IMA IH PO SVIM PARKOVIMA Šta da uradite ako vidite "mrtvog" ježa?

Lepote Srbije

19:00

Aktuelno 0

Obratite pažnju, nije sve onako kako vam se čini na prvi pogled.

IMA IH PO SVIM PARKOVIMA Šta da uradite ako vidite "mrtvog" ježa?
Shutterstock

 

Temperature su se spustile, priroda je zaspala, a s njom i brojne životinjske vrste. Ti slatki zimski spavači tokom hladnih meseci nalaze skloništa kako bi se sakrili i uštedeli energiju da bi na proleće bili sveži i odmorni.

Jedna od životinja koja spava zimski san je i evropski jež. On tokom leta udvostruči svoju težinu stvarajući zalihe sala. Njagovo sklonište sastavljeno je od lišća, mahovine i trava kako bi ježu bilo toplo.

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

To se sklonište, igrom slučaja, može naći i u vašem dvorištu. Novembar mesec je početak hibernacije ježeva (traje do marta), te ne čude brojne upozoravajuće poruke koje o ovim životinjama pišu ljubitelji životinja na društvenim mrežama.

- Ako pronađete "mrtvog" ježa, nemojte ga zakopati, niti bacati u smeće. Znam da niko ne želi da vidi mrtvu životinju u svom dvorištu ali možda je jež u hibernaciji.

Ježevi hiberniraju od novemra do marta, obično se zakopaju zbog sigurnosti, ali kako imamo manje zelenih površina, grmlja ili šuma, sve je teže pronaći sigurnost.

Neki mogu da dođu u vaše domove tražeći sigurnost i toplinu za hibernaciju, neki se toliko iscrpljuju od potrage da zaspu na najčudnijim mestima poput ulice ili šetališta. Кada hibernirate, otkucaji srca i celokupno funkcionisanje tela se usporava kao način da sačuvate energiju, što može otežati razlikovanje između hibernacije ili smrti.

U slučaju da vidite "zaspalog" ježa, pobrinite se da je na sigurnom, toplom mestu i da može biti tamo pet meseci.

Ukoliko u svom dvorištu, kući ili ulici pronađete dezorijentisanog ježa, napravite otvor na kartonskoj kutiji, ispunite je slamom i ostavite na suvom sigurnom i tihom mestu kako bi se mogao odmoriti.

Ježevi su ugrožena vrsta, potpuno su bezopasni i vrlo su važni u našem ekosistemu. Molim vas budite svesni i zaštitite ježeve, pomoć ovako krhkoj životinji ne košta ništa. Molim vas, nemojte ovo ignorisati - stoji u generičkoj poruci koja se deli na mrežama.

Lepote Srbije su i na Viberu gde vam donosimo razne priče, pridružite se našoj zajednici.

BONUS VIDEO:

Komentari(0)

Loading