MANASTIR SPC RIBNJAK: Po predanju, ovde se Sveti Vasilije u snu javio knjazu Nikoli otkrivši mu kada će Bar biti osvojen (VIDEO)

Lepote Srbije

17:00

Zanimljivosti 0

Manastir Ribnjak je manastir Srpske pravoslavne crkve posvećen Svetom Vasiliju Ostroškom.

Manastir Ribnjak
Printscreen
Manastir Ribnjak je obnovljen, ili bolje reći sagrađen, na temeljima drevnog manastira Svetog Jovana Krstitelja iz vremena Jelene Anžujske, žene kralja Uroša I Nemanjića.

U novembru 1877. godine, prilikom oslobađanja Bara, crnogorska vojska se ulogorila na zaravni Ribnjak kako bi predahnula. Među njima je bio i knjaz Nikola Petrović Njegoš. Te noći, knjaz se popeo na brdo Gradac, koje se uzdiže iznad zaravni, i odakle se pruža širok pogled. Tu je zaspao, a u snu mu se javio Sveti Vasilije Ostroški. Prema predanju, Sveti Vasilije mu je rekao da će grad Bar biti osvojen na Božić. I zaista, borbe oko tvrđave bile su teške, a Turci su svakim danom bivali u sve težem položaju. Konačno, 9. januara 1878. godine, podigli su belu zastavu predaje.

Sveti Vasilije Foto/SPC
 

Nakon toga, crnogorska vojska, predvođena knjazom Nikolom, svečano je ušla u Bar. Knjaz je tada imao na umu zavet koji je dao – da će podići crkvu na mestu gde mu se Sveti Vasilije javio i prorokovao o oslobođenju Bara. To se i dogodilo.

Crkva je osvećena 12. maja 1879. godine, na dan Svetog Vasilija Ostroškog, a čin osvećenja obavio je mitropolit Ilarion Roganović. Knjaz Nikola je prisustvovao svečanosti sa svojom pratnjom. Narod i danas pamti koliko je ova crkveno-narodna proslava bila veličanstvena, a od tada saborovanje na Ribnjaku za Vasiljevdan postaje tradicija.

Pobožni narod ovog kraja čuva predanje i o "čudesnoj pojavi" Svetog Vasilija Ostroškog 1942. godine. U hladnim zimskim danima italijanski vojnici su bili određeni da čuvaju stražu kod crkve Sv. Vasilija Ostroškog na brdu Gradac iznad manastira Ribnjak. Tokom jedne od hladnih noći okupatori su se uvukli u crkvu i založili vatru da se ogreju i skuvaju večeru. Te noći, upravo kada su namerili da oskrnave svetinju loženjem vatre u hramu Božijem, odjednom je cela crkva bila obasjana neobičnom svetlošću, i pojavio se starac sede brade u odeždi pravoslavnog vladike.

Strogim glasom je naredio okupatorskim vojnicima da odmah napuste i počiste crkvu, a zatim nestao pred njihovim očima, dok se tama vratila kao što je i bila. Prestravljeni vojnici su odmah ugasili vatru, počistili crkvu i pobegli u podnožje brda. Posle te noći, niko ih više nije mogao naterati ni da priđu ovoj svetinji, a kamoli da je skrnave.

Nakon izvesnog vremena, jedan od tih okupatorskih stražara boravio je u kući meštana i ugledao na zidu ikonu Svetog Vasilija Ostroškog. Sa zaprepašćenjem je uzviknuo: "Evo, ovakav je bio stari vladika koji nas je isterao iz crkve!"

Ovaj "čudesni događaj" se i danas prepričava u narodu ovog kraja, a uspomena na pojavu Svetog Vasilija Ostroškog prenosi se sa kolena na koleno među verujućim narodom.

Komentari(0)

Loading