DANAS JE SLAVA MANASTIRA HILANDAR Vernici SPC slave veliki praznik

M. M.

10:15

Aktuelno 0

Pravoslavni vernici danas slave Vavedenje, praznik posvećen Presvetoj Bogorodici.

DANAS JE SLAVA MANASTIRA HILANDAR Vernici SPC slave veliki praznik
Shutterstock

 

Slavi se kao uspomena na dan kada je Bogorodica, u pratnji svojih roditelja Joakima i Ane, prvi put uvedena u hram Božji. Bogorodica Marija je kao trogodišnje dete, u skladu sa zavetom roditelja Joakima i Ane da će ako budu imali porod dati bebu u hram, dovedena u Jerusalim i uvedena u hram.

Kod Srba se ovaj dan još zove i Sveta Prečista, ali i Ženski praznik jer ga naročito svetkuju porodilje i nerotkinje – prve da im Bogorodica zaštiti decu, a druge da im se svetica umilostivi i podari poroda.

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

U Srbiji je ovo usečni dan što znači da se danas ne počinju nikakvi važniji poslovi. Vavedenje je u našim krajevima slava stočara koji veruju da im Bogorodica štiti stoku od zveri.

Ovaj praznik je slava manastira Hilandar. Bogorodica je po predanju jedina žena kojoj je ikada bilo dozvoljeno da stupi na tlo Svete Gore, tokom svog misionarskog putovanja po povratku iz Svete zemlje. Ona je zbog toga ujedno i zaštitnica cele Svete Gore, odnosno grčkog poluostrva Atos.

ilustracije

Vratila se iz Amerike u Srbiju i čitavom svetu objasnila neke stvari: Maja iz Čačka ilustruje naše narodne poslovice, stranci su oduševljeni

Aktuelno

11:00

28 mart, 2024

Samo u Srbiji možete čuti da je neko pustio mozak na ispašu, da tele blene u šarena vrata i da se stolica mora zagrejati. Značenje ovih narodnih bisera razumeju samo ljudi sa ovog podneblja, ali Maja Stojanović iz Čačka svoj dar za umetnost i crtanje usmerila je upravo na ove neobične poslovice, pa ja za njih sada čuo ceo svet.

Komentari(0)

Loading