Profesionalni kuvar otkrio kako se pravi najbolji pire krompir: Tajna je jedna caka koja vam nikad ne bi pala na pamet
Složičete se da je pire krompir najbolji prilog uz svako jelo, a profesionalni kuvar otkrio je da postoji jednostavan trik koji garantuje savršen krompir pire svaki put

Kada je krompir u pitanju, pire je uvek odličan izbor – posebno tokom hladnih meseci. Topao, kremast i ukusan, savršen je prilog uz svako jelo. Međutim, iako jednostavan na prvi pogled, krompir pire može lako ostati pun grudvica, previše tvrd ili previše vodenast ako se ne pripremi pravilno.
Prema kuvarima iz restorana Fallow, postoji jednostavan trik koji garantuje savršen krompir pire svaki put. Tajna? Nikada ne kuvajte krompir u vodi! U TikTok videu, profesionalni kuvar iz Fallow-a podelio je tehniku koju koristi za pripremu najkremastijeg pirea. Umesto da krompire kuva u vodi, peče ih u krupnoj soli na temperaturi od 160 do 180°C dok potpuno ne omekšaju.
„Nakon pečenja, jednostavno uklonite višak soli, prerežite krompire na pola i pasirajte ih dok su još topli“, objasnio je. „Zagrejani puter i mleko dodajte postepeno, kako biste dobili savršenu teksturu.“
Možda vas zanima:

Megahit na Tviteru: Srpska istorija ima SVOJU DENERIS i pokorila je internet
Odvajkada je poznato da priča nije zanimljiva ako je pripovedač ne dočara baš onako i onoliko da drži pažnju publici. Danas ne sedimo oko vatre, ne pripovedamo uz gusle i sve se više okrećemo pripovedačima sa društvenih mreža.

"NEMOJTE DA SE UVREDITE, ALI..." Ruskinja koja živi u Beogradu objasnila zašto se RUSI NE DRUŽE SA SRBIMA i snimak je EKSPLODIRAO
Aljona je Ruskinja koja živi u Beogradu i uči srpski, a u videu, koji je postao viralan, pokušava da ponudi odgovor na pitanje: Zašto su Rusi tako zatvoreni i nezainteresovani za kontakt sa Srbima?
Možda vas zanima:

Megahit na Tviteru: Srpska istorija ima SVOJU DENERIS i pokorila je internet
Odvajkada je poznato da priča nije zanimljiva ako je pripovedač ne dočara baš onako i onoliko da drži pažnju publici. Danas ne sedimo oko vatre, ne pripovedamo uz gusle i sve se više okrećemo pripovedačima sa društvenih mreža.

"NEMOJTE DA SE UVREDITE, ALI..." Ruskinja koja živi u Beogradu objasnila zašto se RUSI NE DRUŽE SA SRBIMA i snimak je EKSPLODIRAO
Aljona je Ruskinja koja živi u Beogradu i uči srpski, a u videu, koji je postao viralan, pokušava da ponudi odgovor na pitanje: Zašto su Rusi tako zatvoreni i nezainteresovani za kontakt sa Srbima?
Možda vas zanima:

Megahit na Tviteru: Srpska istorija ima SVOJU DENERIS i pokorila je internet
Odvajkada je poznato da priča nije zanimljiva ako je pripovedač ne dočara baš onako i onoliko da drži pažnju publici. Danas ne sedimo oko vatre, ne pripovedamo uz gusle i sve se više okrećemo pripovedačima sa društvenih mreža.

