Profesionalni kuvar otkrio kako se pravi najbolji pire krompir: Tajna je jedna caka koja vam nikad ne bi pala na pamet
Složičete se da je pire krompir najbolji prilog uz svako jelo, a profesionalni kuvar otkrio je da postoji jednostavan trik koji garantuje savršen krompir pire svaki put
Kada je krompir u pitanju, pire je uvek odličan izbor – posebno tokom hladnih meseci. Topao, kremast i ukusan, savršen je prilog uz svako jelo. Međutim, iako jednostavan na prvi pogled, krompir pire može lako ostati pun grudvica, previše tvrd ili previše vodenast ako se ne pripremi pravilno.
Prema kuvarima iz restorana Fallow, postoji jednostavan trik koji garantuje savršen krompir pire svaki put. Tajna? Nikada ne kuvajte krompir u vodi! U TikTok videu, profesionalni kuvar iz Fallow-a podelio je tehniku koju koristi za pripremu najkremastijeg pirea. Umesto da krompire kuva u vodi, peče ih u krupnoj soli na temperaturi od 160 do 180°C dok potpuno ne omekšaju.
„Nakon pečenja, jednostavno uklonite višak soli, prerežite krompire na pola i pasirajte ih dok su još topli“, objasnio je. „Zagrejani puter i mleko dodajte postepeno, kako biste dobili savršenu teksturu.“
Možda vas zanima:
OVAJ ''BUVLJAK'' POSTAO OMILJEN MEĐU SRBIMA! Sve se prodaje za sitne pare, a možete da dobijete skoro pa nove stvari - Opšta otimačina!
"Fejsbuk" je, kao jedna od najjačih društvena mreža, odavno postao i neka vrsta virtuelnog buvljaka. Mnoštvo stranica sadrži i oglase na kojima se može pronaći sve, "od igle do lokomotive".
Mladoženja stavio mladi povez preko očiju pa je izveo ispred sale: O potezu koji je usledilo bruji cela Srbija!
Snimak mladoženjinog nesvakidašnjeg gesta
Možda vas zanima:
OVAJ ''BUVLJAK'' POSTAO OMILJEN MEĐU SRBIMA! Sve se prodaje za sitne pare, a možete da dobijete skoro pa nove stvari - Opšta otimačina!
"Fejsbuk" je, kao jedna od najjačih društvena mreža, odavno postao i neka vrsta virtuelnog buvljaka. Mnoštvo stranica sadrži i oglase na kojima se može pronaći sve, "od igle do lokomotive".
Mladoženja stavio mladi povez preko očiju pa je izveo ispred sale: O potezu koji je usledilo bruji cela Srbija!
Snimak mladoženjinog nesvakidašnjeg gesta
Možda vas zanima:
OVAJ ''BUVLJAK'' POSTAO OMILJEN MEĐU SRBIMA! Sve se prodaje za sitne pare, a možete da dobijete skoro pa nove stvari - Opšta otimačina!
"Fejsbuk" je, kao jedna od najjačih društvena mreža, odavno postao i neka vrsta virtuelnog buvljaka. Mnoštvo stranica sadrži i oglase na kojima se može pronaći sve, "od igle do lokomotive".
Mladoženja stavio mladi povez preko očiju pa je izveo ispred sale: O potezu koji je usledilo bruji cela Srbija!
Snimak mladoženjinog nesvakidašnjeg gesta
Ukoliko pak ostajete pri svojoj oprobanoj metodi da krompire ipak kuvate, evo na šta treba da obratite pažnju, a tu je i nekoliko saveta uz koje će vam, bilo da su kuvani ili pečeni, ovo jelo ispasti kao u najboljim restoranima:
1. Odaberi pravi krompir
Nije svaki krompir idealan za pire. Visokoskrobni krompiri su najbolji jer visok sadržaj skroba daje pireu kremastu teksturu. Izaberite beli i žuti krompir, krupnog ovalnog oblika i nećete pogrešiti. S druge strane, preskočite crvene krompiri, nisu idealni jer imaju manje skroba i mogu da budu gumenasti.
