Profesionalni kuvar otkrio kako se pravi najbolji pire krompir: Tajna je jedna caka koja vam nikad ne bi pala na pamet
Složičete se da je pire krompir najbolji prilog uz svako jelo, a profesionalni kuvar otkrio je da postoji jednostavan trik koji garantuje savršen krompir pire svaki put

Kada je krompir u pitanju, pire je uvek odličan izbor – posebno tokom hladnih meseci. Topao, kremast i ukusan, savršen je prilog uz svako jelo. Međutim, iako jednostavan na prvi pogled, krompir pire može lako ostati pun grudvica, previše tvrd ili previše vodenast ako se ne pripremi pravilno.
Prema kuvarima iz restorana Fallow, postoji jednostavan trik koji garantuje savršen krompir pire svaki put. Tajna? Nikada ne kuvajte krompir u vodi! U TikTok videu, profesionalni kuvar iz Fallow-a podelio je tehniku koju koristi za pripremu najkremastijeg pirea. Umesto da krompire kuva u vodi, peče ih u krupnoj soli na temperaturi od 160 do 180°C dok potpuno ne omekšaju.
„Nakon pečenja, jednostavno uklonite višak soli, prerežite krompire na pola i pasirajte ih dok su još topli“, objasnio je. „Zagrejani puter i mleko dodajte postepeno, kako biste dobili savršenu teksturu.“
Možda vas zanima:

"DA MOŽETE DA BIRATE DA LI DA VAM ŽENA RADI, ŠTA BISTE ODABRALI": Srbi ŠOKIRALI izjavama o "MODERNIM DOMAĆICAMA"
Sve je pokrenuo neimenovani muškarac iz Srbije kada je na Reditu upitao druge kako "moderna" domaćica danas izgleda

Marten objasnio razliku između Šveđana i Srba! Zbog jedne rečenice usijale se mreže, pogodio Srbe u centar! (VIDEO)
U jednom delu je na simpatičan način govorio o razlici između Šveđana i Srba, dok su ga stranci bez treptanja slušali
Možda vas zanima:

"DA MOŽETE DA BIRATE DA LI DA VAM ŽENA RADI, ŠTA BISTE ODABRALI": Srbi ŠOKIRALI izjavama o "MODERNIM DOMAĆICAMA"
Sve je pokrenuo neimenovani muškarac iz Srbije kada je na Reditu upitao druge kako "moderna" domaćica danas izgleda

Marten objasnio razliku između Šveđana i Srba! Zbog jedne rečenice usijale se mreže, pogodio Srbe u centar! (VIDEO)
U jednom delu je na simpatičan način govorio o razlici između Šveđana i Srba, dok su ga stranci bez treptanja slušali
Možda vas zanima:

"DA MOŽETE DA BIRATE DA LI DA VAM ŽENA RADI, ŠTA BISTE ODABRALI": Srbi ŠOKIRALI izjavama o "MODERNIM DOMAĆICAMA"
Sve je pokrenuo neimenovani muškarac iz Srbije kada je na Reditu upitao druge kako "moderna" domaćica danas izgleda

