Bundeva čuva krvne sudove, sprečava zatvor, dobra je za mršavljenje + 3 recepta koja će vas oduševiti
Sezona bundeve je počela, a ukoliko držite dijetu - ova 3 recepta su baš za vas: niskokalorična, a ukusna

Bundeva je neverovatna hrana, bogata vitaminima A, C i E, i mineralima poput kalijuma i magnezijuma. Pomaže u jačanju imunog sistema, poboljšava vid i podržava zdravlje srca i krvnih sudova. Njen nizak sadržaj kalorija čini je idealnom za one koji paze na svoju težinu.
Ali najvažnija prednost bundeve je njen jedinstveni ukus, koji se u različitim jelima razvija na potpuno različite načine. Danas ćemo podeliti tri jednostavna recepta koja će istaći sve prednosti i prirodni ukus bundeve.
Zašto je sve dobra bundeva?
Možda vas zanima:

ZIMSKI KOLAČ: Recept za POSLASTICU OD BUNDEVE
Bundeva je omiljena zimska namirnica, od koje mogu da se naprave brojne slatke i slane đakonije

ZAŠTO JE DOBRO JESTI BUNDEVU? Ako ste na dijeti, OVO je namirnica koju morate imati u kuhinji
Bundeva je jedna od najkorisnijih namirnica i preporučuje se u svakodnevnoj ishrani
Možda vas zanima:

ZIMSKI KOLAČ: Recept za POSLASTICU OD BUNDEVE
Bundeva je omiljena zimska namirnica, od koje mogu da se naprave brojne slatke i slane đakonije

ZAŠTO JE DOBRO JESTI BUNDEVU? Ako ste na dijeti, OVO je namirnica koju morate imati u kuhinji
Bundeva je jedna od najkorisnijih namirnica i preporučuje se u svakodnevnoj ishrani
Možda vas zanima:

ZIMSKI KOLAČ: Recept za POSLASTICU OD BUNDEVE
Bundeva je omiljena zimska namirnica, od koje mogu da se naprave brojne slatke i slane đakonije

ZAŠTO JE DOBRO JESTI BUNDEVU? Ako ste na dijeti, OVO je namirnica koju morate imati u kuhinji
Bundeva je jedna od najkorisnijih namirnica i preporučuje se u svakodnevnoj ishrani
Bundeva je toliko niskokalorična (ima samo 26 kalorija na 100 grama), a u isto vreme je bogata vlaknima, zbog čega daje osećaj sitosti i pomaže pri regulaciji šećera u krvi. Odličan je izbor za one koji žele da smršaju i one koji paze na ishranu. Zbog toga jer sadži kalijum, smatra se odličnom za regulaciju krvnog pritiska, reguliše metabolizam, a pomaže i pri stvaranju serotonina - hormona sreće.
Šta sve možete da spremite od bundeve?
Pečena bundeva sa medom i cimetom
Sastojci:
Sveža bundeva - 1 kg
Prirodni med - 2 kašike.
Mleveni cimet - pola kašičice.
Ekstra devičansko maslinovo ulje - 1 kašika.
Morska so - prstohvat
Priprema:
Zagrejte rernu na 180°C.
Oljuštite bundevu i očistite je od semenki, pa je isecite na velike komade debljine oko 2 cm.
Pomešajte maslinovo ulje, med i cimet u posebnoj posudi. Dodajte prstohvat soli. Premažite komade bundeve marinadom.
Pripremljenu bundevu stavite na pleh obložen papirom za pečenje.
Pecite oko 30 minuta, dok bundeva ne omekša i ne porumeni na vrhu.
Krem čorba od bundeve
Sastojci:
Sveža bundeva - 700 g
Svež krompir - 2 kom.
Crni luk - 1 mali luk
Sveže mleko - 200 ml
puter - 30 g
voda - 500 ml
Sveže mleveni crni biber - po ukusu
Morska so - po ukusu
Priprema:
Pripremite sastojke: oljuštite bundevu, krompir i luk. Sve isecite na kockice srednje veličine.
Propržite seckani luk na puteru dok ne postane staklast. Zatim dodajte seckani krompir i bundevu. Krčkajte još nekoliko minuta.
Dodajte vodu, dovedite do ključanja, smanjite vatru i krčkajte dok povrće ne omekša (oko 15-20 minuta ).
Nakon toga, sklonite šerpu sa vatre i mešajte sadržaj dok ne postane glatko.
Vratite smesu na šporet, dodajte mleko i zagrevajte supu dok ne proključa. Začinite solju i biberom po ukusu.
Salata od pečene bundeve sa feta sirom i orasima
Sastojci:
Pečena bundeva (komadići) - 300 g
Listovi zelene salate - velika gomila
Feta sir - 100 g
Oljušteni orasi - šaka
Hladno ceđeno maslinovo ulje - 2 kašike
Sveže ceđeni limunov sok - 1 kašika
Morska so - po ukusu
Sveže mleveni crni biber - po ukusu
Priprema:
Ohladite pečene komade bundeve na sobnu temperaturu.
Oprane i osušene listove zelene salate ručno iskidajte na krupne komade.
Isecite feta sir na male kockice.
Stavite listove zelene salate, komade bundeve i feta sir u duboku posudu za salatu.
Orahe lagano prepržite u suvom tiganju i sitno iseckajte nožem.
Pomešajte sastojke u činiji za salatu.
Za dresing, pomešajte maslinovo ulje i limunov sok, začinite solju i biberom po ukusu.
Dobijeni dresing prelijte preko salate i lagano promešajte.

