Profesionalni kuvar otkrio kako se pravi najbolji pire krompir: Tajna je jedna caka koja vam nikad ne bi pala na pamet
Složičete se da je pire krompir najbolji prilog uz svako jelo, a profesionalni kuvar otkrio je da postoji jednostavan trik koji garantuje savršen krompir pire svaki put

Kada je krompir u pitanju, pire je uvek odličan izbor – posebno tokom hladnih meseci. Topao, kremast i ukusan, savršen je prilog uz svako jelo. Međutim, iako jednostavan na prvi pogled, krompir pire može lako ostati pun grudvica, previše tvrd ili previše vodenast ako se ne pripremi pravilno.
Prema kuvarima iz restorana Fallow, postoji jednostavan trik koji garantuje savršen krompir pire svaki put. Tajna? Nikada ne kuvajte krompir u vodi! U TikTok videu, profesionalni kuvar iz Fallow-a podelio je tehniku koju koristi za pripremu najkremastijeg pirea. Umesto da krompire kuva u vodi, peče ih u krupnoj soli na temperaturi od 160 do 180°C dok potpuno ne omekšaju.
„Nakon pečenja, jednostavno uklonite višak soli, prerežite krompire na pola i pasirajte ih dok su još topli“, objasnio je. „Zagrejani puter i mleko dodajte postepeno, kako biste dobili savršenu teksturu.“
Možda vas zanima:

U bivšoj Jugoslaviji je svaka kuća imala ovaj predmet, a sada se za njega traži i po 300 evra: Pravo malo blago
Nekada se u dnevnoj sobi radnog naroda Jugoslavije, često mogao pronaći ovaj predmet, koji je danas kolekcionarski primerak.

Afrikanka iz plemena Zulu udala se u Požarevcu i od svekrve dobila važnu lekciju: Kad joj je dovela priju, nastao je šou
Afrikanka iz plemena Zulu postala je srpska snajka, a od svekrve je naučila sve naše običaje.
Možda vas zanima:

U bivšoj Jugoslaviji je svaka kuća imala ovaj predmet, a sada se za njega traži i po 300 evra: Pravo malo blago
Nekada se u dnevnoj sobi radnog naroda Jugoslavije, često mogao pronaći ovaj predmet, koji je danas kolekcionarski primerak.

Afrikanka iz plemena Zulu udala se u Požarevcu i od svekrve dobila važnu lekciju: Kad joj je dovela priju, nastao je šou
Afrikanka iz plemena Zulu postala je srpska snajka, a od svekrve je naučila sve naše običaje.
Možda vas zanima:

U bivšoj Jugoslaviji je svaka kuća imala ovaj predmet, a sada se za njega traži i po 300 evra: Pravo malo blago
Nekada se u dnevnoj sobi radnog naroda Jugoslavije, često mogao pronaći ovaj predmet, koji je danas kolekcionarski primerak.

Afrikanka iz plemena Zulu udala se u Požarevcu i od svekrve dobila važnu lekciju: Kad joj je dovela priju, nastao je šou
Afrikanka iz plemena Zulu postala je srpska snajka, a od svekrve je naučila sve naše običaje.
Ukoliko pak ostajete pri svojoj oprobanoj metodi da krompire ipak kuvate, evo na šta treba da obratite pažnju, a tu je i nekoliko saveta uz koje će vam, bilo da su kuvani ili pečeni, ovo jelo ispasti kao u najboljim restoranima:
1. Odaberi pravi krompir
Nije svaki krompir idealan za pire. Visokoskrobni krompiri su najbolji jer visok sadržaj skroba daje pireu kremastu teksturu. Izaberite beli i žuti krompir, krupnog ovalnog oblika i nećete pogrešiti. S druge strane, preskočite crvene krompiri, nisu idealni jer imaju manje skroba i mogu da budu gumenasti.
2. Ne presoliti vodu pri kuvanju
Profesionalci preporučuju da krompir kuvaš u nesoljenoj vodi. Na ovaj način, krompir će upiti vlagu, ali neće postati previše slan. So se može dodati tek u finalnoj fazi, kada praviš pire.
3. Kuvaj krompir u kori
Ako imaš vremena, kuvaj krompir sa korom – ovo pomaže da zadržiš vlagu unutra, pa će pire biti kremastiji. Naravno, moraš ga dobro oprati pre nego što ga staviš u vodu.
4. Krompir skuvaj ravnomerno
Krompir se mora iseći na jednake komade kako bi se kuvao ravnomerno. Tako ćeš izbeći da neki komadi ostanu tvrdi dok drugi budu prekuvani.
5. Koristi pravu tehniku pasiranja
Da biste dobili savršeno kremast pire, pasirajte krompir dok je još vruć. Možete koristiti pasir, presu za krompir ili čak meku cediljku. Izbegavajte blender ili mikser, jer oni mogu da „previše“ obrade krompir, što može da dovede do gumenaste teksture.
6. Dodavanje masnoće
Krompir je poznat po tome što voli masnoću. Profesionalni kuvari preporučuju korišćenje dobrog putera i toplog mleka. Pomešaj ih polako i dodaj postepeno, kako bi dobio željenu teksturu. Pored putera, možeš koristiti i pavlaku ili čak malo maslinovog ulja za bogatiji ukus.
7. Mleko treba biti toplo
Nikada ne dodajte hladno mleko u pire. Zagrejte ga pre nego što ga dodate krompiru. Ovo će pomoći da se sve bolje upije i da pire bude glatkiji.
8. Nemoj previše mešati
Ako previše mešaš pire, može postati lepljiv ili gumast. Samo dovoljno da se svi sastojci sjedine u glatku masu.
9. Začini
Dodaj malo muskatnog oraščića i so i biber po ukusu. Ovi začini mogu podići ukus pirea na viši nivo. Takođe, možeš dodati malo belog luka za dodatni ukus, pogotovo ako voliš jače arome.
10. Najslađe za kraj
Na kraju, za savršen završni „touch“, možeš dodati nekoliko kašika kisele pavlake ili čak rendanog parmezana za bogatiji, kremastiji efekat.

Ovo je strogo zabranjeno raditi na Vaskrs, veruje se da tako privlačite nesreću: Nikako ne smete zaspati pre pronoći jer će vas stalno pratiti 1 loša stvar
Srpska pravoslavna crkva i njeni vernici sutra proslavljaju najradosniji hrišćanski praznik - Vaskrs, koji se proslavlja u miru, sreći, ljubavi sa najmilijima!

Prirodni rastvor za teranje štetočina iz bašte: Odlična zamena za pesticide
Kućni lekovi za kontrolu štetočina u baštama i povrtnjacima imaju niz ozbiljnih prednosti.

Sutra je Velika subota i jedan strog običaj nikako ne smete da prekršite: Veruje se da će vas pratiti nesreća ako...
Velika subota je dan koji se provodi u miru, tišini i molitvi

Moćna molitva za Veliki petak koju bi svaki pravi vernik trebalo danas da izgovori: Samo ako se na ovaj način pomolite, Bog će uslišiti vaše želje
Samo iskrena molitva iz srca je ona prava, a Gospodu bi trebalo ljudi i zahvaltiti za sve lepe stvari, kao i što ga mole za pomoć u nevolji.

Šta se sadi i seje u drugoj polovini aprila? Pripremite se za bogatu letnju setvu
Druga polovina aprila je pravo vreme za sadnju
Komentari(0)