OVAJ DAN IMA OGROMNU VAŽNOST ZA NAŠ JEZIK Knez Miloš Obrenović vratio je tada jedno pismo turskog vezira s ovom porukom

Lepote Srbije

15:00

Aktuelno 0

Bila je to ogromna pobeda kneza Miloša Obrenovića.

OVAJ DAN IMA OGROMNU VAŽNOST ZA NAŠ JEZIK Knez Miloš Obrenović vratio je tada jedno pismo turskog vezira s ovom porukom
ilustracija

Pedantni statističari i poznavaoci važnih datuma u srpskoj istoriji pomenuli su da je 1834. u Kneževini Srbiji uveden srpski kao službeni jezik u prepisci s turskim vlastima, koja je do tada vođena isključivo na turskom jeziku. 

Komentarišući ovu odluku mr Aleksandar Milanović, asistent za istoriju srpskog jezika na Filološkom fakultetu u Beogradu, kaže da to ipak ne predstavlja neki posebno značajan događaj.

- Pitanje statusa službenog jezika je pitanje jezičke politike i ne svedoči o snazi jednog jezika, već jedne države - i stvar je diplomatije i politike. Međutim, treba reći da je srpski jezik imao takav status službenog jezika u Turskoj imperiji i pre 1834. Dok su Srbija i Bosna, bili u sastavu Otomanske imperije, kod sultana je takođe srpski bio službeni jezik u komunikaciji sa ovim prostorima.

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

To znači da se službena komunikacija, ovo što se danas naziva diplomatijom, između sultana i ovdašnjih vladara - mogla obavljati i na srpskom jeziku - objašnjava mr Milanović.

Takav status srpskog jezika, po njegovom mišljenju, omogućavao je i naše islamizirano stanovništvo koje je zauzimalo visoke položaje u Istanbulu, a ne samo status u kome se Srbija tada nalazila.

- Srpski jezik u 1834. je praktično ponarodnjeni slavensko-srpski jezik. To je zapravo mešavina ruskoslovenskog i srpskog narodnog jezika. To je već vreme kada su počele reforme Vuka Stefanovića Karadžića - Vuk je još 1818. objavio "Srpski riječnik".

 

 

I Vukov jezik već tada ima sve više pristalica, ali je u državnoj administraciji još uvek praktično u upotrebi ponarodnjeni slavensko-srpski jezik, koji je vrlo blizak srpskom narodnom jeziku, ali sa dosta tzv. slavenizma. A to su reči iz Ruskoslovenskog jezika - pojašnjava asistent na istoriji srpskog jezika na Filološkom fakultetu.

Na današnji dan, 28. maja 1834. godine, srpski jezik je zvanično uveden kao službeni u prepisci s turskim vlastima, koja je dotad vođena isključivo na turskom jeziku. Bila je to ogromna pobeda kneza Miloša Obrenovića, koji je jedan od najuspešnijih srpskih političara svih vremena. 

Knez Miloš Obrenović vratio je tada jedno pismo turskog vezira s porukom:

- Evo vam šaljem pismo natrag i preporučujem da ga otvorite i na srpski prevedete, pa da mi onda ovamo pošaljete. Posle toga prepiska s turskim vlastima obavljana je na srpskom.

Uvođenje srpskog jezika značilo je ogromnu diplomatsku pobedu i novi korak napred ka oslobađanju od turskog ropstva, koje je delimično ukinuto 1878. godine na Berlinskom kongresu, kad je Srbija dobila nezavisnost, da bi potpuno oslobađanje usledili početkom 20. veka, tokom Balkanskih ratova, kad su Turci proterani sa Kosova i Metohije i iz Makedonije.

Izvor: arhiva.glas-javnosti, vikipedija

Povratak na selo

NAJBOLJA ODLUKA ZA STEFANA Kupio kuću u Kukićima za 10.000 evra, pa pokrenuo sopstveni biznis sa strugarom!

Aktuelno

17:00

21 maj, 2024

Čačak - Sve je više mladih koji se odlučuju da ostanu ili da se vrate da žive na selu, naročito u onima koji imaju dobru infrastrukturnu povezanost sa obližnjim gradovima. Bračni par Jovanović, Stefan i njegova supruga jedni su od onih koji su svetla velikog grada menjali za život u mirnim Kukćima nadomak Čačka. Preko javnog konkursa Ministarstva za brigu o selu dobili su 10.000 evra bespovratnih sredstava za kupovinu seoske kuće sa okućnicom.

Komentari(0)

Loading