ODLUKA KOJA ĆE OBRADOVATI LOKALCE: Ulaz u NACIONALNI PARK TARA BESPLATAN za vozila sa BB i UE tablicama!
Nakon što je nova odluka da se svima elektronski naplaćuje ulaz u NP Tara izazvala nezadovoljstvo, na osnovu inicijative direktora Nacionalnog parka Tara, Opštine Bajina Bašta i Grada Užica Nadzorni odbor Javnog preduzeća „Nacionalni park Tara“ doneo je nacrt Odluke o izmenama i dopunama Odluke o naknadama za korišćenje zaštićenog područja Nacionalnog parka Tara kojima se određuje da je za određene kategorije vozila registarskih tablica BB i UE visina naknade 0 dinara.

HIT U SRPSKOJ TOSKANI: Za kilogram grožđa u Topoli traže 200 dinara, ali se razgrabilo za par sati! Ovoliko košta najskuplje vino (FOTO)
Srpska Toskana ovog vikedna tradicionalno slavi vino, vinogradare i grožđe a očekivano Oplenačka berba je u Topolu privukla već prvog dana na hiljade ljudi. Na tezgama su vredni voćari izložili svoje proizvode, a najveća ponuda ali i potražnja je naravno za grožđem.

Danas slavimo Miholjdan: Dan kada počinje prava jesen i ne preporučuju se poslovi po kući
Srpska pravoslavna crkva danas obeležava Miholjdan, dan posvećen Prepodobnom Kirijaku Otšelniku. Još tokom svog života ovaj svetac je bio poštovan kao veliki uzor hrišćanske vere i monaških vrlina. Po narodnom predanju, tek nakon ovog praznika počinje prava jesen.

Danas su Miholjske zadušnice: Ko ne ode na groblje, treba 1 stvar da uradi u svojoj kući za pokoj dušu bližnjih
Srpska pravoslavna crkva i njeni vernici u subotu, 11. oktobra, obeležavaju Miholjske zadušnice — dan posvećen molitvi i sećanju na upokojene

Više ljudi u Srbiji strada od ovog insekta nego od ujeda zmije, u jesen su posebno aktivni! Deluju kao "teroristi"
Postoje situacije u kojima samo jedan ujed može biti koban i može doći do smrti
Komentari(0)