Zbog ovih grešaka ajvar nam NE USPE dobro

21:00

Aktuelno 0

Priprema zimnice je još u toku, a mi vam donosimo deset grešaka koje mnoge domaćice prave, pa im ajvar ne uspe dobro.

ajvar
Shutterstock

Neko voli ljut, neko blag, neko sa patlidžanom, ali svakako gurmani ne mogu da odole ajvaru.

Međutim, prilikom pripreme, mnoge domaćice prave određene greške kojima kvare njegov ukus.

Pogrešna matematika

Za dobar ajvar, ali i ostalu zimnicu, ključne su dobre namirnice, ali i prava razmera. Kad je reč o povrću, ako ga ne pravite samo od paprika, trebalo bi na tri kilograma paprike da ide kilogram patlidžana.

Birate mršave paprike

Kada kupujete paprike zamolite prodavca da vam preseče papriku kako biste bili sigurni u debljinu ovog povrća jer upravo od toga zavisi kvalitet.

Poželjno bi bilo i da je probate. Dobra paprika je zrela i debela.

Ne pečete paprike nego kuvate

Najukusniji ajvar ima finu aromu koju ne možete da dobiti kuvanjem paprika. Najbolji izbor je pečenje na roštilju, a preporučuje se onaj na prirodno drvo ili uglalj.

Prekratko pečete

Papriku i patlidžane treba dobro oprati i staviti na roštilj uz povremeno okretanje. Kad kožica počne da se odvaja, tada je paprika pečena. Nije dovoljno da samo potamni, ali vodite računa i da povrće ne zagori.

Nedovoljno cedite paprike

Oguljene paprike stavite u cedilo da se cede preko noći, najmanje 12 sati.

Takođe, i patlidžan se guli i cedi. Ajvar će imati bolji ukus, a vreme kuvanja ćete smanjiti upola.

Nestrpljivo mešate

Za kremasti ajvar koji će se savršeno mazati na hleb bitno je strpljivo mešanje.

Ostavljate semenke

Mnoge domaćice u ajvar dodaju feferone, ali ako ne volite ljuto, dobro ih očistitie od semenki. Takođe, od semenki treba očistiti i patlidžane i paprike.

Previše soli

So se dodaje postepeno, a pre svakog probanja potrebno je da malo ajvara ohldite na tanjiriću. Ukoliko probate vruć ajvar, nećete osetiti ukus.

Prljavi rubovi

Kako bi vam zimnica trajala duže, obavezno tegle najpre sterilišite. Ali, uz jedan trik nećete brinuti. – pre nego što ih zatvorite poklopcem, obrišite rubove tegle alkoholnim sirćetom.

Postepeno hlađenje

Tegle zatvorite sterlizovanim originalnim poklopcima, te stavite u zagrejanu rernu na 100 Celzijus na sat do sat i po. Isključite rernu i ostavite da se u njoj ohlade. Čuvajte ih na mračnom i hladnom mestu.

auto-put

Još samo 100 metara do probijanja tunela Munjino brdo: Ovo su slike sa jednog od najvećih gradilišta u Srbiji, na deonici auto-puta do Požege radi se punom parom

Aktuelno

14:00

4 novembar, 2024

Auto – put Miloš Veliki najznačajnija je saobraćajnica u zapadnoj Srbiji koja povezuje Moravički i Zlatiborski okrug. Trenutno su najintenzivniji radovi na deonici od Pakovraća do Požege koja se smatra jednom od najzahtevnijih jer prolazi kroz brdovit teren a više od trećine ovog dela auto - puta je na mostovima i u tunelima.

vulkanizer

Ako ne znate gde ćete letnje pneumatike, a vi im obezbedite "smeštaj": Hoteli za gume sve popularniji u vulkanizerskim radnjama, Bratislav iz Čačka ima pune ruke posla

Aktuelno

13:00

4 novembar, 2024

Bez obzira na Miholjsko leto, sudeći po gužvama u vulkanizerkim radnjama vozači u Srbiji su izgleda ozbiljno shvatili novu kaznenu politiku i svi su na vreme poželeli da zamene letnje gume zimskim, kako ne bi plaćali rigorozne kazne. Da je sezona menjanja guma u punom jeku potvrđuje i poznati čačanski vulkanizer Bratislav Mileniković.

Komentari(0)

Loading