PODIGNUT MU JE SPOMENIK U BEOGRADU: Vuk Bojović u pregovorima sa šimpanzom Samijem, fotografija koja i danas fascinira krije priču koja sledi (FOTO)

Lepote Srbije

20:00

Zanimljivosti 0

Beograd iz osamdesetih godina krije mnoge zanimljive priče, ali jedna od njih, preko fotografije koja svako malo postane viralna, živi svoj zaseban život.

Šimpanza
Shutterstock

Priča je o šimpanzi Samiju, beguncu iz Beogradskog zoološkog vrta, čiji su nestašluci i želja za slobodom postali pravi hit. Fotografija na kojoj Vuk Bojović, direktor zoološkog vrta, pregovara sa Samijem, ponovo se širi po internetu, podsećajući nas na jedno nezaboravno vreme.

Šimpanza Sami, rođen u Osijeku 1979. godine, stigao je u Beograd početkom 1988. godine. Bio je snažan i zdrav, ali mu novi dom uopšte nije prijao. Utešnjen u skučenom kavezu, Sami je postao nervozan i agresivan.

Jedne hladne februarske večeri 1988. godine, Sami je odlučio da preuzme stvari u svoje ruke – i pobegao je! Prošetao se ulicama Beograda, svratio čak do bioskopa Balkan, i završio na Studentskom trgu, gde ga je policija opkolila. Tada je pozvan Vuk Bojović, jedini čovek kome je Sami verovao. Nakon kratkih "pregovora", Bojović je uspeo da uhvati Samija za ruku i odveze ga nazad u zoološki vrt svojim automobilom.

Međutim, samo dva dana kasnije, Sami je ponovo pobegao. Ovoga puta, našli su ga u blizini fabrike Beko, gde su radnici pokušali da ga uhvate mrežom, ali bez uspeha. Sami je na kraju završio na drvetu trešnje u jednom dvorištu, dok ga nisu uspavali strelicom i vratili u kavez.

Samijev beg privukao je ogromnu pažnju. Više hiljada Beograđana okupilo se da ga podrži, a natpisi "Sami, uz tebe smo!" bili su svuda po gradu. Mediji su uživo prenosili kako Bojović ponovo pokušava da vrati Samija, ali ovaj put bezuspešno.

Šimpanza Shutterstock
 

Iako je Sami preminuo 1992. godine, njegovo ime se i dalje pamti. Na mestu gde je sahranjen, postavljena je bronzana statua, a Beograđani ga se sećaju kao šimpanze koja je iznad svega volela slobodu i otpor. Sami  je bio heroj starog Beograda i deo jednog vremena koje se ne zaboravlja

KAKO JE VUKAŠINOV NASLEDNIK POSTAO HEROJ EPIKE: Marko Kraljević - sin glavnog negativca najveći srpski junak

KAKO JE VUKAŠINOV NASLEDNIK POSTAO HEROJ EPIKE: Marko Kraljević - sin glavnog negativca najveći srpski junak

Zanimljivosti

20:00

24 oktobar, 2024

Kralj Vukašin u srpskoj tradiciji jedan je od glavnih negativaca - mučki ubija vojvodu Momčila da bi mu preoteo ženu, pa se ženi njegovom sestrom, laže kuma cara Dušana na samrti, otima carstvo kumčetu Urošu, proklinje rođenog sina... Uprkos tome, upravo taj njegov sin - kralj Marko ili Marko Kraljević - u toj istoj tradiciji najveći je simbol junaštva.

NADREALNO PREKRAJANJE ISTORIJE Albanci prisvojili Nemanjiće i srpskog junaka Miloša Obilića: Murata je ubio kosovski Albanac!

NADREALNO PREKRAJANJE ISTORIJE Albanci prisvojili Nemanjiće i srpskog junaka Miloša Obilića: Murata je ubio kosovski Albanac!

Zanimljivosti

20:00

23 oktobar, 2024

Prištinska "Koha" objavila je u prevodu Skendera Ljatifija isečak iz knjige francuskog monaha Vensana Minjoa "Istorija Otomanske imperije" iz 1771. godine, u kome se navodi da je cara Murata na Kosovu polju, na Vidovdan 1389. godine, u stvari ubio ranjeni Albanac, "koji je sabrao sav svoj inat i nasmrt udario sultana Murata", kao i da su Rusi još u 18. veku saznali da je ubica Murata - kosovski Albanac!

venčanje

Izbacio majku sa svog venčanja kad je video s kim je došla

Zanimljivosti

12:00

23 oktobar, 2024

Venčanje je vreme kada se porodica i prijatelji okupljaju i slave odluku dvoje ljudi da ostanu posvećeni tome da ostatak života provedu zajedno. Uglavnom, mlada i mladoženja žele da njihovi najbliži i najdraži budu tu za ovu priliku - posebno roditelji, braća i sestre.

Komentari(0)

Loading