Kada se kida kukuruzovina i peku prve bundeve – običaj koji je značio kraj jeseni i početak zime u Srbiji

Kiza R

12:00

Kultura 0

Nekada je u selima Srbije kraj jeseni bio obeležen radovima oko berbe kukuruza i skupljanja kukuruzovine. Ali to nije bio samo posao, već i običaj sa verovanjima.

bundeva
Shutterstock

Kidanje kukuruzovine
Kada bi se sav kukuruz pobrao, porodica bi zajedno išla na njivu da „skine“ kukuruzovinu – stabljike koje ostaju na njivi. Tada se verovalo da ako se kukuruzovina ne pokupi na vreme, duhovi zime donose glad. Zato su domaćini žurili da sve sabiju u snopove i spreme za stoku.

Metenje bundeva
U isto vreme, žene su u dvorištima pripremale bundeve za pečenje ili kuvanje. Postojao je običaj da se prva ispečena bundeva podeli među svim ukućanima, „da svako uzme zalogaj i zimu dočeka sit“. U nekim krajevima deca su od šupljih bundeva pravila fenjere sa svećama, koje su se palile pred kućom „da oteraju zle duhove i donesu svetlost u duge jesenje noći“.

Društveni značaj

Možda vas zanima:

Ovo vreme je bilo i povod za veselje. Dok su muškarci na njivi sabirali kukuruzovinu, žene su pevale i pripremale hranu, a deca trčala među snopovima. Po završetku posla, uveče bi domaćin poslužio kuvani kukuruz, pečene bundeve i mlado vino.

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Simbolika običaja
Sabiranje kukuruzovine značilo je zatvaranje jednog godišnjeg ciklusa i spremanje domaćinstva za dugu zimu. Bundeva je u narodu smatrana hranom koja „greje i čuva zdravlje“, pa je imala posebno mesto u jesenjoj trpezi i verovanjima.

Komentari(0)

Loading