Marten objasnio razliku između Šveđana i Srba! Zbog jedne rečenice usijale se mreže, pogodio Srbe u centar! (VIDEO)
U jednom delu je na simpatičan način govorio o razlici između Šveđana i Srba, dok su ga stranci bez treptanja slušali
Ukoliko pak ostajete pri svojoj oprobanoj metodi da krompire ipak kuvate, evo na šta treba da obratite pažnju, a tu je i nekoliko saveta uz koje će vam, bilo da su kuvani ili pečeni, ovo jelo ispasti kao u najboljim restoranima:
1. Odaberi pravi krompir
Nije svaki krompir idealan za pire. Visokoskrobni krompiri su najbolji jer visok sadržaj skroba daje pireu kremastu teksturu. Izaberite beli i žuti krompir, krupnog ovalnog oblika i nećete pogrešiti. S druge strane, preskočite crvene krompiri, nisu idealni jer imaju manje skroba i mogu da budu gumenasti.
2. Ne presoliti vodu pri kuvanju
Profesionalci preporučuju da krompir kuvaš u nesoljenoj vodi. Na ovaj način, krompir će upiti vlagu, ali neće postati previše slan. So se može dodati tek u finalnoj fazi, kada praviš pire.
3. Kuvaj krompir u kori
Ako imaš vremena, kuvaj krompir sa korom – ovo pomaže da zadržiš vlagu unutra, pa će pire biti kremastiji. Naravno, moraš ga dobro oprati pre nego što ga staviš u vodu.
4. Krompir skuvaj ravnomerno
Krompir se mora iseći na jednake komade kako bi se kuvao ravnomerno. Tako ćeš izbeći da neki komadi ostanu tvrdi dok drugi budu prekuvani.
5. Koristi pravu tehniku pasiranja
Da biste dobili savršeno kremast pire, pasirajte krompir dok je još vruć. Možete koristiti pasir, presu za krompir ili čak meku cediljku. Izbegavajte blender ili mikser, jer oni mogu da „previše“ obrade krompir, što može da dovede do gumenaste teksture.
6. Dodavanje masnoće
Krompir je poznat po tome što voli masnoću. Profesionalni kuvari preporučuju korišćenje dobrog putera i toplog mleka. Pomešaj ih polako i dodaj postepeno, kako bi dobio željenu teksturu. Pored putera, možeš koristiti i pavlaku ili čak malo maslinovog ulja za bogatiji ukus.
7. Mleko treba biti toplo
Nikada ne dodajte hladno mleko u pire. Zagrejte ga pre nego što ga dodate krompiru. Ovo će pomoći da se sve bolje upije i da pire bude glatkiji.
8. Nemoj previše mešati
Ako previše mešaš pire, može postati lepljiv ili gumast. Samo dovoljno da se svi sastojci sjedine u glatku masu.
9. Začini
Dodaj malo muskatnog oraščića i so i biber po ukusu. Ovi začini mogu podići ukus pirea na viši nivo. Takođe, možeš dodati malo belog luka za dodatni ukus, pogotovo ako voliš jače arome.
10. Najslađe za kraj
Na kraju, za savršen završni „touch“, možeš dodati nekoliko kašika kisele pavlake ili čak rendanog parmezana za bogatiji, kremastiji efekat.

Stare drvene bandere iz doba Tita konačno se menjaju: Sela u Gornjem Milanovcu dobijaju novu i modernu elektromrežu vrednu preko 30 miliona dinara
U selu Lunjevica kod Gornjeg Milanovca, u zaseoku u kom ima oko 30 domaćinstava i vikend kuća, obnovljena je elektromreže, koja je postavljena pre više od tri decenije i zbog dotrajalosti je često izazivala prekide u snabdevanju električnom energijom.

Podaci potvrđuju - Čačak je jedan od privredno najrazvijenijih gradova u Srbiji, lokalnim privrednicima dodatni vetar u leđa daje Moravski koridor
Izvoz skočio za 12.1 a uvoz smanjen za 3.7 odsto

Uštedeće se i do 90 odsto energije: Sjajna vest sa Zlatibora - komunalno preduzeće dobilo svoju solarnu elektranu snage 40 kilovata
Opština Čajetina jedna je od najčistijih u Srbiji, a na Zlatiboru su još odavno shvatili koliko je važno koristiti obnovljive izvore energije. Sa tim ciljem će u komunalno preduzeće Zlatibor u budućem periodu za svoje potrebe koristiti električnu energiju dobijenu od sunca, posredstvom solarne elektrane.

Ovako će izgledati korito reke Despotovice nakon rekonstrukcije: Spas za građane od poplava ali i sjajno mesto za rekreaciju - biće izgrađene pešačke i trim staze
Projekat vredan više od milijardu dinara

SUTRA JE SVETI SVEŠTENOMUČENIK ANTIM: Pomolite mu se za zdravlje i sreću!
SPC i njeni vernici sutra obeležavaju Svetog sveštenomučenika Antima.
Komentari(0)