Priprema zimnice je još u toku, a mi vam donosimo deset grešaka koje mnoge domaćice prave, pa im ajvar ne uspe dobro.

Neko voli ljut, neko blag, neko sa patlidžanom, ali svakako gurmani ne mogu da odole ajvaru.
Međutim, prilikom pripreme, mnoge domaćice prave određene greške kojima kvare njegov ukus.
Pogrešna matematika
Za dobar ajvar, ali i ostalu zimnicu, ključne su dobre namirnice, ali i prava razmera. Kad je reč o povrću, ako ga ne pravite samo od paprika, trebalo bi na tri kilograma paprike da ide kilogram patlidžana.
Birate mršave paprike
Kada kupujete paprike zamolite prodavca da vam preseče papriku kako biste bili sigurni u debljinu ovog povrća jer upravo od toga zavisi kvalitet.
Poželjno bi bilo i da je probate. Dobra paprika je zrela i debela.
Ne pečete paprike nego kuvate
Najukusniji ajvar ima finu aromu koju ne možete da dobiti kuvanjem paprika. Najbolji izbor je pečenje na roštilju, a preporučuje se onaj na prirodno drvo ili uglalj.
Prekratko pečete
Papriku i patlidžane treba dobro oprati i staviti na roštilj uz povremeno okretanje. Kad kožica počne da se odvaja, tada je paprika pečena. Nije dovoljno da samo potamni, ali vodite računa i da povrće ne zagori.
Nedovoljno cedite paprike
Oguljene paprike stavite u cedilo da se cede preko noći, najmanje 12 sati.
Takođe, i patlidžan se guli i cedi. Ajvar će imati bolji ukus, a vreme kuvanja ćete smanjiti upola.
Nestrpljivo mešate
Za kremasti ajvar koji će se savršeno mazati na hleb bitno je strpljivo mešanje.
Ostavljate semenke
Mnoge domaćice u ajvar dodaju feferone, ali ako ne volite ljuto, dobro ih očistitie od semenki. Takođe, od semenki treba očistiti i patlidžane i paprike.
Previše soli
So se dodaje postepeno, a pre svakog probanja potrebno je da malo ajvara ohldite na tanjiriću. Ukoliko probate vruć ajvar, nećete osetiti ukus.
Prljavi rubovi
Kako bi vam zimnica trajala duže, obavezno tegle najpre sterilišite. Ali, uz jedan trik nećete brinuti. – pre nego što ih zatvorite poklopcem, obrišite rubove tegle alkoholnim sirćetom.
Postepeno hlađenje
Tegle zatvorite sterlizovanim originalnim poklopcima, te stavite u zagrejanu rernu na 100 Celzijus na sat do sat i po. Isključite rernu i ostavite da se u njoj ohlade. Čuvajte ih na mračnom i hladnom mestu.

Rešite se paukova u svom domu uz pomoć dva sastojka, koja sigurno imate: Sprečava i njihov povratak
Naime, kako tvrde iskusni čistači sa društvenih mreža, ključ da dom ovog leta bude bez paukova sakriven je upravo tamo gde im je najlakše ući

Danas je veliki svetac, slavimo prenos moštiju Svetog Save Srpskog: Verovanje nalaže da obavezno treba ispoštovati OVIH 10 PRAVILA
Vernici danas obeležavaju prenos moštiju našeg prvog učitelja i arhiepiskopa svetitelja Save. Ovoga dana ustanovljeno je u Srpskoj pravoslavnoj crkvi da se praznuje prenos moštiju svetog i bogonosnog oca, iz Trnove u Manastir Mileševa.

7 vrsta cveća koje obožava jako sunce: Zaliva se rano ujutru ili kasno uveče, bujno cvete do jeseni, a ima najlepše cvetove
Ako tražiš ukrasno cveće koje uspeva na direktnom suncu i ujedno krasi baštu lepim bojama i oblicima, evo liste najlepših i najotpornijih cvetnica koje obožavaju jaku sunčevu svetlost

Kako se rešiti insekata oko kuće? Prirodno rešenje koje će oterati bube i komarce iz dvorišta, beže ko ludi
Ako niste ljubitelj hemije, ovo je odlično rešenje za vas.

Sipajte ovo u zemlju i cveće će vam prelivati iz saksija: Najbolja zamena za kupovno đubrivo puna je hranljivih materija
Samo dva sastojka koje imate u kuhinji prelijte kiselom vodom i uskoro ćete biti iznenađeni time koliko vam brzo napreduju biljke na terasi i u dvorištu.
Komentari(0)