KAKO JE KOZMA NALJUTIO DAMJANA Danas su sveti VRAČI, a veruje se da se ovaj dan slavi i kao zaštita od udara groma (MOLITVA)

Lepote Srbije

10:00

Aktuelno 0

Mnogi vernici proslavljaju svete Vrače, Kozmu i Damjana, 14. novembra kao zimsku i 14. jula kao letnju slavu. Pošto su smatrali da je njihov talenat za lečenje dar od Boga, nikada za usluge lečenja nisu uzimali darove niti novac. Ali postoji priča kada je Kozma naljutio Damjana zbog 3 jajeta.

KAKO JE KOZMA NALJUTIO DAMJANA Danas su sveti VRAČI, a veruje se da se ovaj dan slavi i kao zaštita od udara groma (MOLITVA)
Printscreen/SPC

Besrebrenici i čudotvorci, rođeni su negde u Aziji od oca neznabošca i majke hrišćanke. Po očevoj smrti, majka Teodotija posvetila je sve svoje vreme i trud da sinove vaspita i podigne kao istinite hrišćane.

Mladići su stasali i izučili lekarske veštine pa su koliko svojim znanjem i veštinom, toliko i imenom Gospoda pomagali mnogim bolesnicima. Prozvani su bezmednim vračima, tj. besplatnim lekarima koji su primili Hristovu zapovest: badava primiste, badava dajite (Mt. 10, 8), a nikada nisu naplaćivali svoje usluge.

KAKO JE KOZMA NALJUTIO DAMJANA Danas su sveti VRAČI, a veruje se da se ovaj dan slavi i kao zaštita od udara groma (MOLITVA) Printscreen/Youtube
 

Toliko su bili oprezni u besplatnom lečenju, da se sveti Kozma naljutio na brata što je od neke bolesnice uzeo tri jajeta, a Damjan ih je, ustvari, uzeo kad ga je isceljena žena zaklela Presvetom Trojicom.

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Po smrti svetitelja, sahranjeni su zajedno u mestu Feremanu shodno otkrovenju Božjem, te ostadoše čudotvorci kako za života, tako i posle smrti. Narod je nastavio da ih priziva u bolesti i nevolji i do danas.

Svete Vrače najčešće slave lekari, a Lekarska komora Srbije je 2007. godine i zvanično proglasila taj dan svojom slavom. I danas postoji vera da Sveti Kozma i Damjan čuvaju i štiti od bolesti, pa im se vernici mole za zdravlje. Takođe, ovaj dan posebno slave oni koji su ozdravili i pobedili neku bolest, a običaj je da se na praznik Svetih Vrači pomolimo za zdravlje molitvom koja je posvećena ovim svecima.

KAKO JE KOZMA NALJUTIO DAMJANA Danas su sveti VRAČI, a veruje se da se ovaj dan slavi i kao zaštita od udara groma (MOLITVA) EPA
 

Molitvom svetim Vračima obratite se za zdravlje svojih najmilijih, onih koji su bolesni i za svoje zdravlje:

Molitva svetim Vračima

"K vama, sveti besrebrenici i čudotvorci Kozmo i Damjane, kao brzim pomoćnicima i toplim molitvenicima za spasenje naše, kolena preklonivši, pritičemo i, klanjajući se, usrdno vapimo: ne prezrite moljenja nas grešnih i nemoćnih, koji smo u mnoga bezakonja zapali i svakoga dana i časa sagrešujemo. Umolite Gospoda da nama, nedostojnim slugama Svojim, podari velika i obilna milosrđa Svoja.

Izbavite nas od svake patnje i bolesti, jer ste od Gospoda i Spasa našega Isusa Hrista primili izobilnu blagodat isceljenja, radi čvrste vere, besplatnog lečenja i mučeničke končine vaše. Uslišite nas koji se molimo i bogougodnim posredništvom vašim izmolite kod Hrista Boga pravoslavnim upraviteljima zdravlje, blagostanje, spasenje, pobedu nad neprijateljima i blagoslov Božji.

Opet se klanjajući, usrdno molimo da nam od Gospoda isprosite sve što je od koristi u ovom privremenom životu, a posebno što je potrebno za večno spasenje, da se udostojimo da molitvama vašim dobijemo hrišćanski kraj, bez bolesti, nepostidan, miran, i da se izbavimo od prevara đavolskih i večnih muka, da naslednici bezgraničnog i blaženog Carstva Nebeskog budemo.

A vi, ugodnici Božji, ne prestajte da se molite za one koji vam sa verom pristupaju; čak i ako, po mnoštvu grehova svojih, nismo dostojni milosrđa vašeg, budući istinski podražavaoci čovekoljublja Božjeg, učinite da donesemo rod dostojan pokajanja i u večni pokoj stignemo, hvaleći i blagosiljajući divnog u svetima Svojim Gospoda i Boga i Spasa našega Isusa Hrista i Prečistu Majku Njegovu, i vašu toplu zaštitu, sada i uvek i u vekove vekova."

Običaj je da se danas izbegavaju fizički poslovi, i da se praznik posveti molitvi i smirenju. Praznik se obeležava sa verom da će Bog sačuvati zdravlje, sprečiti bolest i pomoći ljudima da budu zdravi i spremni za rad cele godine. Veruje se da se ovaj dan slavi i kao zaštita od udara groma.

Mnoge porodice proslavljaju Svete Vrače kao krsnu slavu, a pošto se 2022. godine slava obeležava u ponedeljak, prema pravilu na slavskoj trpezi služi se mrsna hrana.

Manastir Zočište, veliku srpsku svetinju između dve enklave, Orahovca i Velike Hoče, posećuju brojni hodočasnici, a specifičan je po tome što se u njemu mole i kosovski Albanci. Dolazili su čak i na zgarište manastira da ih izleče Sveti vračevi Kozma i Damjan. Selo i manastir su dobili ime po izvoru lekovite vode za oči.

Otac Stefan dodaje da mošti Svetih besrebrenika Kozme i Damjana, koje se čuvaju u crkvi, leče sve bolesti, i duševna i telesna oboljenja.

Običaj je da oni koji imaju problema sa zdravljem legnu ispod kutije u kojoj su mošti Svetih Kozme i Damjana.

Manastir Zočište na mapi:

Lepote Srbije su i na Viberu gde vam donosimo razne priče, pridružite se našoj zajednici.

BONUS VIDEO:

Komentari(0)

Loading