ŠTA SE SADI U OKTOBRU Posadite sada, uživajte na proleće!

Lepote Srbije

15:00

Aktuelno 0

Jesenja bašta ume da bude blagotvornija od letnje. Definitivno zahteva manje muke od letnje. Nema zalivanja, a ni plevljenja

ŠTA SE SADI U OKTOBRU  Posadite sada, uživajte na proleće!
Shutterstock

Evo šta sve možete da posejete i posadite u oktobru da biste mogli da uživate u plodovima tokom ranog proleća:

Beli luk

Reč je o jednoj od najstarijih gajenih biljaka. Beli luk se pominje još u kineskim zapisima od pre 5000 godina.

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Optimalni rok za sadnju belog luka je druga polovina oktobra. Kako je semenski beli luk podložan izazivačima bolesti, stručnjaci preporučuju da se za sadnju koristi isključivo sertifikovan materijal. Beli luk voli plodnu, rastresitu zemlju sa dovoljno vlage. Takođe, važno je znati da najbolje uspeva posle krompira, kupusnjača, šargarepe, tikvica, salate i krastavca.

beli luk Shutterstock
 

Crni luk

Crni luk u jesen možete posaditi iz rasada i sadnjom arpadžika. Iz rasada, sadi se početkom oktobra, kada rasad ima 3-4 lista. Da dobijete mladi luk u proleće, sadnja arpadžika može da se obavi i u oktobru. Postoji nekoliko vrsta crnog luka, a omiljena jesenja sorta je srebrnjak, koji se izuzetno lako može gajiti u jesenjem periodu jer je otporan na hladnoću.

Grašak

Jesenjom setvom graška postiže se veći i kvalitetniji prinos. Najpovoljniji period za njegovu sadnju je sredina oktobra, odnosno druga polovina oktobra. Za sadnju u ovom periodu treba odabrati sorte koje su kasnijeg vegetacionog perioda jer tako neće doći do oštećenja biljaka.

peršun Unsplash
 

Peršun

Peršun najbolje rezultate daje ako se sadi iz rasada, a idealno vreme da posadite rasad u zemlju su oktobar i novembar. Na otvorenom polju, peršun se gaji zbog korena, a u zatvorenom zbog lišća. Peršun je vrlo otporna biljka i može da izdrži mraz i temperaturu čak do minus 20 stepeni. Gajenje peršuna u bašti je pravi izbor za jesenje dane, a sve o uzgoju peršuna možete saznati kroz savete za uspešno gajenje peršuna na njivi i u plasteniku.

Oktobar je pravo vreme da se posadi i jesenje cveće. Postoji mnogo vrsta koje možete posaditi u jesen, a koje će početi da cvetaju u rano proleće.

Lukovice

U oktobru možete posaditi lukovice poput zumbula, narcisa, lala, visibabe i anemona. One mogu rasti u saksijama, lejama sa sezonskim cvećem, ispod drveća ili na travnjacima.

Lukovice imaju podzemne organe koji im omogućavaju da opstanu u različitim vremenskim uslovima, jer im služe kao skladišta za hranu. Zemljište je potrebno da bude rastresito i propusno i neophodno je ukloniti sav korov.

Savet plus

Sve vrste zelene salate najbolje rastu tokom jeseni. Stoga odaberite sortu koju volite i slobodno je posejte sada. Za mesec dana uživaćete u svežoj, zelenoj salati iz vaše bašte.

Lepote Srbije su i na Viberu gde vam donosimo razne priče, pridružite se našoj zajednici.

BONUS VIDEO:

 

ZBOGOM ŠTETOČINAMA Osam organskih recepata za zaštitu biljaka!

ZBOGOM ŠTETOČINAMA Osam organskih recepata za zaštitu biljaka!

Aktuelno

18:00

13 jul, 2024

Biljni preparati koji se koriste u borbi protiv bolesti i napada štetočina imaju značajan efekat u zaštiti biljaka, a svaki proizvođač može ih napraviti na sopstvenom gazdinstvu uz malo izdvojenog vremena i dobru volju. Evo nekoliko prirodnih preparata koji se koriste za zaštitu biljaka:

Komentari(0)

Loading