ZDRAV I UKUSAN: Recept sa vinom za koji tvrde da je dobar za srce - čuvena Marija Treben je pisala o njemu

Lepote Srbije

19:00

Zanimljivosti 0

Recept za vino koje blagotvorno deluje na srce star je više od osam vekova i pronađen je u zapisima opatice i mističarke Hildegard von Bingen.

Nemanja proizvodi vino
Foto: Rina

Ova izuzetna žena, živela  je 81 godinu i ostavila veliki trag u medicini i duhovnosti.

Ovaj stari recept prenela je i čuvena travarka Marija Treben, autorka knjige Zdravlje iz Božije apoteke, koja je postala jedan od najpoznatijih priručnika za alternativnu medicinu.

Evo kako možete pripremiti ovo prirodno vino za jačanje srca:

U litar čistog, prirodnog vina (crnog ili belog) dodajte desetak svežih stabljika peršuna s lišćem (bez korena).
Ubacite jednu do dve velike kašike vinskog sirćeta.
Kuvajte sve na laganoj vatri oko 10 minuta.
Zatim dodajte 300 grama pravog pčelinjeg meda i kuvajte još četiri minuta.
Procedite dok je vino još toplo, i prespite u sterilizovane staklene boce.

Na dnu flaše može se stvoriti talog, koji je takođe lekovit i može se bezbedno piti.

Iako je ovaj recept opšteprihvaćen kao prirodni lek za srce, među zagovornicima alternativne medicine postoji dilema oko kuvanja meda, jer visoke temperature smanjuju njegova lekovita svojstva. Na vama je odluka – da li ćete ga kuvati ili ne. Po originalnom receptu svete Hildegard, med se ipak kuva, pa je najbolje pridržavati se njenog saveta.

Ovo lekovito vino blagotvorno deluje kod srčane slabosti, aritmije i angine pektoris.

Komentari(0)

Loading