Na čelu Hilandara je Čačanin rođen na Božić: Završio Gimnaziju i igrao košarku u Borcu, a onda postao iskušenik na Svetoj Gori

Lepote Srbije

16:00

Aktuelno 0

Pre 53 godine, na Božić 7. januara 1970. godine u Čačku, rođen je arhimnadrit Metodije, starešina manastira Hilandara. Roditelji su mu Čačani, otac Momčilo i majka Milka Marković, a na krštenju je dobio ime Vladimir.

Na čelu Hilandara je Čačanin rođen na Božić: Završio Gimnaziju i igrao košarku u Borcu, a onda postao iskušenik na Svetoj Gori
FOTO:RINA

Nakon završene Osnovne škole "Vuk Karadžić" u Čačku učio je u čačanskoj Gimnaziji i Tehničkoj školi. Pored škole, u mladosti je trenirao košarku u čačanskom "KK Borac" pod trenerskom palicom poznatog Vlada Androića.

"Tokom njegovog boravka u Čačku na njegov duhovni život naročit uticaj imao otac Sava iz manastira Svetog Vaznesenja. Posle odsluženja vojnog roka uputio se na studije. Studirao je Elektrotehnički fakultet u Beogradu i pohađao misionarsku školu pri hramu Svetog Aleksandra Nevskog kod prote Ljubodraga Petrovića. Posle dugih duhovnih priprema naš zemljak Vladimir Marković se 1994. godine konačno uputio u najstariju srpsku učionicu, u Sveti manastir Hilandar. Tamo je najpre bio iskušenik, a zatim monah koga je naročito zapazio i duhovno hrabrio otac Mitrofan Hilandarac", kažu za RINU u Udruženju Čačana u Beogradu.

Na čelu Hilandara je Čačanin rođen na Božić: Završio Gimnaziju i igrao košarku u Borcu, a onda postao iskušenik na Svetoj Gori FOTO:RINA
 

U monašku shimu, pod imenom Metodije, 1995. godine postrigao ga je hilandarski iguman Mojsije. Ugledni hilandarski starac i duhovnik Agaton, bio je njegov dugogodišnji duhovni rukovoditelj. U čin jeromonaha rukopoložen je 1997. godine. Desetak godina obavljao je poslušanje manastirskog epitropa, pomoćnika igumana, a poslednjih godina je po odluci blaženopočivšeg igumana Mojsija, bio i njegov zamenik. Od 1999. godine je duhovnik, a jedno vreme primio je u poslušanje duhovno rukovođenje mlađe bratije od kojih je većinu priveo monaškom postrigu.

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Predsednik je Upravnog odbora Zadužbine Svetog manastira Hilandara, ustanove koju je manastir osnovao 2003. godine u Srbiji radi dobrotvornog rada i brige o hilandarskom nasleđu. Nakon razornog požara koji je 2004. godine progutao polovinu Hilandara, jeromonah Metodije je dobio zaduženje da rukovodi poduhvatom njegove obnove.

Na čelu Hilandara je Čačanin rođen na Božić: Završio Gimnaziju i igrao košarku u Borcu, a onda postao iskušenik na Svetoj Gori FOTO:RINA
 

Nakon smrti prethodnog igumana manastira Hilandar, Mojsija Žarkovića, bratstvo je oca Metodija kao jeromonaha 18. aprila 2010. godine izabralo za novog igumana. Ustoličen je 16. maja 2010. godine. Izborom za igumana dobio je i čin arhimandrita, starešine Svetog manastira Hilandara na Svetoj Gori.

"U ime Udruženja Čačana u Beogradu, iako znamo da sveštena lica ne pridaju preveliki značaj svom svetovnom rođendanu, arhimandritu Metodiju čestitamo rođendan uz želju da još dugo i na najbolji mogući način brine o srpskom najsvetijem manastiru i njegovom bratstvu", poručuju iz ovog udruženja.

Lepote Srbije su i na Viberu gde vam donosimo razne priče, pridružite se našoj zajednici.

BONUS VIDEO:

Besplatan vrtić Dragačevo

VIŠE NOVCA U NOVČANIKU Besplatan vrtić i udžbenici za svako treće dete!

Aktuelno

18:00

28 mart, 2024

Lučani - Dragačevski kraj poznat je po tome da redovno sprovodi populacine mere kako bi se povećao prirodni priraštaj. Sada je potpisan ugovor sa Ministarstvom za brigu o porodici i demografiju o sufinansiranju mera populacione politike i podrške u oblasti porodice i dece jedinica lokalne samouprave u Republici Srbiji u 2024. godini.

ilustracije

Vratila se iz Amerike u Srbiju i čitavom svetu objasnila neke stvari: Maja iz Čačka ilustruje naše narodne poslovice, stranci su oduševljeni

Aktuelno

11:00

28 mart, 2024

Samo u Srbiji možete čuti da je neko pustio mozak na ispašu, da tele blene u šarena vrata i da se stolica mora zagrejati. Značenje ovih narodnih bisera razumeju samo ljudi sa ovog podneblja, ali Maja Stojanović iz Čačka svoj dar za umetnost i crtanje usmerila je upravo na ove neobične poslovice, pa ja za njih sada čuo ceo svet.

Komentari(0)

Loading