JEDAN ŠEŠIR MOŽE DA USMRTI TROJE Kako da znate da li su gljive jestive i kako prepoznati trovanje

Lepote Srbije

11:00

Aktuelno 0

Pečurke se smatraju za šumsko meso i veoma su preporučljive u ishrani. Ono što treba da znate pre nego što krenete da berete i kupujete pečurke- neke vrste jestivih i otrovnih veoma liče, teško ih razlikuju i iskusni berači i zato kupujte samo na proverenim mestima i od proverenih dobavljača.

JEDAN ŠEŠIR MOŽE DA USMRTI TROJE Kako da znate da li su gljive jestive i kako prepoznati trovanje
Shutterstock

Stručnjaci navode da se jedu lisičarke, vrganji, popovače, a kod nas su najpopularniji šampinjoni. Ono što je priroda posebno namestila kao izazov je da pored jestivih pečuraka najčešće rastu i njihove otrovne kopije koje se u narodu nazivaju „zavodnice”. Tako, na primer, lisičarke rastu direktno na tlu, a zavodnice u zoni panjeva ili direktno na grančicama u većem broju.

Trovanje pečurkama može da izazove smrt, invaliditet i oštećenje bubrega, zato ako planirate da krenete u šumu u avanturu, biolog vam savjetuje oprez, a svaka vrsta mučnine, dijareje i promena u digestivnom traktu smatra se znakom trovanja. I ako jedete pečurke a imate neke od ovih simptoma, obavezno se morate javiti lekaru što pre.

JEDAN ŠEŠIR MOŽE DA USMRTI TROJE Kako da znate da li su gljive jestive i kako prepoznati trovanje Shutterstock

Jedan šešir može da usmrti troje

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Najopasnije gljive su po pravilu i najlepše, a na našim prostorima najotrovnija je zelena pupavka koja je vrlo slična sa zekom. Ako se pojedu, mogu biti smrtonosnije i od ujeda kobre, a zelena pupavka je fatalna po čoveka u 90 odsto svih smrtnih slučajeva trovanja gljivama u Srbiji. Samo jedan šešir zelene pupavke može da usmrti troje odraslih koji umiru u najtežim mukama. Najviše trovanja, pak, uzrokuje olovasta rudolista.

Od tridesetak otrovnih pečuraka u Srbiji, uz zelenu pupavku, najotrovnije su ušiljena pupavka, panterovka, muhara, olovasta rudoliska, zavodnica i haringača. Takođe, i jestive pečurke mogu da postanu takoreći otrovne ako se ne čuvaju pravilno. Naime, pećurkama najviše godi da ih čuvate u drvenim kutijama i papirnim kesama.

JEDAN ŠEŠIR MOŽE DA USMRTI TROJE Kako da znate da li su gljive jestive i kako prepoznati trovanje Shutterstock

Otrovni parovi

Kada je reč o „parovima” jestivih i otrovnih pečurakato su lisičarka i zavodnica, đurđevaču i olovastu rudolisku, blagvu i muharu, sunčanicu i haringaču, biserku i panterovku. Tu su i prolećni vrganj i ludara, zelena pupavka, šumska rudnjača i ušiljena pupavka...

Lepote Srbije su i na Viberu gde vam donosimo razne priče, pridružite se našoj zajednici.

BONUS VIDEO:

Mnogi vozači greše: Znate li koji migavac se pali prilikom ulaska u kružni tok?

Mnogi vozači greše: Znate li koji migavac se pali prilikom ulaska u kružni tok?

Aktuelno

19:00

17 maj, 2024

Kako se vozi u kružnom toku? Ko ima prednost u kružnom toku? Šta ako ulazni put ima jednu traku, kružni tok tri, a izlazni put dve trake? Da li onaj u unutrašnjoj traci kružnog toka ima prednost u odnosu na onoga u srednjoj ili spoljašnjoj traci kružnog toga, ima li pravo da ga „iseče“ i izađe gde poželi? I da li se, i zašto, daje migavac na kružnom toku? Većina vozača to ne radi.

Čačak

Nakon pola veka čekanja konačno dočekali rekonstrukciju ulice: Spas za 80 kuća u čačanskom naselju Ljubić, dvorišta i podrumi često su im bila pod vodom (FOTO)

Aktuelno

17:00

17 maj, 2024

Nakon skoro pola veka čekanja stanovnci ulice Savkovića kosa u čačanskom naselju Ljubić konačno su dočekali rekonstrukuciju prilaznog puta do njihovih kuća. Potpuno nova infrastruktura rešiće i dugogodišnji problem plavljenja dvorišta za oko 80 domaćinstava koja se ovde nalaze. Zoran Aćimović koji živi u Savkovića kosi, objašnjava da je ova rekonstrukcija od ogromnog značaja za sve meštane, jer su se mnoga domaćinstva nalazila ispod nivoa saobraćajnice, i uvek su nakon veliki kiša plavila dvorišta i podrumi.

Komentari(0)

Loading