ETNOLOG TVRDI Srbi imaju jedan pogrešan običaj vezan za zadušnice, pročitajte o čemu se radi

19:00

Aktuelno 0

Sutra su Miholjske zadušnice.

Hrana na zadušnice
Foto: Rina

 Ove zadušnice su uvek u subotu, pred praznik Svetog Luke, u oktobru, i predstavljaju važan deo srpske pravoslavne tradicije. Naziv "Miholjske" potiče od Miholjskog leta, toplih dana koji se javljaju u jesen, a ovaj period nosi poseban duhovni značaj jer označava vreme smirivanja i pripreme za dolazak zime. Ovo je dan posvećen sećanju na preminule, kod Srba ima svoje specifičnosti u zavisnosti od kraja, pa je tako u nekim delovima Srbije običaj iznošenja hrane na grobove veoma zastupljen, evo šta je o tome rekla etnolog Snežana Ašanin.

- U srpskom narodu postoje običaji da se na ovaj dan izlazi na grobove predaka i iznosi hrana. To je jako pogrešno, ali je to toliko ukorenjeno u srpskoj kulturi pa su i sveštenici prećutno reagovali na ovu pojavu. Ono što jedino potrebno odneti na grobove jesu sveća, vino i žito koje se prinosi za žrtve preminulih, ispričala je  Snežana.

Ona dodaje da se na Zadušnice pšenica nosi u crkvu, u kojoj će sveštenik da osvešta, prelije vinom koje je simbol Hristove krvi i naravno neophodna je upaljena sveća koja je simbol večne svetlosti za naše preminule.

- Ono što je najvažnije jeste da se priprema žito, u narodnu poznato kao koljivo koje se prilaže za duše mrtvih, i zato to zrno pšenice predstavlja žrtvu, a zatim i rađanje novog života i upravo to je taj beskrajni krug, kaže etnolog.
Ovaj praznik se obavezno obeležava subotom jer je to na neki način i dan mrtvih i dan kada se sećamo preminulih.

( RINA )

Komentari(0)

Loading