ŠLJIVE KOJE RAĐAJU "KAO DEVOJKE" "Sve će završiti u kazanu za pečenje naše ljute šljivovice" (FOTO/VIDEO)

Lepote Srbije

11:00

Aktuelno 1

Kada bi promociju opštine Ljubovija predstavljali svetu, ova opština , zahvaljujući svojim prirodnim lepotama svrstala bi se među tri top destinacije na Balkanu koje inostrani turisti obavezno moraju posetiti.

ŠLJIVE KOJE RAĐAJU "KAO DEVOJKE" "Sve će završiti u kazanu za pečenje naše ljute šljivovice" (FOTO/VIDEO)
FOTO:RINA

Šljive su ove godine dobro rodile u skoro svim delovima Srbije. Suša jeste desetkovala deo roda u pojedinim voćnjacima, ali ono što se ne proda po dobrom starom, srpskom običaju ide u kazan za rakiju. Milisav Vićentić iz sela Zabrđe kod Ljubovije ostao je veran tradiciji, i u njegovom šljiviku rastu samo stare sorte.

"Uzgajam oko 350 stabala trnovače i madžarke. Ove sezone dale su solidan rod i kad je u pitanju količina, ali i kvalitet. Ukupno je negde dalo roda oko 2,5 tone, ali pošto to ne prodajemo sve će završiti u kazanu za pečenje naše ljute šljivovice. Pravimo je na tradicionalan način kao što su to radili naši preci i zbog toga i jeste toliko specifična i vrhunska", kaže Milisav.

Kada bi promociju opštine Ljubovija predstavljali svetu, ova opština , zahvaljujući svojim prirodnim lepotama svrstala bi se među tri top destinacije na Balkanu koje inostrani turisti obavezno moraju posetiti. Ono po čemu je Ljubovija posebna jeste gastronomska ponuda koga nikoga ne ostavlja ravnodušnim. Tradicionalni proizvodi poput sira, kajmaka i pršute obavezni su na trpezama uz čašicu upravo srpske rakije šljivovice.

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

"Ljubovija zaista ima mnogo toga da ponudi posetiocima, nestvarne prirodne lepote, planina Bobija , kanjon Trešnjica, kulturno-istorijski spomenici. Međutim, gastronomska ponuda je naš adut i kec u rukavu, jer ono što turisti ovde mogu probati, nema nigde u svetu. Azbukovačkoj kuhinji posvetili smo i lizavu jednu manifestaciju koja iz godine u godinu, okuplja sve veći broj posetilaca", izjavila je Jelena Tešić direktorka TO.

Izvor: RINA

Lepote Srbije su i na Viberu gde vam donosimo razne priče, pridružite se našoj zajednici.

BONUS VIDEO:

Komentari(1)

Loading
Vesna

22.09.2022 08:40

Kakvo neprigladno poredjenje ~ da sljive radjaju kao devojke!!! Gde to devojke toliko radjaju? Valjda radjaju zene ,supruge..