2. Ne presoliti vodu pri kuvanju
Profesionalci preporučuju da krompir kuvaš u nesoljenoj vodi. Na ovaj način, krompir će upiti vlagu, ali neće postati previše slan. So se može dodati tek u finalnoj fazi, kada praviš pire.
3. Kuvaj krompir u kori
Ako imaš vremena, kuvaj krompir sa korom – ovo pomaže da zadržiš vlagu unutra, pa će pire biti kremastiji. Naravno, moraš ga dobro oprati pre nego što ga staviš u vodu.
4. Krompir skuvaj ravnomerno
Krompir se mora iseći na jednake komade kako bi se kuvao ravnomerno. Tako ćeš izbeći da neki komadi ostanu tvrdi dok drugi budu prekuvani.
5. Koristi pravu tehniku pasiranja
Da biste dobili savršeno kremast pire, pasirajte krompir dok je još vruć. Možete koristiti pasir, presu za krompir ili čak meku cediljku. Izbegavajte blender ili mikser, jer oni mogu da „previše“ obrade krompir, što može da dovede do gumenaste teksture.
6. Dodavanje masnoće
Krompir je poznat po tome što voli masnoću. Profesionalni kuvari preporučuju korišćenje dobrog putera i toplog mleka. Pomešaj ih polako i dodaj postepeno, kako bi dobio željenu teksturu. Pored putera, možeš koristiti i pavlaku ili čak malo maslinovog ulja za bogatiji ukus.
7. Mleko treba biti toplo
Nikada ne dodajte hladno mleko u pire. Zagrejte ga pre nego što ga dodate krompiru. Ovo će pomoći da se sve bolje upije i da pire bude glatkiji.
8. Nemoj previše mešati
Ako previše mešaš pire, može postati lepljiv ili gumast. Samo dovoljno da se svi sastojci sjedine u glatku masu.
9. Začini
Dodaj malo muskatnog oraščića i so i biber po ukusu. Ovi začini mogu podići ukus pirea na viši nivo. Takođe, možeš dodati malo belog luka za dodatni ukus, pogotovo ako voliš jače arome.
10. Najslađe za kraj
Na kraju, za savršen završni „touch“, možeš dodati nekoliko kašika kisele pavlake ili čak rendanog parmezana za bogatiji, kremastiji efekat.
Odmarališta u Srbiji bila krcata tokom prošle godine! Svi hrlili u ove naše banje i na planine: Turisti iz ove zemlje dominirali
U 2024. godini zabeležen je rast dolazaka stranih turista u Srbiju od 11,7%. Najviše dolazaka stranaca zabeleženo je iz Kine, Rusije, Turske, Nemačke i zemalja regiona
Vodoinstalater pokazao Dragani trik za čišćenje kamenca i buđi: Vodokotlić i wc šolja blistaju bez ribanja
Draganin način čišćenja vodokotlića ne samo da je jednostavan, već i vrlo efikasan, a preporučuje ga vodoinstalater.
Možete PASTI NA ALKO-TESTU bez kapi alkohola, evo i kako
Pre nego što sednete za volan obavezno povedite računa o tome šta ćete uneti u organizam.
Elektromotorni vozovi zameniće one dizelmotorne: Velika promena na liniji Požega - Kraljevo, poznata i tačna satnica
Elektromotorni vozovi od 3. februara zameniće dosadašnje dizelmotorne vozove na linijama Kraljevo – Požega.
Na večeru kod Šućra čeka se i do deset dana: Bivši mornar usred Srbije napravio pravi morski raj, umesto pečenja kod njega se spremaju hobotnice i lignje
Iako je zlatiborski kraj poznat po dobrom pečenju i masnoj komplet lepinji, kada vas put navede magistralom ka Užicu i pre graničnog prelaza Gostun imaćete osećaj da ste već stigli na Jadransku obalu i to zahvaljujući gastronomskom umeću jednog bivšeg mornara. U selu Rasna pored Požege, Šućro Kovačević majstorski priprema sveže morske plodove koji stižu upravo iz jadranskih dubina.
Komentari(0)