ODLIČNA PODLOGA ZA PICU I JEDNA OD NAJUKUSNIJIH POSLASTICA Pravo čudo prirode na padinama planine Bukulje, umesto u leto "sunčanice" se pojavile u sred zime
Jelena šetajući šumom pronašla "sunčanice", nekoliko primeraka ponela sa sobom.

Izuzetno visoke temperature za ovo doba godine izmamile su ne samo pojavu visibaba u Srbiji, već i verovali ili ne pečuraka. Prvi praznični i sunčani dani januara bili su idealna prilika za šetnju po prirodi, pa je Jelena Matić iz Aranđelovca koja je odmor iskoristila upravo na takav način, prošetala do planine Bukulje, ne sluteći da će tamo videti pravo čudo prirode. Prolazeći kroz šumovite delove ove prelepe planine pronašla je gljive usred zime.
„Obično se pojavljuju krajem leta i početkom jeseni u ovom periodu ih nikada nisam našla. Ubrala sam nekoliko primeraka "sunčanice", koje su podjednako dobrog kvaliteta kao i u sezoni branja a ukus im je fantastičan. Inače je ima u svim šumama i na svim nadmorskim visinama, po obodima livada. Najlepeša je pohovana, a veći primerci su idealna podloga za picu“, rekla je za RINU, Jelena Matić iz Aranđelovca.
Inače, sunčanica je još poznata i pod imenima kozarka, prstenka i srndać, jestiva je gljiva, raste u svim šumama, a naročito u mešovitim i bagremovim, ali i na livadama, ima je i u voćnjacima. Veoma je česta, a raste na raznim nadmorskim visinama u kasno leto i u jesen. Jede se samo šešir i smatra se jednom od najukusnijih poslastica.
Možda vas zanima:

BLAGO PRIRODE Posle kiše preplave šume u Srbiji, a evo koje su najčešće i najpoznatije pečurke kod nas
Posle kiše šume u Srbiji prošaraju se raznovrsnim pečurkama, a mnogi ljubitelji prirode i gurmani se sa strašću krenu da beru ovo blago prirode.

Ovo idilično jezero se nalazi na samo sat vremena od Beograda: Savršeno je za vikend uživanje (VIDEO)
Jezero je nastalo 1976. godine pregrađivanjem reke Bukulje i nekoliko njenih pritoka
Možda vas zanima:

BLAGO PRIRODE Posle kiše preplave šume u Srbiji, a evo koje su najčešće i najpoznatije pečurke kod nas
Posle kiše šume u Srbiji prošaraju se raznovrsnim pečurkama, a mnogi ljubitelji prirode i gurmani se sa strašću krenu da beru ovo blago prirode.

Ovo idilično jezero se nalazi na samo sat vremena od Beograda: Savršeno je za vikend uživanje (VIDEO)
Jezero je nastalo 1976. godine pregrađivanjem reke Bukulje i nekoliko njenih pritoka
Možda vas zanima:

BLAGO PRIRODE Posle kiše preplave šume u Srbiji, a evo koje su najčešće i najpoznatije pečurke kod nas
Posle kiše šume u Srbiji prošaraju se raznovrsnim pečurkama, a mnogi ljubitelji prirode i gurmani se sa strašću krenu da beru ovo blago prirode.

Ovo idilično jezero se nalazi na samo sat vremena od Beograda: Savršeno je za vikend uživanje (VIDEO)
Jezero je nastalo 1976. godine pregrađivanjem reke Bukulje i nekoliko njenih pritoka
Lepote Srbije su i na Viberu gde vam donosimo razne priče, pridružite se našoj zajednici.
BONUS VIDEO:

Omiljeni cvet Srpkinja oteraće sve štetočine iz bašte: Biljne vaši, gusenice i miševi odmah beže
Omiljeni cvet Srpkinja oteraće sve štetočine iz bašte.

Na pijaci sveže, a čim ih donesete kući počnu da trule: Evo kako se čuvaju jagode, ovu grešku svi prave
Vlažno voće mnogo brže truli i postaje buđavo.

Danas se proslavljaju Sveti Kirilo i Metodije i obeležava Dan slovenske pismenosti i kulture
Srpska pravoslavna crkva i vernici danas slave praznik Svetih Kirila i Metodija, koji su zaslužni za širenje pismenosti među slovenskim narodima.

Kako napraviti tečno đubrivo od gaveza: Težnost koja deluje kao raketno gorivo za vaše biljke - od cveća do povrća
Najbolje domaće tečno đubrivo pravi se od gaveza, a toliko je jako da biljke od njega rastu preko noći

Ova gljiva je "šumski džekpot": U Srbiji vredi čak i preko 100 evra po kilogramu
Smrčak je nutritivno bogat i predstavlja važan izvor zarade za mnoge berače. Raste sezonski od aprila do juna na vlažnim zemljištima širom Srbije.
Komentari(0)