Hoću da gajim ovce! Šta treba da znam i kako početi?

Lepote Srbije

13:00

Aktuelno 0

Gajiti ovce je lepo, opušteno i zdravo, ali kako početi sa ovcama? Ako želite da gajite svoje ovce i čak da živite od toga, dobro je odvojiti malo vremena za planiranje i pripremu.

Hoću da gajim ovce! Šta treba da znam i kako početi?
Shutterstock

Pre svega, jako je korisno učiti što više o ovim plemenitim životinjama. Šta ovce jedu, kakve uslove trebaju i kako voditi računa o njihovom zdravlju.

Traženje informacija iz knjiga, interneta i od iskusnijih kolega već unapred može vam uštediti dosta vremena kao i novca. Pre svega tako što ćete izbeći veliki broj grešaka. Svaki obilazak farme, pročitana knjiga i odgledan video kasnije se višestruko isplati.

Razne rase, različite radosti

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

U početku treba izabrati rasu koju želite da gajite. Možda vam se sviđa ideja da negujete domaće ovce. Dakle, jako je lepo čuvati tradiciju ovih područja, a o tim rasama opet ima i najviše iskustva u okolini.

Sa druge strane, tovne rase imaju svoje prednosti, kao dobar prirast. Mi smo ipak izabrali romanovsku ovcu, pre svega zbog plodnosti i isplativosti. Međutim, možda vi planirate mlečnu proizvodnju ili vas zanima kvalitet vune ili krzna. Sve u svemu, svaka rasa ima svoje prednosti, ali i mane.

Takođe, izbor rase ima veze i sa uslovima gajenja. Neke ovce bolje podnose gajenje u zatvorenom, a neke pašnjake na većim nadmorskim visinama.

Za ovcu je paša glavni izvor hrane, najzdravija i najisplatljivija. Zato pri izboru rase i broja ovaca treba imati u vidu koliko imate površine na raspolaganju.

Hoću da gajim ovce! Šta treba da znam i kako početi? pixabay
 

Kako početi sa ovcama – i kakva je dobra štala?

Za planiranje, kako početi sa ovcama, pripada i štala. Ovca zahteva osvetljen, suv i provetren objekat, gde ima dovojlno prostora i za buduću jagnjad.

Od broja životinja zavisi i površina štale. Veći objekti zahtevaju pažljivije planiranje, da bi bili praktični za svakodnevni rad sa ovcama. Za manji broj grla troškovi mogu biti minimalni.

Uloži u kvalitet ovaca

Kad smo već stigli do troškova, naravno tu pripadaju i same ovce. Jedan od najkorisnijih saveta koji smo dobili vezano za nabavku ovaca je bio da nikako ne treba kupovati škart.

Prema tome, najbolje je ako celo buduće stado možete nabaviti od istog odgajivaća i da su grla istog uzrasta. Time se smanjuje rizik unošenja zaraze u štalu i jagnjad imaju manje stresa jer se već poznaju. Ako su iste starosti, ishrana i preventivna tretiranja protiv parazita i sl. su jednostavniji, kao i kasnije organizovanje pripusta.

Planiraj nabavku unapred

Iako smo dobili lepe savete, mi nismo bili u mogučnosti da baš sve ispoštujemo. Kad smo počinjali 2014. sa romanovskim ovcama, ponuda je bila veoma mala. Mi smo morali da nabavimo ovce sa više strana, različitih uzrasta, kvaliteta i zdravstvenog stanja. To nas je koštalo 1-2 godine viška truda i vremena da stvorimo jedno lepo i kvalitetno stado.

Zato preporučujemo da nabavku planirate i dogovorite bar nekoliko meseci unapred. Danas u Srbiji je ponuda znatno bolja, ali ako se kupovina ne dogovori unapred, može se lako desiti da vam stado bude “šareno”.

Razmisli još jednom

Na kraju, kad ste sve lepo planirali, ostane još rad. Ko će šta da radi i koliko ima posla dnevno? Da li imate nekog da pomogne na primer oko jagnjenja?

Ovčarski posao je lep ali i odgovoran; zdrav i opuštajući ali i težak. Može doći i do situacije da se zapitate jedno ključno pitanje: zašto?

I to nije loše pitati se unapred. Zašto želite da gajite ovce, koji su vam motivi i očekivanja? Kad postane teško i ništa ne ide od ruke, dobro je naći snagu u ovim odgovorima.

Lepote Srbije su i na Viberu gde vam donosimo razne priče, pridružite se našoj zajednici.

BONUS VIDEO:

Komentari(0)

Loading