JEDAN ŠEŠIR MOŽE DA USMRTI TROJE Kako da znate da li su gljive jestive i kako prepoznati trovanje
Pečurke se smatraju za šumsko meso i veoma su preporučljive u ishrani. Ono što treba da znate pre nego što krenete da berete i kupujete pečurke- neke vrste jestivih i otrovnih veoma liče, teško ih razlikuju i iskusni berači i zato kupujte samo na proverenim mestima i od proverenih dobavljača.
Stručnjaci navode da se jedu lisičarke, vrganji, popovače, a kod nas su najpopularniji šampinjoni. Ono što je priroda posebno namestila kao izazov je da pored jestivih pečuraka najčešće rastu i njihove otrovne kopije koje se u narodu nazivaju „zavodnice”. Tako, na primer, lisičarke rastu direktno na tlu, a zavodnice u zoni panjeva ili direktno na grančicama u većem broju.
Trovanje pečurkama može da izazove smrt, invaliditet i oštećenje bubrega, zato ako planirate da krenete u šumu u avanturu, biolog vam savjetuje oprez, a svaka vrsta mučnine, dijareje i promena u digestivnom traktu smatra se znakom trovanja. I ako jedete pečurke a imate neke od ovih simptoma, obavezno se morate javiti lekaru što pre.
Shutterstock
Jedan šešir može da usmrti troje
Možda vas zanima:
TARTUF-MANIJA HARA SRBIJOM Dnevno se može zaraditi i do 5.000 evra, a na ovim mestima raste blago
Tartufi, najskuplja i najcenjenija gljiva na svetu, kojoj se pripisuju izuzetna lekovita svostva i čija cena dostiže i 5.000 evra za kilogram, rastu i na Crnom vrhu.
PRAVI PITE I SALATE Stefan je majstor u spremanju specijaliteta od šumskog pileta, ova jestiva gljiva ima isti ukus kao belo meso
Svake godine berem je sa jedne iste vrbe na planini Kosmaj
Možda vas zanima:
TARTUF-MANIJA HARA SRBIJOM Dnevno se može zaraditi i do 5.000 evra, a na ovim mestima raste blago
Tartufi, najskuplja i najcenjenija gljiva na svetu, kojoj se pripisuju izuzetna lekovita svostva i čija cena dostiže i 5.000 evra za kilogram, rastu i na Crnom vrhu.
PRAVI PITE I SALATE Stefan je majstor u spremanju specijaliteta od šumskog pileta, ova jestiva gljiva ima isti ukus kao belo meso
Svake godine berem je sa jedne iste vrbe na planini Kosmaj
Možda vas zanima:
TARTUF-MANIJA HARA SRBIJOM Dnevno se može zaraditi i do 5.000 evra, a na ovim mestima raste blago
Tartufi, najskuplja i najcenjenija gljiva na svetu, kojoj se pripisuju izuzetna lekovita svostva i čija cena dostiže i 5.000 evra za kilogram, rastu i na Crnom vrhu.
PRAVI PITE I SALATE Stefan je majstor u spremanju specijaliteta od šumskog pileta, ova jestiva gljiva ima isti ukus kao belo meso
Svake godine berem je sa jedne iste vrbe na planini Kosmaj
Najopasnije gljive su po pravilu i najlepše, a na našim prostorima najotrovnija je zelena pupavka koja je vrlo slična sa zekom. Ako se pojedu, mogu biti smrtonosnije i od ujeda kobre, a zelena pupavka je fatalna po čoveka u 90 odsto svih smrtnih slučajeva trovanja gljivama u Srbiji. Samo jedan šešir zelene pupavke može da usmrti troje odraslih koji umiru u najtežim mukama. Najviše trovanja, pak, uzrokuje olovasta rudolista.
Od tridesetak otrovnih pečuraka u Srbiji, uz zelenu pupavku, najotrovnije su ušiljena pupavka, panterovka, muhara, olovasta rudoliska, zavodnica i haringača. Takođe, i jestive pečurke mogu da postanu takoreći otrovne ako se ne čuvaju pravilno. Naime, pećurkama najviše godi da ih čuvate u drvenim kutijama i papirnim kesama.
Shutterstock
Otrovni parovi
Kada je reč o „parovima” jestivih i otrovnih pečurakato su lisičarka i zavodnica, đurđevaču i olovastu rudolisku, blagvu i muharu, sunčanicu i haringaču, biserku i panterovku. Tu su i prolećni vrganj i ludara, zelena pupavka, šumska rudnjača i ušiljena pupavka...
Lepote Srbije su i na Viberu gde vam donosimo razne priče, pridružite se našoj zajednici.
BONUS VIDEO:
Sledeće nedelje je najmračniji dan u godini: Mrak pada u 15:57 u Srbiji
U Srbiji 9. i 10. decembra Sunce zalazi u 15:57 – biće to dani najranijeg mraka ove zime i simbolični uvod u kratkodnevnicu.
Na svet je stigao na nesvakidašnji način, a sada je preslatki jednogodišnjak: Ovo je maleni Vuk kog je majka rodila u kolima na putu do bolnice
Pre godinu dana, tog prohladnog 6. decembra Srbiju je je obišla neobična, ali lepa vest. Maleni Vuk nije želeo da čeka i na svet je stigao u kolima na putu od Rače do Kragujevca dok je njegova mama Dragana žurila na porođaj.
Da li pravoslavni vernici treba da kite jelku ili samo badnjak? Sveštenik rešava dilemu koja muči mnoge
Da li je kićenje jelke u skladu sa pravoslavnim običajima? Sveštenik otkriva simboliku božićne jelke i objašnjava kako se ona savršeno uklapa sa badnjakom.
DAN KADA SE DEVOJKAMA OSTVARUJE NAJVEĆA ŽELJA: Uradite OVO i verujte – Sveta Ekaterina moli za vas!
Sveta Velikomučenica Ekaterina Aleksandrijska je ranohrišćanska mučenica i svetiteljka s kraja 3. veka.
Post na Badnji dan najviše zbunjuje Srbe: Sveštenik otkriva da li je na vodi i smete li da jedete ribu
Otac Radoslav Savović, starešina hrama Svetih apostola Vartolomeja i Varnave u Rakovici, otkriva da li smete da jedete ribu na Badnji dan.
Komentari(0)