Bundeva čuva krvne sudove, sprečava zatvor, dobra je za mršavljenje + 3 recepta koja će vas oduševiti

Teodora Tojagić

15:00

Aktuelno 0

Sezona bundeve je počela, a ukoliko držite dijetu - ova 3 recepta su baš za vas: niskokalorična, a ukusna

bundeva
Shutterstock

Bundeva je neverovatna hrana, bogata vitaminima A, C i E, i mineralima poput kalijuma i magnezijuma. Pomaže u jačanju imunog sistema, poboljšava vid i podržava zdravlje srca i krvnih sudova. Njen nizak sadržaj kalorija čini je idealnom za one koji paze na svoju težinu.

Ali najvažnija prednost bundeve je njen jedinstveni ukus, koji se u različitim jelima razvija na potpuno različite načine. Danas ćemo podeliti tri jednostavna recepta koja će istaći sve prednosti i prirodni ukus bundeve.

Zašto je sve dobra bundeva?

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Bundeva je toliko niskokalorična (ima samo 26 kalorija na 100 grama), a u isto vreme je bogata vlaknima, zbog čega daje osećaj sitosti i pomaže pri regulaciji šećera u krvi. Odličan je izbor za one koji žele da smršaju i one koji paze na ishranu. Zbog toga jer sadži kalijum, smatra se odličnom za regulaciju krvnog pritiska, reguliše metabolizam, a pomaže i pri stvaranju serotonina - hormona sreće. 

Šta sve možete da spremite od bundeve?

Pečena bundeva sa medom i cimetom

Sastojci:

Sveža bundeva - 1 kg
Prirodni med - 2 kašike.
Mleveni cimet - pola kašičice.
Ekstra devičansko maslinovo ulje - 1 kašika.
Morska so - prstohvat

Priprema: 

Zagrejte rernu na 180°C.
Oljuštite bundevu i očistite je od semenki, pa je isecite na velike komade debljine oko 2 cm.
Pomešajte maslinovo ulje, med i cimet u posebnoj posudi. Dodajte prstohvat soli. Premažite komade bundeve marinadom.
Pripremljenu bundevu stavite na pleh obložen papirom za pečenje.
Pecite oko 30 minuta, dok bundeva ne omekša i ne porumeni na vrhu.

Krem čorba od bundeve

Sastojci:

Sveža bundeva - 700 g
Svež krompir - 2 kom.
Crni luk - 1 mali luk
Sveže mleko - 200 ml
puter - 30 g
voda - 500 ml
Sveže mleveni crni biber - po ukusu
Morska so - po ukusu

Priprema:

Pripremite sastojke: oljuštite bundevu, krompir i luk. Sve isecite na kockice srednje veličine.
Propržite seckani luk na puteru dok ne postane staklast. Zatim dodajte seckani krompir i bundevu. Krčkajte još nekoliko minuta.
Dodajte vodu, dovedite do ključanja, smanjite vatru i krčkajte dok povrće ne omekša (oko 15-20 minuta ).
Nakon toga, sklonite šerpu sa vatre i mešajte sadržaj dok ne postane glatko.
Vratite smesu na šporet, dodajte mleko i zagrevajte supu dok ne proključa. Začinite solju i biberom po ukusu.

Salata od pečene bundeve sa feta sirom i orasima

Sastojci:

Pečena bundeva (komadići) - 300 g
Listovi zelene salate - velika gomila
Feta sir - 100 g
Oljušteni orasi - šaka
Hladno ceđeno maslinovo ulje - 2 kašike
Sveže ceđeni limunov sok - 1 kašika
Morska so - po ukusu
Sveže mleveni crni biber - po ukusu

Priprema:

Ohladite pečene komade bundeve na sobnu temperaturu.
Oprane i osušene listove zelene salate ručno iskidajte na krupne komade.
Isecite feta sir na male kockice.
Stavite listove zelene salate, komade bundeve i feta sir u duboku posudu za salatu.
Orahe lagano prepržite u suvom tiganju i sitno iseckajte nožem.
Pomešajte sastojke u činiji za salatu.
Za dresing, pomešajte maslinovo ulje i limunov sok, začinite solju i biberom po ukusu.
Dobijeni dresing prelijte preko salate i lagano promešajte.

 

nacionalni park tara

ODLUKA KOJA ĆE OBRADOVATI LOKALCE: Ulaz u NACIONALNI PARK TARA BESPLATAN za vozila sa BB i UE tablicama!

Aktuelno

18:00

12 oktobar, 2025

Nakon što je nova odluka da se svima elektronski naplaćuje ulaz u NP Tara izazvala nezadovoljstvo, na osnovu inicijative direktora Nacionalnog parka Tara, Opštine Bajina Bašta i Grada Užica Nadzorni odbor Javnog preduzeća „Nacionalni park Tara“ doneo je nacrt Odluke o izmenama i dopunama Odluke o naknadama za korišćenje zaštićenog područja Nacionalnog parka Tara kojima se određuje da je za određene kategorije vozila registarskih tablica BB i UE visina naknade 0 dinara.

Tagovi:

Komentari(0)

Loading