PROSLAVIO SE JOŠ KAO SASVIM MLAD Ubio je Ali-Agu, obesnog Turčina iz Crnilišta koji je u to vreme zlostavljao srpski narod na području Stare Srbije (FOTO/VIDEO)

Lepote Srbije

11:00

Aktuelno 0

Učestvovao je u Ilindenskom ustanku

PROSLAVIO SE JOŠ KAO SASVIM MLAD Ubio je Ali-Agu, obesnog Turčina iz Crnilišta koji je u to vreme zlostavljao srpski narod na području Stare Srbije (FOTO/VIDEO)
vikipedija/Gligor Sokolović

Gligor Sokolović (Nebregovo, 17. januar 1872 — Nebregovo, 29. jul 1910) je bio srpski četnički vojvoda s kraja XIX i početka 20. veka.

 

 

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Rođen je oko 1870. godine u selu Nebregovo u Staroj Srbiji (današnja Makedonija). Proslavio se još kao sasvim mlad, kada je ubio Ali-Agu, obesnog Turčina iz Crnilišta koji je u to vreme zlostavljao srpski narod na području Stare Srbije.

Nakon toga, 1895. godine, Gligor se odmetnuo u šumu sa još nekoliko drugova: Đorđe Palaš iz Prisata, Rista Todorović iz Drenovca i Koce iz Omorana. Ta četa je bila strah i trepet za Turke i kačakea|VMRO]]- om i sa grčkim četnicima (andartima). U Bugarskoj je prišao VMRO-u i postao vojvoda u ovoj organizaciji. Učestvovao je u Ilindenskom ustanku.

PROSLAVIO SE JOŠ KAO SASVIM MLAD Ubio je Ali-Agu, obesnog Turčina iz Crnilišta koji je u to vreme zlostavljao srpski narod na području Stare Srbije (FOTO/VIDEO) vikipedija/Ilindenski ustanak, Četa Vrhovnog komiteta generala Cončeva
 

Turci su mu, iz odmazde uhvaliti i ubili oca Sokola Lamevića. Nakon toga, Gligor se povlači u Bugarsku. Tamo je sakupio četu i krenuo u borbu s Turcima. U jednoj od borbi s Turcima, bio je ranjen u glavu, i tada beži u Srbiju.

 

 

Boraveći u Beogradu, vojvoda Gligor Sokolović je prišao novoosnovanoj Srpskoj četničkoj organizaciji i ubrzo obrazovao četu koju je u jesen 1904. odveo je u Prilepski kraj. Učestvovao je u skoro svim velikim borbama srpskih četnika i četa VMRO-a: u maju 1905. na Oreškim livadama zajedno sa Babunskim i Trenkom Rujanovićem razbio veću komitsku četu. Iste godine sa Babunskim, sukobio se sa združenim komitskim četama vojvoda Konstantinova, Sugarova i Dačeva na Mukosu i razbio ih.

Zatim je u borbi na Movnatcu sa Babunskim i Trenkom Rujanovićem napao komitsku četu Ivana Naumova Alabakova i izbacio iz stroja oko 40 komita, dok su se ostali razbežali. Borbe su se nastavile do Hurijeta, jula 1908. okončavajući se uvek u korist srpskih četnika.

 

 

Kada je 1908. godine izvedena Mladoturska revolucija i kada je reformistička struja koja je došla na vlast objavila Hurijet (slobodu) za sve potlačene hrišćane, donesena je amnestija i za sve odmetnike od turske vlasti. Po prethodnom dogovoru prestala je i srpska i bugarska i grčka četnička akcija. Tako su po uputstvu iz Beograda, sve četničke vojvode imale da se predaju Šefket Paši u Skoplju.

 

 

Glavne četničke vojvode, Gligor Sokolović, Jovan Babunski, Todor Krstić Algunjski, Kosta Pećanac, Cene Marković, Đorđe Skopljanče, Jovan Dolgač, Mihailo Josifović, Jovan Stanojković-Dovezenski, Trenko Rujanović, Koce Drenovski, Petko Ilić Nagorički, Rista Starački, Stevan Nedić Ćela, Jovan Božinović i drugi simbolično su predali oružje Turcima.

 

 

Ubijen je 1910. godine u blizini rodnog sela Nebregova, gde je i sahranjen.

Izvor: vikipedija

Lepote Srbije su i na Viberu gde vam donosimo razne priče, pridružite se našoj zajednici.

BONUS VIDEO:

 

Komentari(0)

Loading