PESMA IZ MARATONACA: „Svi vi što maštate o sreći“ u kultnom filmu je izveo Milan Timotić Bata , a ovo je priča o njemu

Lepote Srbije

17:00

Zanimljivosti 0

Milan Timotić Bata, čovek o kome se malo zna, ostavio je neizbrisiv trag u srpskoj kulturi. Pesma koju je otpevao ostala je zauvek upamćena zahvaljujući filmu „Maratonci trče počasni krug.“

Milan Timotić Maratonci
Printscreen/Youtube

Svi koji su odgledali ovaj kultni domaći film sećaju se pevača iz prvog ton filma koji je Đenka pustio nakon što je bioskop ponovo proradio. To je bio Milan Timotić Bata koji je pesmu „Svi vi što maštate o sreći“ otpevao u kratkometražnom filmu „Priča jednog grada“ režisera Maksa Kalmića u kom je prikazano kako protiče jedan dan u Beogradu.

U ovom filmu, dramski pisac Dušan Kovačević i reditelj Slobodan Šijan kroz parodiju su želeli da otvore vrata jednog novog sveta, a pesma Milana Timotića Bate bila je ključni element te simbolike.

Rođen 1908. godine u Banovom Polju u Mačvi, Milan je od malena pokazivao ljubav prema pesmi, ali se razboleo od šarlaha koji je u to vreme bio strašna bolest i zbog toga dugo nije mogao da govori, njegovi roditelji su već mislili da će ostati nem do kraja života. Milan je ipak, zahvaljujući volji, progovorio i počeo da peva, a u svom selu je ubrzo okupio pevačko društvo s kojim je nastupao na seoskim priredbama.

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Nakon završene gimnazije u Šapcu, Milan je otišao u Beograd gde je završio prava i započeo karijeru kao opštinski službenik. Paralelno je gradio muzičku karijeru i postao jedan od najpoznatijih pevača u Kraljevini Jugoslaviji. Bio je član Kraljevske opere, ali nije zanemario ni narodnu pesmu. Redovno je gostovao na Beogradskoj radio stanici, gde je oduševljavao publiku svojim glasom.

Milan je jedno vreme živeo sa suprugom Milenom Vuković u Užicu i Valjevu, gde je ona radila kao tumač za Nemce. Njihov brak se završio razvodom, jer Milena nije želela decu. Milan, kao pristalica ravnogorskog pokreta, bio je primoran da napusti domovinu nakon Drugog svetskog rata, kada je bio osuđen na smrt zbog saradnje sa ravnogorcima.

Iz Salzburga, gde je radio na obnovi opere i snimio dva filma, Milan se preselio u Beč, a zatim u Njujork. Na kraju se trajno nastanio u Čikagu, gde je živeo do smrti 1988. godine. U Americi je upoznao i oženio pijanistkinju Džoan Kornel, sa kojom je često nastupao pred srpskom emigracijom. Iako je živeo daleko od domovine, nikada nije prestao da čezne za njom.

Dušan sakuplja stare radio aparate

MNOGE ĆE VRATITI U DETINJSTVO Dušan iz Zlakuse ima neobičan hobi, od svog oca je nasledio ljubav za sakupljanje nesvakidašnjih stvari

Zanimljivosti

20:00

18 septembar, 2024

Mnogi kolekcionari u Srbiji sakupljaju sasvim obične stvari poput kamenčića, poštanskih marki ili starih novčića, ali Dušan Drndarević iz užičkog sela Zlakusa, od svog oca nasledio je ljubav za sakupljanje nesvakidašnjih stvari - starih radio aparata i gramofona koji završe na buvljim pijacama ili u prašnjavim podrumima.

Komentari(0)

Loading