"NEMOJTE DA SE UVREDITE, ALI..." Ruskinja koja živi u Beogradu objasnila zašto se RUSI NE DRUŽE SA SRBIMA i snimak je EKSPLODIRAO
Aljona je Ruskinja koja živi u Beogradu i uči srpski, a u videu, koji je postao viralan, pokušava da ponudi odgovor na pitanje: Zašto su Rusi tako zatvoreni i nezainteresovani za kontakt sa Srbima?
Ukoliko pak ostajete pri svojoj oprobanoj metodi da krompire ipak kuvate, evo na šta treba da obratite pažnju, a tu je i nekoliko saveta uz koje će vam, bilo da su kuvani ili pečeni, ovo jelo ispasti kao u najboljim restoranima:
1. Odaberi pravi krompir
Nije svaki krompir idealan za pire. Visokoskrobni krompiri su najbolji jer visok sadržaj skroba daje pireu kremastu teksturu. Izaberite beli i žuti krompir, krupnog ovalnog oblika i nećete pogrešiti. S druge strane, preskočite crvene krompiri, nisu idealni jer imaju manje skroba i mogu da budu gumenasti.
2. Ne presoliti vodu pri kuvanju
Profesionalci preporučuju da krompir kuvaš u nesoljenoj vodi. Na ovaj način, krompir će upiti vlagu, ali neće postati previše slan. So se može dodati tek u finalnoj fazi, kada praviš pire.
3. Kuvaj krompir u kori
Ako imaš vremena, kuvaj krompir sa korom – ovo pomaže da zadržiš vlagu unutra, pa će pire biti kremastiji. Naravno, moraš ga dobro oprati pre nego što ga staviš u vodu.
4. Krompir skuvaj ravnomerno
Krompir se mora iseći na jednake komade kako bi se kuvao ravnomerno. Tako ćeš izbeći da neki komadi ostanu tvrdi dok drugi budu prekuvani.
5. Koristi pravu tehniku pasiranja
Da biste dobili savršeno kremast pire, pasirajte krompir dok je još vruć. Možete koristiti pasir, presu za krompir ili čak meku cediljku. Izbegavajte blender ili mikser, jer oni mogu da „previše“ obrade krompir, što može da dovede do gumenaste teksture.
6. Dodavanje masnoće
Krompir je poznat po tome što voli masnoću. Profesionalni kuvari preporučuju korišćenje dobrog putera i toplog mleka. Pomešaj ih polako i dodaj postepeno, kako bi dobio željenu teksturu. Pored putera, možeš koristiti i pavlaku ili čak malo maslinovog ulja za bogatiji ukus.
7. Mleko treba biti toplo
Nikada ne dodajte hladno mleko u pire. Zagrejte ga pre nego što ga dodate krompiru. Ovo će pomoći da se sve bolje upije i da pire bude glatkiji.
8. Nemoj previše mešati
Ako previše mešaš pire, može postati lepljiv ili gumast. Samo dovoljno da se svi sastojci sjedine u glatku masu.
9. Začini
Dodaj malo muskatnog oraščića i so i biber po ukusu. Ovi začini mogu podići ukus pirea na viši nivo. Takođe, možeš dodati malo belog luka za dodatni ukus, pogotovo ako voliš jače arome.
10. Najslađe za kraj
Na kraju, za savršen završni „touch“, možeš dodati nekoliko kašika kisele pavlake ili čak rendanog parmezana za bogatiji, kremastiji efekat.

DA LI JE ŠTETNIJI ŠEĆER ILI SO? Naučnici tvrde ovo, bićete totalno šokirani
Namirnice koje se dosta nalaze u hrani u skrivenom obliku dovode do toga da nismo zapravo svesni u kolikoj meri ih unosimo.

Mnogima je omiljena, ali jedna grupa ljudi treba da bude pažljiva sa LUBENICOM
Sa svojim sočnim crvenim mesom i osvežavajućim ukusom, lubenica nije samo ukusno voće (odnosno povrće) već je prava poslastica koja donosi olakšanje tokom vrelih letnjih dana.

ZAŠTO PARADAJZ PUCA I PRE BRANJA I 6 NAČINA DA TO SPREČITE: Savet iskustnih baštovana
Čim se paradajz "raspukne" dok je još na stabljici - to znači samo jedno: ubrzano propadanje

Gde greši srpski narod kad obeležava zadušnice? Sveštenik kaže da često imamo pogrešna uverenja kad idemo na groblje
Zadušnice su dan koji je određen da se snažnije i jasnije posvećemo mrtvim pokojnicima

Sutra su letnje Zadušnice: Ovo nikako ne nosite na groblje
Letnje Zadušnice, koje se u narodu nazivaju još i Duhovske, obeležavaju se uvek subotom i to pred praznik Svete Trojice (Duhovi ili Pedesetnica), što je 50 dana posle Vaskrsa i 10 nakon Spasovdana.
Komentari(0)