PRVIH DANA NOVE GODINE IMA PUNE RUKE POSLA Saša iz Čačka zahvaljujući ovom povrću sagradio kuću i odškolovao decu
Dva kamiona ovog povrća već poslata za Beograd

Prolećne temperature mnoge građane izvele su na ulice i šetališta, ali ima i onih koji su ovo lepo vreme iskoristili da obave neophodne poslove u njivi. Povrtari ovih dana imaju pune ruke posla, a u plastenike već je stogao mladi luk. Domaćin Saša Andrić iz čačanskog sela Trbušani, uveliko je svoje kamione pune ovog povrća poslao ne samo na tezge po Čačku već i markete širom Beograda.
"U prvim danima nove godine, otišla su dva kamiona mladog domaćeg svežeg luka. Za koji dan biće i treći poslat, tačnije preko dve hiljade veza u narodu poznatog luka kao "srebrenac". Odlučio sam se za njega, je je dosta tražen na tržištu, a i najlakše se čisti. Ima ga gotovo tokom cele godine, otporan je na zimu i trpi niske temperature , priča za agenciju RINA, poljoprivrednik Saša.
Rina
U ovom domaćinstvu tokom sezone, na kamione se natovari preko dve tone "srebrenca", koji završi u rafovima širom Srbije. Usled povećane otkupne cene ovaj posao poslednjih godina postao je znatno unosan.
Možda vas zanima:

MUZEJ RAKIJE U ČAČKU: Ima i prepečenicu iz Drugog svetskog rata, a Cane otkriva zašto je srpska šljivovica bolja od viskija FOTO
Srpska šljivovica mogla bi se naći na UNESKO listi nematerijalnog kulturnog nasleđa, a nadaleko je poznato da se najbolja prepečinica, ljuta i mučenica, kako još nazivaju šljivovicu, pravi u Šumadiji.

KROMPIR SALATA SA MLADIM LUKOM Vaši gosti će je obožavati
Prolećni recept
Možda vas zanima:

MUZEJ RAKIJE U ČAČKU: Ima i prepečenicu iz Drugog svetskog rata, a Cane otkriva zašto je srpska šljivovica bolja od viskija FOTO
Srpska šljivovica mogla bi se naći na UNESKO listi nematerijalnog kulturnog nasleđa, a nadaleko je poznato da se najbolja prepečinica, ljuta i mučenica, kako još nazivaju šljivovicu, pravi u Šumadiji.

KROMPIR SALATA SA MLADIM LUKOM Vaši gosti će je obožavati
Prolećni recept
Možda vas zanima:

MUZEJ RAKIJE U ČAČKU: Ima i prepečenicu iz Drugog svetskog rata, a Cane otkriva zašto je srpska šljivovica bolja od viskija FOTO
Srpska šljivovica mogla bi se naći na UNESKO listi nematerijalnog kulturnog nasleđa, a nadaleko je poznato da se najbolja prepečinica, ljuta i mučenica, kako još nazivaju šljivovicu, pravi u Šumadiji.

KROMPIR SALATA SA MLADIM LUKOM Vaši gosti će je obožavati
Prolećni recept
Možda vas zanima:

MUZEJ RAKIJE U ČAČKU: Ima i prepečenicu iz Drugog svetskog rata, a Cane otkriva zašto je srpska šljivovica bolja od viskija FOTO
Srpska šljivovica mogla bi se naći na UNESKO listi nematerijalnog kulturnog nasleđa, a nadaleko je poznato da se najbolja prepečinica, ljuta i mučenica, kako još nazivaju šljivovicu, pravi u Šumadiji.

KROMPIR SALATA SA MLADIM LUKOM Vaši gosti će je obožavati
Prolećni recept
Možda vas zanima:

MUZEJ RAKIJE U ČAČKU: Ima i prepečenicu iz Drugog svetskog rata, a Cane otkriva zašto je srpska šljivovica bolja od viskija FOTO
Srpska šljivovica mogla bi se naći na UNESKO listi nematerijalnog kulturnog nasleđa, a nadaleko je poznato da se najbolja prepečinica, ljuta i mučenica, kako još nazivaju šljivovicu, pravi u Šumadiji.

KROMPIR SALATA SA MLADIM LUKOM Vaši gosti će je obožavati
Prolećni recept
"Radili smo razne povrtarske kulture, ali smo se nekako najviše pronašli u proizvodnji luka poslednje četiri godine. Sagradio sam kuću zahvaljujući njemu, odškolovao decu i još mnogo stvari. Sada sa suprugom radimo površine koje možemo nas dvoje da obradimo jer nemamo dodatnu radnu snagu, dodaje Andrić.
Ova povrtarska kultura rešava i mnoge zdravstvene boljke, bogata je vitaminima, leči srce, jača kosti i imunitet i čuva vid.
Lepote Srbije su i na Viberu gde vam donosimo razne priče, pridružite se našoj zajednici.
BONUS VIDEO:

DA LI JE ŠTETNIJI ŠEĆER ILI SO? Naučnici tvrde ovo, bićete totalno šokirani
Namirnice koje se dosta nalaze u hrani u skrivenom obliku dovode do toga da nismo zapravo svesni u kolikoj meri ih unosimo.

Mnogima je omiljena, ali jedna grupa ljudi treba da bude pažljiva sa LUBENICOM
Sa svojim sočnim crvenim mesom i osvežavajućim ukusom, lubenica nije samo ukusno voće (odnosno povrće) već je prava poslastica koja donosi olakšanje tokom vrelih letnjih dana.

ZAŠTO PARADAJZ PUCA I PRE BRANJA I 6 NAČINA DA TO SPREČITE: Savet iskustnih baštovana
Čim se paradajz "raspukne" dok je još na stabljici - to znači samo jedno: ubrzano propadanje

Gde greši srpski narod kad obeležava zadušnice? Sveštenik kaže da često imamo pogrešna uverenja kad idemo na groblje
Zadušnice su dan koji je određen da se snažnije i jasnije posvećemo mrtvim pokojnicima

Sutra su letnje Zadušnice: Ovo nikako ne nosite na groblje
Letnje Zadušnice, koje se u narodu nazivaju još i Duhovske, obeležavaju se uvek subotom i to pred praznik Svete Trojice (Duhovi ili Pedesetnica), što je 50 dana posle Vaskrsa i 10 nakon Spasovdana.
Komentari(0)