Priprema zimnice je još u toku, a mi vam donosimo deset grešaka koje mnoge domaćice prave, pa im ajvar ne uspe dobro.
Neko voli ljut, neko blag, neko sa patlidžanom, ali svakako gurmani ne mogu da odole ajvaru.
Međutim, prilikom pripreme, mnoge domaćice prave određene greške kojima kvare njegov ukus.
Pogrešna matematika
Za dobar ajvar, ali i ostalu zimnicu, ključne su dobre namirnice, ali i prava razmera. Kad je reč o povrću, ako ga ne pravite samo od paprika, trebalo bi na tri kilograma paprike da ide kilogram patlidžana.
Birate mršave paprike
Kada kupujete paprike zamolite prodavca da vam preseče papriku kako biste bili sigurni u debljinu ovog povrća jer upravo od toga zavisi kvalitet.
Poželjno bi bilo i da je probate. Dobra paprika je zrela i debela.
Ne pečete paprike nego kuvate
Najukusniji ajvar ima finu aromu koju ne možete da dobiti kuvanjem paprika. Najbolji izbor je pečenje na roštilju, a preporučuje se onaj na prirodno drvo ili uglalj.
Prekratko pečete
Papriku i patlidžane treba dobro oprati i staviti na roštilj uz povremeno okretanje. Kad kožica počne da se odvaja, tada je paprika pečena. Nije dovoljno da samo potamni, ali vodite računa i da povrće ne zagori.
Nedovoljno cedite paprike
Oguljene paprike stavite u cedilo da se cede preko noći, najmanje 12 sati.
Takođe, i patlidžan se guli i cedi. Ajvar će imati bolji ukus, a vreme kuvanja ćete smanjiti upola.
Nestrpljivo mešate
Za kremasti ajvar koji će se savršeno mazati na hleb bitno je strpljivo mešanje.
Ostavljate semenke
Mnoge domaćice u ajvar dodaju feferone, ali ako ne volite ljuto, dobro ih očistitie od semenki. Takođe, od semenki treba očistiti i patlidžane i paprike.
Previše soli
So se dodaje postepeno, a pre svakog probanja potrebno je da malo ajvara ohldite na tanjiriću. Ukoliko probate vruć ajvar, nećete osetiti ukus.
Prljavi rubovi
Kako bi vam zimnica trajala duže, obavezno tegle najpre sterilišite. Ali, uz jedan trik nećete brinuti. – pre nego što ih zatvorite poklopcem, obrišite rubove tegle alkoholnim sirćetom.
Postepeno hlađenje
Tegle zatvorite sterlizovanim originalnim poklopcima, te stavite u zagrejanu rernu na 100 Celzijus na sat do sat i po. Isključite rernu i ostavite da se u njoj ohlade. Čuvajte ih na mračnom i hladnom mestu.
Težak sneg obarao drveće, registrovano nekoliko stotina kvarova na elektro-mreži: Na terenu angažovano 155 ekipa, ulažu napore da svi meštani što pre dobiju struju
Sve raspoložive ekipe Elektrodistribucije Srbije su intenzivno i bez prekida radile na saniranju kvarova na distributivnoj mreži, izazvanih nevremenom praćenim olujnim vetrom i teškim, vlažnim snegom, koje je pogodilo Srbiju. Najveći broj kvarova registrovan je na teritorijama Raškog, Zlatiborskog, Jablaničkog i Moravičkog okruga.
Opasnost u kanjonu Lima, krupno kamenje preti da se sruči na kolovoz usled otapanja snega i padavina: Vozačima se savetuje oprez ukoliko se kreću ka crnogorskoj granici
Otapanje snega koji je prethodnih dana, ali i sati pao na teritoriji Zapadne Srbije uslovilo je povećan broj odrona ma magistralnom putu ka Crnoj Gori. Naročito rizična deonica jeste od Prijepolja ka graničnom prelazu Gostun.
Sneg napravio haos u centru Novog Pazara, pokidane grane na drveću a veliki broj ljudi ostao bez struje: Uz veliki trud neumornih putara, svi pravci u trenutno prohodni
Snežne padavine tokom noći u Novom Pazaru izazvale su velike probleme, pre svega u snabdevanju električnom energijom u velikom broju naselja i u selima.
Ime mora biti prikladno, originalno i inspirativno: Traži se kum ili kuma za novi vrtić u Prijepolju, svi mogu da daju svoj predlog
Vrtić u naselju Luke u završnoj je fazi izgradnje i iz lokalne samouprave pozivaju sve građane da predlože ime za novi objekat.
Danas je Sveti Nektarije Eginski: Vernici mu se često mole za ozdravljenje
Srpska pravoslavna crkva i njeni vernici danas obeležavaju praznik posvećen Svetom Nektariju Eginskom, jednom od najvećih iscelitelja u istoriji hrišćanstva. Pomoć od Svetog Nektarija najviše traže oboleli od kancera i drugih malignih bolesti.
Komentari(0)