PROGNOZA ZA NAREDNI PERIOD Sledi nam uticaj termičkog grebena

Lepote Srbije

09:00

Aktuelno 0

Nastavlja se veoma topao februar, u četvrtak i do 20°C. Toplo se očekuje i u nastavku februara. I pored manjih zahlađenja, ostaće natprosečeno toplo vreme i bez zime na vidiku

PROGNOZA ZA NAREDNI PERIOD Sledi nam uticaj termičkog grebena
Tanjug

Meteorolog Đorđe Đurić objavio je dugoročnu vremensku prognozu.

Nastavlja se natprosečno topao februar. Iza nas je oblačna i kišovita noćm, ali i topla sa tempetaturom koja se u mnogim predelima Srbije nije spuštala ispod 8°C, što je viša temperatura od srednje maksimalne temperature za sredinu februara. S obzirom na to da je prosek maksimalne temperature za ovo doba godine od 3 do 8°C, vidimo da su one ovog februara više za 7-8 stepeni, neretko i za više od 10 stepeni.

U nastavku dana očekuje se oblačno, a prestanak kiše u svim predelima očekuje se do kraja dana. Maksimalna temperatura biće od 8 do 14°C, u Beogradu do 12°C.

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

I u narednom periodu snažni cikloni premeštaće se preko severne i zapadne Evrope, a zajedno sa njima i oblačni sistemi sa padavinama. Ujedno, ovi sistemi će uslovljavati i južna strujanja ka našem području, uz dotok tople vazdušne mase sa Mediterana. U četvrtak će u prilog tome ići i snažan termički greben na visini sa jugozapada, dok se u prizemlju očekuje uticaj anticiklona i vioskog vazdušnog pritiska.

Vremenska prognoza do kraja nedelje

U Srbiji u četvrtak pre podne nešto više oblačnosti, a posle podne pretežno sunčano. Maksimalna temperatura biće od 15 do 20°C, u Beogradu do 19°C. U toku večeri i noći oslabljeni hladni front, u sklopu ciklona sa severoistoka Evrope, svojim rubnim delom preći će preko Srbije i doneti povećanje oblačnosti i samo severoistoku Srbije slabu kišu. Pri prodoru ovog fronta, umeren jugozapadni vetar biće u skretanju na severozapadni, prolazno i jak.

Zbog toga će u petak i u subotu biti za koji stepen niža temperatura, ali se i dalje očekuje natprosečno toplo vreme, jer će vrlo brzo ponovo ojačati greben sa jugozapada na visini, a u prizemlju anticklom. U petak i u subotu u Srbiji pretežno sunčano, a maksimalna temperatura biće uglavnom od 12 do 18°C, u Beogradu oko 15°C.

U subotu krajem dana do severozapadnih, a u nedelju se i preko ostalih predela Srbije očekuje prodor još jednog hladnog fronta, u sklopu ciklona sa severa Evrope. Očekuje se naoblačenje sa kišom, a i pored zahlađenja ostaće natprosečno toplo i maksimalna temperatura u nedelju biti će od 8 do 14°C, u Beogradu do 10°C.


U ponedeljak će Srbija biti pod uticajem snažnog ciklona iznad centralne Evrope, pa se očekuje pojačano južno strujanje i dotok toplog vazduha sa Mediterana. Maksimalna temperatrura biće i preko 15°C. Ipak, tokom dana očekuje se i jače naoblačenje sa kišom, a prelazak ciklona i hladnog fronta preko našeg područja dalje ka istoku, doneće Srbiji prolazno nešto više padavina, ali i skretanje vetra na jak severozapadni i prodor hladnije vazdušne mase sa severa. Ipak i pored zahlađenja i dalje ostaje natprosečno toplo, pa s eu utorak očekuje maksimalna temperatura u većem delu Srbije oko 10°C, a sneg će padati samo na višim planinama.

Vreme za narednu sedmicu


Potom u nastavku sledeće sedmice sledi stabilizacija vremena i do kraja februara prema trenutnim prognozana nema na vidiku jačeg zahlađenja, a temperature će biti uglavnom od 10 do 15°C.


Zbog temperatura koje su konstantno znatno iznad proseka za februar, u narednom periodu očekuje se naglo pokretanje vegaticije i cvetanje voća, što bi moglo da bude veoma pogubno ukoliko kasnije dođe do jačih zahlađenja i jačih mrazova.

 

Komentari(0)

Loading