PROGNOZA ZA NAREDNI PERIOD Sledi nam uticaj termičkog grebena

Lepote Srbije

09:00

Aktuelno 0

Nastavlja se veoma topao februar, u četvrtak i do 20°C. Toplo se očekuje i u nastavku februara. I pored manjih zahlađenja, ostaće natprosečeno toplo vreme i bez zime na vidiku

kiša
Tanjug

Meteorolog Đorđe Đurić objavio je dugoročnu vremensku prognozu.

Nastavlja se natprosečno topao februar. Iza nas je oblačna i kišovita noćm, ali i topla sa tempetaturom koja se u mnogim predelima Srbije nije spuštala ispod 8°C, što je viša temperatura od srednje maksimalne temperature za sredinu februara. S obzirom na to da je prosek maksimalne temperature za ovo doba godine od 3 do 8°C, vidimo da su one ovog februara više za 7-8 stepeni, neretko i za više od 10 stepeni.

U nastavku dana očekuje se oblačno, a prestanak kiše u svim predelima očekuje se do kraja dana. Maksimalna temperatura biće od 8 do 14°C, u Beogradu do 12°C.

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

I u narednom periodu snažni cikloni premeštaće se preko severne i zapadne Evrope, a zajedno sa njima i oblačni sistemi sa padavinama. Ujedno, ovi sistemi će uslovljavati i južna strujanja ka našem području, uz dotok tople vazdušne mase sa Mediterana. U četvrtak će u prilog tome ići i snažan termički greben na visini sa jugozapada, dok se u prizemlju očekuje uticaj anticiklona i vioskog vazdušnog pritiska.

Vremenska prognoza do kraja nedelje

U Srbiji u četvrtak pre podne nešto više oblačnosti, a posle podne pretežno sunčano. Maksimalna temperatura biće od 15 do 20°C, u Beogradu do 19°C. U toku večeri i noći oslabljeni hladni front, u sklopu ciklona sa severoistoka Evrope, svojim rubnim delom preći će preko Srbije i doneti povećanje oblačnosti i samo severoistoku Srbije slabu kišu. Pri prodoru ovog fronta, umeren jugozapadni vetar biće u skretanju na severozapadni, prolazno i jak.

Zbog toga će u petak i u subotu biti za koji stepen niža temperatura, ali se i dalje očekuje natprosečno toplo vreme, jer će vrlo brzo ponovo ojačati greben sa jugozapada na visini, a u prizemlju anticklom. U petak i u subotu u Srbiji pretežno sunčano, a maksimalna temperatura biće uglavnom od 12 do 18°C, u Beogradu oko 15°C.

U subotu krajem dana do severozapadnih, a u nedelju se i preko ostalih predela Srbije očekuje prodor još jednog hladnog fronta, u sklopu ciklona sa severa Evrope. Očekuje se naoblačenje sa kišom, a i pored zahlađenja ostaće natprosečno toplo i maksimalna temperatura u nedelju biti će od 8 do 14°C, u Beogradu do 10°C.


U ponedeljak će Srbija biti pod uticajem snažnog ciklona iznad centralne Evrope, pa se očekuje pojačano južno strujanje i dotok toplog vazduha sa Mediterana. Maksimalna temperatrura biće i preko 15°C. Ipak, tokom dana očekuje se i jače naoblačenje sa kišom, a prelazak ciklona i hladnog fronta preko našeg područja dalje ka istoku, doneće Srbiji prolazno nešto više padavina, ali i skretanje vetra na jak severozapadni i prodor hladnije vazdušne mase sa severa. Ipak i pored zahlađenja i dalje ostaje natprosečno toplo, pa s eu utorak očekuje maksimalna temperatura u većem delu Srbije oko 10°C, a sneg će padati samo na višim planinama.

Vreme za narednu sedmicu


Potom u nastavku sledeće sedmice sledi stabilizacija vremena i do kraja februara prema trenutnim prognozana nema na vidiku jačeg zahlađenja, a temperature će biti uglavnom od 10 do 15°C.


Zbog temperatura koje su konstantno znatno iznad proseka za februar, u narednom periodu očekuje se naglo pokretanje vegaticije i cvetanje voća, što bi moglo da bude veoma pogubno ukoliko kasnije dođe do jačih zahlađenja i jačih mrazova.

 

Komentari(0)

Loading