu zapremine 560 litara, a sada je otišao još jedan korak dalje, nije štedeo materijal i napravio lonac od fascinantnih 600 litara. Ovo čudo od posude stvorenu u srcu Srbije može da nahrani čitavo selo, ili preko 1.000 ljudi.
"U njega staje oko 380 kilograma kupusa, 125 kilograma mesa i dodaje se oko 60 kilograma crnog luka, 18 masti, šargarepe, beli luk i dodaje se oko pet kilograma raznih začina. Sve se to u ovaj veliki lonac ređa red po red, a onda sve zajedno krčka oko osam sati. Tako se dobija pravi svadbarski kupus iz srca Šumadije. Možda ima većih posuda na svetu, ali one se nalaze u muzejima, ne služe za spremanje hrane", kaže za RINU majstor Milun Tošić.
Rina
Bez čuvenog specijaliteta za koji je Milun i napravio svoj patent, ne može da se zamisli nijedno veselje u Zapadnoj Srbiji. Vešti kulinarski majstori svadbarski kupus spremaju u posebnom zemljanom loncu, jer samo u njemu dobija poseban ukus i miris. Upravo na taj način pravljen je i ovaj u selu Mrčajevci po kome je ovo mesto postalo poznatno po manifestaciji koja slavi čuveni specijalitet od kupusa zbog koga je Milun svoj lonac već nekoliko dana ranije morao da podloži vatrom.
Možda vas zanima:

Kako je mala Dunja domaćim zadatkom pokazala duh srpskog druženja - Tata, komšije i prase na ražnju
U Čačku, mališanka po imenu Dunja dobila je domaći zadatak u okviru lekcije “Živimo u naselju”: trebalo je da nacrta tatu i komšije dok rade zajednički posao. Umesto klasičnih kućnih poslova, Dunja je naslikala scenu u kojoj njen otac i komšije okreću prase na ražnju — posao koji je viđen kao važan deo tradicionalnih okupljanja njezine porodice.

Podaci potvrđuju - Čačak je jedan od privredno najrazvijenijih gradova u Srbiji, lokalnim privrednicima dodatni vetar u leđa daje Moravski koridor
Izvoz skočio za 12.1 a uvoz smanjen za 3.7 odsto
Možda vas zanima:

Kako je mala Dunja domaćim zadatkom pokazala duh srpskog druženja - Tata, komšije i prase na ražnju
U Čačku, mališanka po imenu Dunja dobila je domaći zadatak u okviru lekcije “Živimo u naselju”: trebalo je da nacrta tatu i komšije dok rade zajednički posao. Umesto klasičnih kućnih poslova, Dunja je naslikala scenu u kojoj njen otac i komšije okreću prase na ražnju — posao koji je viđen kao važan deo tradicionalnih okupljanja njezine porodice.

Podaci potvrđuju - Čačak je jedan od privredno najrazvijenijih gradova u Srbiji, lokalnim privrednicima dodatni vetar u leđa daje Moravski koridor
Izvoz skočio za 12.1 a uvoz smanjen za 3.7 odsto
Možda vas zanima:

Kako je mala Dunja domaćim zadatkom pokazala duh srpskog druženja - Tata, komšije i prase na ražnju
U Čačku, mališanka po imenu Dunja dobila je domaći zadatak u okviru lekcije “Živimo u naselju”: trebalo je da nacrta tatu i komšije dok rade zajednički posao. Umesto klasičnih kućnih poslova, Dunja je naslikala scenu u kojoj njen otac i komšije okreću prase na ražnju — posao koji je viđen kao važan deo tradicionalnih okupljanja njezine porodice.

Podaci potvrđuju - Čačak je jedan od privredno najrazvijenijih gradova u Srbiji, lokalnim privrednicima dodatni vetar u leđa daje Moravski koridor
Izvoz skočio za 12.1 a uvoz smanjen za 3.7 odsto
"Radili su ga čuvani grnačari iz Zlakuse. Jedva su prihvatili, jer je izazov bio veliki. Materijal koji koriste su glina i kalcit, mineral koji se nalazi u požeškom selu Rupeljevo i upravo zbog toga kupus nigde nije tako sočan, kao u ovom loncu“, kaže Milun.
Njegov lonac ima grejač unutra, a oko njega bude zapaljeno ukupno 12 vatri. Težak je više od 200 kilograma, oprema koja uvek ide uz njega, teži takođe oko 200 i ništa se tu ne može postaviti bez čekrka, a dobro druženje je tada uvek zagarantovano.
Rina
"Kuvanje hrane i degustiranje sa porodicom i prijateljima nikad ne bi trebalo da izađe iz mode, to je nešto najlepše što možete doživeti. Dok sam bio mlađi dešavalo se da ja napravim kupus u Mrčajevcima, sednem u auto i odem na Romaniju, kad stignem kupus još vruć a domaćini me dočakali sa bravetinom", priseća se Milun.
Sa izumom najvećeg lonca za kuvanje kupusa ipak nije kraj, jer je ovaj majstor iz Mrčajevaca osmislio i pokretnu višenamensku furunu za kuvanje hrane i za to je 2005. godine dobio srebrnu medalju na "Tesla festu" u Beogradu.
Lepote Srbije su i na Viberu gde vam donosimo razne priče, pridružite se našoj zajednici.
Ukoliko volite predivne fotografije naše zemlje, zapratite našu Instagram stranicu.
BONUS VIDEO:

Ovaj miris bubašvabe preziru iz dna duše! Čim ga osete, beže kao ĐAVO OD KRSTA - i to zauvek
Evo proverenih saveta i trikova koji su pomogli mnogima da bubašvabe nestanu zauvek!

Negujte ga ovako i bendžamin će biti visok, zdrav i bujan: Prelepa "uplakana smokva" nije zahteva, a čini dom otmenim
Bilo da ih birate zbog estetike ili želje da u dom unesete malo prirode, kućne biljke su jednostavan način da svaki prostor deluje življe, skladnije i luksuznije! Kažu da kuća u kojoj fikus buja ima zdravu, smirenu atmosferu i stabilnu energiju, a bendžamin je najpoznatiji.

Greške zbog kojih zimnica brže propada: Pre zatvaranja tegli, obratite pažnju na ove sitnice i trajaće vam do marta
Naše omiljene kisele, zimske salate mogu da potraju cele zime i do ranog proleća ukoliko se kiseli krastavci, kupus, karfiol i ostalo povrće za zimnicu pripreme na sledeći način.

Sutra obeležavamo Svetog Kiprijana i Justinu : Pomolite se protiv zlih sila i vradžbina
Srpska pravoslavna crkva i njeni vernici sutra slave sveštenomučenika Kiprijana i Justinu devicu.

Čudo neviđeno u selima oko Niša: Još malo kraj oktobra, a procvetala jabuka! Evo šta kažu meštani
To se dešava zbog promena vremenskih uslova
Komentari(0)