"Za Vaskrs se nikako ne peče svinjetina": Čime da se omrsimo na vaskršnje jutro i zašto se obavezno mesi pogača objašnjava etnolog Ašanin

Teodora Tojagić

14:00

Aktuelno 0

Etnolog Snežana Ašanin navodi da je izuzetno važno voditi računa o običajima, a koji su vezani za Vaskrs pročitajte u nastavku teksta

svinjetina
Shutterstock

Još samo par dana nas deli od najradosnijeh hrišćanskog praznika Vaskrsa. Svi znamo da je simbol vaskrsa farbano jaje za koje se veruje da ga je Bogorodica donela na Hristov grob.

Naime, nevernici su smatrali da će Isus oživeti ukoliko jaje postane crveno - što se i desilo. 

Etnolog Snežana Ašanin je za par godina objasnila za Rinu da Hristovo vaskrsenje u nedelju predstavlja dokaz da se život rađa posle smrti, čime je razuverio sve nevernike, i dokazao im da postoji svevišnji Gospod koji odlučuje o sudbinama i životima svih ljudi.

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

"To je praznik nad praznicima, obeležava se povodom dana vaskrsnuća Isusa Hrista. Prethodi mu sedmonedeljni post, a svaka sedmica tog posta ima naziv. Tako se ova poslednja sedmica posta naziva strasna, u kojoj se obeležavaju Hristovo stradanje, kome je prethodila tajna večera, a potom i raspeće na Veliki petak, koji predstavlja najtužniji hrišćanski praznik, zbog žalosti za pogubljenim Isusom", rekla je Ašanin.

Postoji verovanje da se jaja ne smeju bacati već da se moraju vratiti prirodi iz koje su uzeta, pa se ona tako ostavljaju u voćnjacima, baštama i njivama, kako bi podstakla plodnost, istakla je Ašanin i zatim se osvrnula na proslavu Vaskrsa.

"Kao što se za Božić tradicionalno sprema prase, tako se za Vaskrs priprema jagnje. Za razliku od dana Hristovog rođenja koji obiluje običajima paganskog porekla, za Vaskrs su mahom vezani hrišćanski simboli i rituali, koji slave život posle smrti, pa je sve čvrsto vezano za to značenje i simboliku", dodala je Ašanin.

Iako post prethodi Vaskrsu, Veliki petak je dan najstrožeg podvizavanja za vernike, koji je posebno važan, a post se prekida na dan Hristovog vaskrsenja.

"Ukućani bi se ritualno omrsili vakršnjim jajetom, kucali bi se odmah po buđenju i potom jeli. Iz jajeta nastaje novi život, pa se smatralo da će tako u narednom periodu napredovati život i zdravlje. Trpeza je svečana, bogata, mesi se vaskršnji hleb u čije središte se stavlja crveno jaje, kako bi se njegova snaga prenela i na rod na njivama, odnosno na žito i brašno", ističe etnolog, prenosi Mondo.

@lepotesrbijee ČUVA BLAGO NEMANJIĆA: Mnogi su pokušali da uđu i nađu krunu cara Dušana, ali uzalud #lepotesrbije #srbija #cardusan #kruna #nemanjici #fyp #foryou #foryoupage ♬ original sound - LepoteSrbije
Tagovi:

Komentari(0)

Loading