Zbog ove banalne greške može da vam propadne sav trud.
Mnogi već uveliko pripremaju zimnicu, a dok se neke domaćice svađaju oko najboljeg recepta za lovačku salatu, druge gledaju kako pravilno da sterilišu tegle.
Bilo kako bilo, hrana koja se priprema u ovom periodu se brzo i sa slašću pojede, a baš je retko da neka tegla dočeka i prve prolećene dan! Međutim, kako bi ova zimnica ostala jestiva što duže bitno je čuvati je na pravom mestu!
Ako ne želite da sav vaš trud niz reku, onda nemoje ostavljati zimnicu na ovim mestima:
Tamo gde je toplo
Da, razumemo to da ponekad prosto nema više mesta u špajzu, ali najbitnije je da držite hranu što dalje od grejnog tela. Takođe, gornje police kuhinjskih elemenata se nikako ne preporučuju. Sva toplota od šporeta i drugih električnih uređaja koji se koriste skuplja se blizu plafona u kuhinji, što znači da će se tegle zagrejati.
Otvorena terasa
Kada su jaki mrazevi sadržaj tegle može da se smrzne, a staklo da popuca. S druge strane, kada je sunčano, zagrejaće se i tako potencijalno pokvariti.
"Neujednačena" temperatura
Kako bi zimnica ostala jestiva važno je obezbediti joj mesto sa stabilnom temperaturom, a takvo mesto je podrum.
Ne preporučuje se ni da se drži tamo gde "piči" promaja, kao na primer na podu u hodniku, u plakarima pored prozora, zatvorenoj terasi gde se otvaraju prozori…
Jaka svetlost
Najbolje je pronaći mračno mesto za tegle, jer jako svetlo će pokvariti kiselu zimnicu. Pa tako police sa pozadinskim osvetljenjem ne dolaze u obzir.
Frižider
Zimnicu poput džemova i slatko od voća nikako ne treba držati u frižideru. On je donekle pogodan samo za zimnicu sa ograničenim rokom trajanja, kao što su kiseli krastavci. Tačnije, kada se tegla već otvori.
Vlažno mesto
Ako čuvate zimnicu u podrumu, a on je često vlažan, onda to ipak nije dobra opcija. Buđ može da zahvati tegle.
(NajŽena)
Ukoliko ste bolesni, danas izgovorite ove reči: Molitva Svetom Luki koja se smatra čudotvornom
Svetom Luki koji je zaštitnik lekara, treba se obratiti ovim rečima koje mnogi smatraju lekovitim
Danas se slavi Sveti Luka: Vernici danas po običaju jednu stvar moraju obavezno da izbegnu
Za današnji dan se vezuju mnogi običaji i verovanja
Jedan krompir, ceo ručak za porodicu: Miroslav iz Katića izmerio najveću krtolu od 1.6 kilograma
Svojevrsni simbol Ivanjice svakako je ivanjički krompir, koji se gaji u većini seoskih domaćinstava. Domaćini sa prinosima za ponos okupili su se u selu Katići, gde je u prostorijama Osnovne škole održana tradicionalna manifestacija „Dani ivanjičkog krompira”.
Za nedelju dana preporodićete sobne biljke: Napravite zimsku prihranu od samo jednog sastojka i ponovo će živnuti
Umesto da koristite razna hemijska sredstva za prihranu, napravite potpuno prirodno đubrivo od samo jednog sastojka
U četvrtak slavimo Svetog Luku: Dobro pazite ko vam ulazi u kuću, ako ste bolesni izgovorite ovu molitvu
Srpska pravoslavna crkva i njeni vernici u četvrtak slave Svetog Luku, a narodna poslovica kaže: "Sveti Luka - sneg do kuka"
Komentari(0)